Interviu cu Silviu Francisc Pal

Silviu Francisc Pal este un tânăr fotograf din București care și-a descoperit pasiunea încă de la o vârstă fragedă. De atunci a tot exersat, iar acum a ajuns să realizeze fotografii la evenimente de amploare din București. Pasionat de fotografierea evenimentelor speciale din viața oamenilor, Silviu Pal încearcă ca în fiecare fotografie realizată să-și lase o parte din suflet.

1. Cum/de la cine ai invatat sa faci fotografii ?

Sunt o fire perseverenta, imi place sa invat din ce in ce mai mult si sa cresc, sa ma dezvolt. De multe ori ai nevoie si de oameni care sa te indrume, sa te ajute, sa-ti spuna daca esti pe un drum bun sau nu. Acea persoana care a fost alaturi de mine de la inceput si mi-a supravegheat in aproape evolutia este Mihai Constantineanu, un fotograf extraordinar, dar si un om deschis si serios. Acum colaboram si ne ajutam reciproc si de fiecare data cand fotografiem impreuna, il urmaresc si incerc sa mai invat lucruri noi.

2. Care sunt cele mai importante realizări ale tale (ca fotograf) ?

Cea mai mare realizare a mea ca fotograf este reprezentata de intreaga experienta fotografica, incepand cu prima fotografie facuta pana in ziua de astazi, cand fotografiez evenimente de mare amploare in Bucuresti .

3. Cum schimbi lumea prin fotografiile tale, cu aparatul tau?

Imi place atunci cand primesc mesaje de la diverse persoane si imi spun ca o anumita poza i-au facut sa zambeasca sau o alta le-a incalzit inima si le-au adus pace. Caut, cu fiecare cadru pe care il fac, sa transmit un sentiment, o senzatie, o stare. Imi doresc ca fotografiile mele sa aiba impact, ca atunci cand cineva se uita la ele sa spuna „Wow ! Este incredibil ! „. Nu poti schimba lumea, insa poti schimba, pentru o clipa, starea de spirit a lumii.

4. Cand ti-ai descoperit pasiunea pentru fotografie?

La 12 ani, tata a cumparat o camera Sony pe care o am si acum. Fiind copil curios, am inceput sa fac poze. Cu fiecare fotografie pe care o faceam, descopeream din ce in ce mai mult, imi placea sa vad lumea prin lentile. Dupa ce am inceput facultatea, pasiunea pentru fotografie s-a accentuat si am reusit sa imi iau o camera DSLR. Din acel moment, am inceput constructia carierei mele de fotograf.

5. Are vreo legatura pasiunea ta pentru fotografie cu facultatea pe care ai ales sa o urmezi (informatica)?

Posibil. Facultatea de informatica era singura mea sansa sa ajung in Bucuresti pe vremea aia. Fiind student si pasionat de muzica, am intrat in Corul Universitatii. Urmandu-mi pasiunea, am fost remarcat de unul din tenori si dupa doua saptamani mi-a zis ca el mai canta intr-un cor numit MelosTon si m-a invitat sa mergem impreuna la urmatoarea repetitie. Acolo am cunoscut multi oameni frumosi. Datorita corului l-am cunoscut si pe Mihai. Asa ca da, pasiunea mea pentru fotografie are legatura cu facultatea 🙂

6. Care si cand a fost prima fotografie pe care ai realizat-o? Ce ai fotografiat?

Pe mine in oglinda. Haha. Da, ciudat, nu stiu ce a fost in capul meu, insa imi placeau pozele in oglinda si incercam sa le fac cat mai originale. Aveam 12 ani, nu ma pune sa-ti explic de ce faceam asta.

7. Din cate am vazut pe site-ul tau, realizezi fotografii pe diverse teme (portret, evenimente, sport, natura). Care dintre aceste teme te atrage cel mai mult? Explica!

Fotografiez orice imi place, insa sunt foarte pasionat de fotografiile de nunta. Sunt atatea momente frumoase si emotionante intr-o nunta incat ai sansa sa iti pierzi capul. Iubesc sa fotografiez detalii, copii, miri, iubirea dintre ei si tot ce tine de aceste evenimente de familie. Nuntile, la fel ca si botezurile, sunt unice, se intampla o singura data, iar eu, ca fotograf, iubesc sa suprind in imagini povestile pe care le spun cei care participa.

8. Dintre aceste teme, este una cu care te identifici mai mult decat cu celelalte?

Imi plac mult portretele. Simt ca ele exprima cel mai mult. Expresia fetei unui om este ca o poveste a vietii lui. Portretele au impact, transmit vibratii, incalzesc inimi, aduc zambete, au viata.

9. Cum ai defini stilul lui Silviu Pal?

Consider ca stilul unui fotograf tine foarte mult de partea lui interioara, de trairile sufletului. Cred ca stilul Silviu Pal este unul sensibil, romantic, artistic, mereu in cautare de nou. Cel putin asta incerc sa exprim prin fotografiile mele.

10. Care sunt fotografii/fotografiile tale preferate ?

Nu cred ca am fotografi sau fotografii preferate. Incerc sa invat cate ceva din toate fotografiile pe care le vad si de la toti fotografii pe care ii cunosc. Insa imi plac mult Andreea Retinschi si Rares Pulbere.

Anca Antofie

Mai multe fotografii realizate de Silviu Francisc Pal găsiți aici.