Imunitatea si flora intestinala

Rolul florei intestinale este decisiv nu doar in procesul digestiv si al asimilarii nutrientilor, ci si in protectia intregului organism. Aceasta functie de aparare se datoreaza faptului ca 70% din sistemul imunitar este reprezentat de tractul digestiv.

Astfel, flora intestinala contribuie in mod esential la imunizarea organismului, datorita bacteriilor existente la nivelul tractului digestiv si sprijinul pe care acestea il ofera in functionarea corecta a organelor interne.

Cum contribuie flora intestinala la mentinerea starii de sanatate?

Specialistul epidemiolog Ropharma, Dr. Tania Bejan explica procesele multiple prin care flora intestinala mentine echilibrul sistemului imunitar:

„Contactul organismului nostru cu factorii externi se realizeaza in cea mai mare parte prin intermediul pielii si al sistemului gastrointestinal. Sistemul digestiv este colonizat de bacterii, chiar la scurt timp dupa nastere si cunoaste modificari pe masura ce ne maturizam. Atunci cand tranzitul intestinal prezinta deficiente, apar boli digestive si fluctuatii in greutate. O flora bacteriana echilibrata mareste capacitatea organismului de a combate infectiile si simultan minimizeaza efectele adverse ale terapiei cu antibiotice. Principalele procese prin care aceasta contribuie la intarirea sistemului de aparare sunt: distrugerea toxinelor nocive organismului, procesul de digestie, absorbtia nutrientilor vitali, sintetizarea vitaminelor si crearea unui pH optim al colonului prin asimilarea calciului si a vitaminei D. Toate acestea protejeaza sistemul nostru imunitar, creand un scut impotriva posibilelor bacterii daunatoare.”

Cat de mult conteaza alimentatia in mentinerea echilibrului dintre flora intestinala si imunitatea organismului ?

Dieta zilnica si obiceiurile alimentare constituie agenti importanti in imunizarea organismului, deoarece tractul digestiv este responsabil de functiile de asimiliare si procesare a vitaminelor si mineralelor necesare corpului.

„Exista numerosi factori care pot perturba nivelul bacteriilor la nivel intestinal: antibioticele, anticonceptionalele, anumite boli digestive sau chiar stresul. Apar astfel dezechilibre majore, care se extind si la sistemul de aparare al organismului impotriva bolilor sau la sistemul imunitar. Dupa un tratament de o saptamana cu antibiotice, flora intestinala isi reface proprietatile dupa o perioada de sase luni” , explica specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.

Ce alimente sunt recomandate pentru asigurarea echilibrului dintre flora intestinala si sistemul imunitar?

La nivel digestiv, exista bacterii benefice, care sprijina dezvoltarea organismului prin formarea de vitamine si hormoni si eliminarea substantelor nocive.

„Bifidobacteriile previn instalarea afectiunilor digestive, precum Boala Crohn sau sindromul colonului iritabil si simultan restabilizeaza pH-ul intestinal acid, intarind astfel capacitatea de aparare a organismului in fata agentilor patogeni. Aceste bacterii se gasesc in special in componenta iaurturilor si a chefirului”, recomanda specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.

Lactobacilii constituie un alt tip de bacterii cu beneficii substantiale asupra sistemului imunitar. Acestea previn aparitia candidozelor, dezvoltarea tumorilor, a infectiilor bucale sau virozelor intestinale. Aceste bacterii lactice sunt continute in mod natural de alimentele fermentate: unt, branza, pasta de soia fermentata si muraturile.

Echilibrul florei intestinale este un proces delicat, influentat atat de factori externi cat si interni, cu un rol decisiv in capacitatea de aparare a organismului.

Procesele din flora intestinala sunt cele mai importante mecanisme care conduc la mentinerea imunitatii: secretarea hormonilor, sintetizarea vitaminelor, asigurarea desfasurarii celorlalte procese conexe din corp. Toate acestea creeaza un adevarat ecosistem de protectie ce ajuta la mentinerea starii de sanatate si la intarirea organismului din interior.

Pentru a sustine actiunea florei intestinale asupra sistemului imunitar, suplimentul Ropharma – Activit Fier+ Lactoferina actioneaza eficient in absorbtia, transportul si utilizarea fierului si a acidului folic, asigura o rezistenta sporita a organismului la infectii, are actiune probiotica, rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi si este adjuvant recomandat in anemia feripriva. Activit Fier + Lactoferina este recomandat si femeilor in perioada fertila, insarcinate sau care alapteaza.

Pret: 12.5 lei.
Disponibil pe www.ropharma-healthcare.ro si in Farmaciile Ropharma din toata tara.