Hotel Negresco, Nisa – destinaţie de vacanţă

„Fundația” românească

Sunt aproape 100 de ani de când misticul Palat Negresco se înalţă în inima Nisei, falnic străjer al Mării Mediterane. Totul a început când un tânăr imigrant, pe nume Henri Negrescu, fiul unui hangiu român, s-a dedicat administrării unor restaurante de prestigiu din Paris, Monaco sau Nisa. Relaţiile strânse cu importanţi oameni de afaceri Americani şi Europeni l-au determinat să înceapă ridicarea falnicului palat. Nimic nu era prea măreţ pentru viitorul Hotel Negresco: Edouard Niermans, renumitul arhitect, a realizat planurile palatului, iar inginerul francez Gustave Eiffel a realizat un impresionant dom de sticlă în interiorul Salonului Regal. Deschiderea a avut loc în ianuarie 1913, când importante nume ale vremii s-au înghesuit să profite de cele mai selecte şi moderne facilităţi ale momentului.

 

În vreme de război…

În timpul Primului Război Mondial, Negresco a transformat luxosul hotel într-un spital militar, investind sume mari de bani pentru achiziţionarea paturilor şi aparaturilor medicale necesare răniţilor. In mod tragic, Negresco a fost ruinat şi a murit la scurt timp după.

Un nou proprietar

Abia în 1957, domnul Mesnage, un afacerist local, a cumpărat proprietatea şi i-a oferit-o fiicei sale, Jeanne, redându-i strălucirea de altă dată. Sub conducerea fermă şi dedicată a doamnei Jeanne Augier, hotelul Negresco a devenit o raritate care concura fără probleme cu marile lanţuri hoteliere de lux. Împreună cu soţul său, ea a făcut din hotelul Negresco mai mult decât un palat: l-a transformat într-un muzeu al artei şi culturii franceze. Importante şi nepreţuite obiecte de artă au fost transformate în piese de decor ale prestigiosului hotel. În 2003, eforturile familiei Augier au fost răsplătite, când hotelul Negresco a devenit Monument Istoric Naţional al Franţei.

Încăperi încântătoare

Hotelul are, în prezent, peste 260 de angajaţi pregătiţi la cel mai înalt nivel pentru a satisface cerinţele clienţilor. Deşi obiectele de artă cu care te întâlneşti pretutindeni dau hotelului un aer de muzeu, nici tehnologia nu a fost neglijată: fiecare cameră este echipată cu televizor LCD şi conexiune WiFi la internet. Dintre numeroasele camere ale hotelului, amintim Apartamenul Regal (situat sub domul hotelului, luxos, strălucitor, cu o vedere spre Mediterană uimitoare), Camera Exclusivistă (ce păstrează un aer de demult, în stil clasic şi baroc, cu mobilier autentic) sau Apartamentul de Lux (ales de numeroase vedete şi artişti, decorat cu opere de artă unice, cu o terasă privată cu vedere spre mare).

Centenarul unei bijuterii

În vederea pregătirii pentru aniversarea de 100 de ani, Jeanne Augier a renovat timp de 18 luni(în 2009-2010) faţada, holul, domul de sticlă al lui Eiffel şi Salonul Regal. Camerele şi apartamentele de la al 5-lea etaj au fost în întregime redecorate, iar etajul a fost redenumit „Etajul Executiv”.

Excentrica doamnă Augier încă locuieşte în hotel, la ultimul etaj, într-un apartament privat. Serveşte masa în restaurantele hotelului unde îi face plăcere să discute cu angajaţii şi turiştii pe care îi consideră propria familie. Ea are, de asemenea, o slăbiciune pentru animale, anunţând în 2009 că toate bunurile sale, inclusiv hotelul, vor rămâne unei asociaţii pentru protecţia animalelor şi oamenilor fără adăpost, fondată chiar de ea.

Dacă toate beneficiile hotelului, dacă poziţionarea extraordinară a acestuia sau mâncărurile fine nu v-au convins să-l alegeţi ca destinaţie de vacanţă, poate şansa unică de a o cunoaşte pe bătrâna „doamnă de fier”, parte a istoriei faimosului Hotel Negresco, o va face!

… pentru gurmanzi

Restaurantul La Rotonde păstrează aerul caruselului Pompadour prin decorul unic. Bucătarul este gata să vă servească cu specialităţi locale sau să vă recomande, pentru doar 34 €, specialitatea zilei. În extrasezon, acesta este deschis între orele 7:00 şi 22:30, iar în timpul sezonului programul se prelungeşte până la 23:30.

Restaurantul Chantecler este câştigătorul prestigiosului premiului Michelin Guide. Este deschis de miercuri până sâmbătă doar pentru cină, iar duminica pentru cină şi prânz. Bucătarul recomandă meniuri ca „Decouverte”, la 140 €, „Chantecler”, la 90 € sau „Plaisir”, la 58 €.

…pentru curioşi

Un beneficiu major al Hotelului Negresco este faptul că se află în apropierea aeroportului Cote d’Azur, iar pentru un cost suplimentar puteţi obţine transport din partea hotelului. La aproximativ 2 km de hotel se află Acropolele Nisei, bogate muzee, numeroşi artizani, iar în timpul liber vă puteţi dedica excursiilor sau activităţilor sportive.

 Sursă:

http://www.hotel-negresco-nice.com/

http://www.placesonline.com/

Material realizar de Andra Costea