Interviu Zoltán András: in afara muzicii

„Am iubit muzica din fragedă copilărie, iar fidelitatea întotdeauna se răsplăteşte: Destinul îţi oferă ceea ce-ţi doreşti cel mai mult. Iar eu asta mi-am dorit: Să trăiesc în şi prin muzică. Şi asta am primit!” (Zoltán András, Sarmalele Reci)

Artistul nu ne-a vorbit de această dată, despre muzică, ci despre o cu totul altă preocupare a vieţii sale: interesul pentru antroposofie, în căutarea unui stil de viaţă sănătos şi împlinit.

ISM: Eşti şi membru al Societăţii Antroposofice din România. Spune-ne mai multe.

Z.A.: Am devenit membru al S.A.R. acum zece ani. Am ajuns la antroposofie căutând o cale de cunoaştere spirituală care să răspundă întrebărilor „Ce sunt eu în realitate? De unde vin? Încotro mă îndrept?” Sunt întrebările pe care şi le pune, conştient, sau inconştient, orice om modern şi un răspuns adecvat, care să te lase liber şi în acelaşi timp să te ajute să te dezvolţi ca individualitate, nu am găsit decât în mişcarea antroposofică.

Sunt un om deschis la tot ceea ce există pe Pământ, dar antroposofia este singura cale spirituală pe care eu o consider potrivită mie. Când am citit cartea „Cum se dobândesc cunoştinţe despre lumile superioare” a lui Rudolf Steiner, am găsit acolo o metodă de dezvoltare personală avansată şi complexă care îmi va ocupa întreaga viaţă, vreau să o exersez şi să o studiez.

ISM: Din ce puncte de vedere ar fi important ca oamenii să ştie mai multe despre domeniul medicinei antroposofiei?

Z.A.: Medicina antroposofică este o medicină modernă, ştiinţifică, dar care înglobează şi o mare ânţelepciune spirituală despre om şi univers. În secolul XX antroposofia a venit cu metode noi, de a cultiva pământul în mod sănătos, printr-o agricultură productivă, dar ecologică, de a cultiva fiinţa umană într-o pedagogie care să lase individul liber să-şi urmeze adevăratele idealuri, de a susţine viaţa şi sănătatea printr-o adevărată înţelegere a organismului uman şi a forţelor vieţii de pe Pământ.

Deci da, mi se pare important ca oamenii să afle cât mai multe amănunte despre medicina antroposofică, întrucât medicina convenţională se dovedeşte uneori incapabilă să vindece, iar ştiinţa medicală antroposofică este, după părerea mea, singura care înţelege omul şi îl poate antrena pe o cale de vindecare completă: pe plan fizic, pe plan sufletesc şi pe plan spiritual.

ISM: Ştim că lucrezi la un film despre antroposofie. Ne poţi spune mai multe despre ideile pe care le vom regăsi în această producţie?

„Seminţe pentru un nou Pământ” va fi un documentar de 1 h 30 min, despre iniţiativele antroposofice din România. Filmul s-a născut din dorinţa de a aduce în prim plan munca plină de dăruire şi constantă a unor oameni care se inspiră din antroposofie şi care doresc să aducă însănătoşire în lume prin euritmie, pedagogie Waldorf, agricultură biodinamică, consiliere biografică şi medicină antroposofică, prin grupe de studiu şi meditaţie, prin lucrul cu tinerii care au căutări spirituale, precum şi prin structurarea spaţiului urban printr-o arhitectură organică.

Filmul va fi gata în luna septembrie şi probabil va participa la diferite festivaluri de film din ţară şi din străinătate.

ISM: Ai adoptat un regim de viaţă sănătos şi toată familia ta este vegetariană. De ce ne-ai recomanda să îţi urmăm exemplul?

Z.A.: Din mai multe motive. În primul rând, alimentaţia vegetariană este sănătoasă. Este conformă cu organismul uman şi cu anatomia sa, precum şi cu structura sa energetică subtilă: omul, în verticalitatea sa, este asemănător plantelor. Fiinţa umană este chemată să-şi clădească organismul prelucrând substanţe din regnul mineral, într-o mică măsură, dar mai ales substanţe din regnul vegetal, aducându-le la o stare superioară, adică la statulul de om, în interiorul organismului său.

Animalele, în marea lor majoritate, fac acest lucru: preiau din natură plantele şi le transformă în ceva superior, în starea de animal, care este cu o treaptă superioară plantei. Dacă omul preia, în sine, carnea de animal, organismul uman ia deja gata prelucrat ceea ce a făcut animalul în locul său, iar astfel, în om nişte forţe rămân neutilizate, ceea ce duce la dereglări şi boli.

ISM: În momentul de faţă pe piaţă au început să apară produse cosmetice şi farmaceutice bio, ale căror ingrediente organice provin din culturi biodinamice. După părerea ta, există o diferenţă între bio, eco şi natural?

Z.A.: Această tendinţă a apărut ca o reacţie la chimizarea intensivă a agriculturii industriale, în urma căreia solul este degradat, iar producţia agricolă este  – pretins  – mai mare cantitativ, dar calitatea produselor este de aşa natură, încât produce boli şi dereglări în organismul uman, prin pesticidele şi chimicalele pe care le ingeră omul o dată cu planta.

Ceea ce se ştie mai puţin este că la începutul secolului XX au apărut în Elveţia, Germania, Olanda şi Marea Britanie ferme biodinamice, inspirate din cunoaşterea antroposofică.

O înţelegere spiritual-ştiinţifică a relaţiei plantelor cu Pămîntul şi cu Universul îl ajută pe agricultor să cultive terenul agricol şi plantele, precum şi să crească animalele, văzând ferma biodinamică drept un întreg.

Pământul cultivat este tratat cu preparate specifice în funcţie de structura solului, mai argilos, sau mai nisipos, iar preparatele se prepară făcîndu-se un compost din diferite specii de plante, amestecate cu bălegar provenit de la animalele de la acea fermă, aşadar din acelaşi microclimat, care apoi este pus în corn de vită şi îngropat toamna, apoi dezgropat primăvara, diluat într-o soluţie dinamizată asemenea remediilor homeopate şi stropit peste terenul agricol respectiv.

Deci, după cum se vede, este o ştiinţă complexă, în care se ţine cont de ritmurile din natură şi din cosmos, se ţine cont de morfologia solului şi de o multitudine de aspecte, ceea ce duce la o calitate net superioară a plantelor astfel cultivate. Extractele medicale şi cosmetice din asemenea plante, prin urmare, sînt şi ele de o calitate mult superioară.

ISM: Tu ce astfel de produse cosmetice foloseşti?

Z.A.: De mai bine de zece ani folosesc exclusiv pastă de dinţi Weleda, cu ratania, cu gălbenele sau cu sare. Nu conţine fluor, tenzide (spumanţi) şi este recomandabilă chiar şi pentru sugari, lucru pe care alte produse poziţionate ca bio nu-l pot recomanda.

Tot de la Weleda folosesc uleiurile, cele de arnica, de gălbenele sau de lavandă, pentru masaj, sau chiar ca terapie.