In Stilul Meu: Defineşte, te rog, în câteva cuvinte, noţiunea de “stil” personal, în modă. Dincolo de bun gust şi intuiţie în alegerea unor articole vestimentare, există alte reguli stricte, prin respectarea cărora, cineva poate să fie considerat drept o persoană cu stil?
Alexandru Bar, stilist şi specialist în comunicare: Când mă gândesc la ideea de stil personal nu pot să nu-mi amintesc de monarhie. Totul se rezumă la educație. Dacă te bucuri de o cultură pentru frumos în familie, automat te poți considera norocos deorece bazele au fost puse. Pornești în viață cu o moștenire a bunului-gust. De ce am făcut referire la monarhie? Simplu.
Oamenii cu sânge albastru dau dovadă de o eleganță greu de imaginat și de o naturalețe cum rar ți-e dat să intâlnești. Aceste persoane au acea moștenire de care aminteam mai sus pe care eu am avut onoarea să o studiez de aproape în calitatea mea de Honorary Equerry al Altețelor Lor Regale Ducele și Ducesa de Braganza, Familia Regală a Portugaliei, în cadrul Jubileului Majestății Sale Regele Mihai I al României.
Poate că nu este relevant pentru anumiți oameni acest lucru din punct de vedere al stilului, însă invitații acestui eveniment sunt etaloane de eleganță, normalitate și bun-gust. Așadar, stilul vine în principal din interior și abia apoi din hainele îmbrăcate. O persoană educată și civilizată nu are cum să nu fie o persoană cu stil.
ISM: Care ar fi graniţa dintre a face o gafă în vestimentaţie şi a aborda o ţinută excentrică?
A.B.: Dușmanul “binelui” este “mai binele”. Niciodată nu am să înțeleg de ce simțim nevoia să ieșim în evidență cu orice preț. Pur și simplu nu există acel element care, pus în exces, să reprezinte secretul succesului. Ca în orice alt domeniu și în modă este nevoie de proporții. Nu orice ciudățenie reprezintă un înalt simț estetic și o marcă a stilului.
Granița dintre gafă și excentric este stabilită, în primul rând, de logica individului. Pornid de la reguli de bază, de la tendințe ale sezonului și stil personal putem afla unde ne situăm. Din nefericire există momente în care simțim nevoia să exagerăm numai de dragul afirmării. Dorința de a ieși din anonimat se dovește adesea a fi un real inamic pentru mulți dintre noi.
Sursa foto: koleksifoto.com
ISM: Consideri că este posibil ca o persoană cu venituri medii să reuşească să se îmbrace cu stil?
A.B.: Stilul, rafinamentul, eleganța și decența nu au legătură cu dimensiunea conturilor. O persoană rafinată și educată nu are nevoie de un cont nelimitat pentru a se face remarcată (evident, existența lui ne ajută dar nu este imperativă). Libertatea financiară îți lărgește orizonturile și te ajută în a avea obiecte vestimentare inedite dar nu îți oferă garanția succesului. Dacă ne lăsăm pradă extremismului specific zilelor noastre (prezent în toate domeniile) şi a expansiunii parvenitismului o să ajungem în curând victime ale acestora.
ISM: Care este rolul imaginaţiei şi al fanteziei personale în alegerea unei ţinute?
A.B.: Savoare, intuiţie şi fler. Toate acestea sunt secretele mâncărurilor dar și ale stilului vestimentar. O imagine bună se prepară, în timp, asemenea unui desert savuros. Elementele se combină cu grijă pentru a se îmbina perfect pentru a avea gustul pe care îl așteptăm.
Fără fantezie nu putem realiza artă iar imaginea noastră este principala noastră creație. Frumos sau mai puțin frumos, gras sau slab, înalt sau scund, toți avem opțiunea de a ne folosi imaginația. Nu contează fizicul atât de mult în momentul în care știm ce să evidențiem și ce să ascundem.
ISM: Cum ţi se pare stilul vestimentar al persoanelor publice din România?
A.B.: În ultima perioadă observăm o schimbare de stil în cazul multor persoane publice. Și este o schimbare de bun augur. Se pare că într-un final au înțeles importanța unei imagini atent îngrijite, sfatul persoanelor de specialitate dar și rolul hainelor „per se”.
ISM: Cum evoluează aşa-numita modă a străzii în Bucureşti, spre deosebire de anii trecuţi?
A.B.: România a evoluat și, evident, odată cu ea am facut-o și noi. Moda străzii a devenit importantă și respectată, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Oamenii sunt din ce în ce mai atenți la ce aleg din garderobă. Problema este dezinformarea în care trăim. Milioane de sfaturi vestimentare sunt primite de la oameni fără imaginație ce constituie adevărați inamici ai stilului. Simplitatea ideilor și greșelile promovate agresiv nu reprezintă un atu și de multe ori observăm apariția unei psihoze în ceea ce privește moda străzii.
ISM: Există trend-uri actuale care ţi se par de prost gust sau nejustificate?
A.B.: Sunt multe lucruri fără sens în modă însă trebuie luate așa cum sunt. Dar da, cu siguranță în topul trend-urilor enervante fruntaș este cel cu UGG-uri. Aceste piese au un rol simplu și anume acela de a proteja piciorul de frig în condițiile în care este frig. Nu trebuie purtate toamna, primăvara și mai ales vara. Nu este nimic sexy la un picior supra-încălzit ce devine astfel expus la tot felul de iritații și infecții.
ISM: Sunt foarte în vogă în momentul de faţă câteva magazine care par să uniformizeze gusturile în materie de haine. Tu ce fel de cumpărător eşti: un adept al articolelor unicat, pe care nu le-ai putea vedea în scurt timp şi la altcineva, sau alegi şi haine din magazine foarte populare?
A.B.: Îmi place să caut prin magazine tot felul de piese inedite dar nici nu mă deranjează ideea de mass-market. Cumpăr ce-mi place indiferent de unde însă încerc să fiu unic. Și magazinele în vogă au produse pe care le poți combina în stilul tău.
Mă plictisesc teribil toți „deontologii” (văd că este un termen la modă deci îl îmbrațișez cu drag chiar dacă nu am efectiv proprietatea termenului) ce se comportă de parcă își permit zilnic să facă shopping la Tokyo, New York sau Milano.
Stilul personal nu vine din prețul hainelor ci din personalitatea ta. Aruncă orice piesă pe o persoană frumoasă din punct de vedere mental și îi va veni incredibil. Este important să învățăm să purtăm hainele nu să ne poarte acestea pe noi.
ISM: Care ar fi detaliile ce pot da de gol o persoană care adoptă un stil vestimentar doar pentru că este in trend nu şi pentru că i-ar reprezenta personalitatea?
A.B.: Simplu. În momentul în care nu se simte bine în pielea ei este clar unde a greșit, respectiv în alegerea ținutei. Dacă ceva nu-ți place sau nu-ți vine bine nu vei avea atitudinea necesară pentru a purta piesa respectivă. Dacă mâine se vor purta coifurile garantez că nu voi alege niciodată așa ceva pentru că este ceva ce evident nu mă reprezintă.
Moda îți dă indicii despre ce trebuie să porți, nu te obligă. Nu e ca și când există în șifonier un pușcaș marin pregătit să te împuște dacă nu respecți punct cu punct un anume trend. Relaxează-te și găsește elemente ce te fac să arăți senzațional.
ISM: Ce părere ai despre persoanele care scriu despre modă, deşi nu se pricep? Au apărut peste noapte multe bloguri care se vor a fi despre modă. Crezi că o persoană trebuie să fie considerată “VIP” doar pentru că, să spunem, îşi permite se se îmbrace după ultimele tendinţe, fără să se distingă prin activităţi de altă natură?
A.B.: Trăim în democrație iar asta înseamnă, în principal, libertate de exprimare. Fiecare are o opinie și trebuie sprijinit în a o exprima. Din păcate sunt mulți oameni ce nu au legătură cu realitatea și astfel citim de multe ori o sumă de frustrări mai degrabă decât sfaturi sau păreri pertinente.
Nu mă deranjează cu nimic prezența acestor persoane atât timp cât nu dezinformează însă nu au simțul măsurii și nu-și dau seama când este imperativ să se oprească. Aberațiile sau “împrumutul” ideilor altora nu te califică drept critic, editor sau formator de opinie. În momentul în care ești depășit de informațiile pe care le enumeri este ușor de remarcat lipsa unei pregătiri.
Nu contest faptul că sunt oameni foarte creativi și talentați iar pentru astfel de oameni spre să existe cititori tineri pentru că aceștia sunt principalul public țintă. În momentul în care observăm derapaje în exprimare este clar faptul că persoana în cauză nu are baza necesară pentru a reprezenta un punct central în domeniul respectiv.
Dar o parte din greșeală stă și în mâna cititorului, care ar trebui să boicoteze acele blog-uri fără logică sau pur și simplu să nu aplice așa-zisele sfaturi.
Alexandru Bar – alexandrubar.webs.com