Ingrediente ciudate din mâncarea de tip fast-food

Pe lângă toate poveştile şi ştirile din presă despre ciudăţeniile întâlnite în mâncarea de tip fast-food există şi alte părţi neplăcute care nu au beneficiat însă de vizibilitate în presă.

Burger cu ochi de vacă

Acest mit a fost întotdeauna legat de produsele celor de McDonald’s, mai precis de celebrii burgeri. Până în prezent însă nu există dovezi concrete. Spre deosebire de cazul McDonald’s, s-a demonstrat faptul că Baked Hot Apple Pie a adăugat printre „ingrediente” şi resturi din fulgi de gâscă.

Dacă te întrebi cum de au ajuns fulgii de gâscă un ingredient în prepararea plăcintei de mere, îţi urez bun venit în lumea aditivilor alimentari. Utilizarea de arome, condimente şi consevanţi este o practică cunoscută încă din Antichitate. Popularitatea mâncării bine procesate a crescut odată cu anii ’50, ca şi gama de aditivi utilizaţi în procesul de producţie.

Deşi toate companiile ne asigură că aceşti aditivi nu sunt dăunători, deja scenariul este mult prea SF ca să mai ai încredere. Mai jos aveţi câteva ingrediente extrem de dubioase.

Pene de raţă şi păr uman (L-cisteina)

Ce ai citit mai sus legat de penele de raţă probabil că ţi s-a părut neplăcut, dar ce părere ai despre părul uman? Penele de raţă şi părul uman sunt cele mai comune ingrediente ale L-cisteinei, un aminoacid folosit pentru a spori maleabilitatea. Majoritatea părului provine de la femei din China care îţi întreţin familiile în acest mod. Deşi înainte L-cisteina era produsă din păr uman, acum 80% din conţinut este obţinut din fulgi de raţă.

Nisipul (dioxid de siliciu)

Când eşti pe plaja eviţi cu orice preţ nisipul care se poate pune pe sandwich-ul pe care îl savurezi. Oricât de ciudat ar părea, atunci când eşti la restaurant s-ar putea să fie mai dificil să eviţi acest lucru.

Dioxidul de siliciu, adică nisipul este folosit în fabricarea sticlei, fibrelor optice, a ceramicii,  cimentului şi… sosului chili. Acesta este adesea folosit ca aditiv pentru carnea de pui şi de vită, în locuri cunoscute precum Taco Bell. Surprinzător, dioxidul de siliciu este şi un component de bază pentru insecticide.

Sucul de…cărăbuş (acidul carminic). Printre coloranţii alimentari aprobaţi de lege se numără culorile sintetizate din petrol şi gudron de cărbune. Aceştia au o imagine extrem de negativă, astfel încât unii uită de pericolul coloranţilor „naturali”. Unii coloranţi alimentari au la bază ingrediente naturale, pe care însă nu te-ai gândi vreodată să le digeri!

Acidul carminic este un colorant alimentar roşu ce provine din corpul insectelor zdrobite. Acesta este utilizat într-o varietate de produse: anumite tipuri de carne, mezeluri, produse prelucrate de păsări de curte, murături, produse de panificaţie, topping-uri, cookie-uri, deserturi, glazurilor, umpluturi placinta, gemuri, dulceţuri, gelatine, sucuri, băuturi, produse lactate, sosuri şi produse de desert.

Toate produsele de mai sus au fost declarate corespunzătoare pentru consum, ba chiar  unele studii au demonstrat că nu dăunează sănătăţii. Aşa să fie? De asta ce mai spui?!

 Cristina Mîrzoi