Întrebarea săptămânii: Este cumpărat argintul la fel de mult ca și aurul?

Trăim o perioadă în care nu mai dispunem de finanţe, de bani pe care nu ştim în ce să-i învestim. Cred că putem vorbi despre investiţii în metale preţioase precum aurul şi în cazul în care îl cumpărăm sub formă de bijuterii spre a fi dăruite persoanelor dragi.

Întrebarea care se pune este: se cumpără argintul la fel de mult ca și aurul?

Personal, recunosc faptul că, nu port decât bijuterii din aur. Asta nu înseamnă că nu am adunat, în timp, şi câteva bijuterii din argint, fie că vorbim de inele sau de brățări. Sunt la fel de frumoase, speciale, sunt primite din partea unor oameni deosebiţi, dar nu mă pot obişnui să port argint.

De fapt, alta este problema cred: cum cele două, aurul şi argintul nu se poartă niciodată împreună, nu pot renunţa la aur pentru argint!

Se spune că a investi în argint este mai riscant decât dacă am investești în aur. Pentru a şti care dintre investiţii este cea mai potrivită pentru fiecare dintre noi, trebuie să avem foarte clar conturate în minte atât beneficiile cât şi riscurile unei eventuale investiții în argint.

A investi în aur şi argint, se poate dovedi drept o alegere înțeleaptă, întrucât aceste metale preţioase sunt mai valoroase decât orice avuţie reprezentată de bani, sub forma unor hârtii.

Nu poate să spună nimeni cât valorează (câţi bani) înseamnă de fapt aceste metale preţioase pentru că preţul lor, aşadar, valoarea lor este influenţată considerabil de creşterea (scăderea) monedei internaţionale.

Şi pentru că băncile nu pot influenţa cu nimic această valoare, nici nu o pot reprezenta exact, prin tipărirea de bani.

În cazul achiziţionării acestor metale preţioase lucrurile devin mai clare, pentru că preţul de achiziţie al metalelor este mult mai stabil, însă cumpărarea nu depinde doar de preț, ci şi de succesul operaţiunilor.

Dacă ţinem cont doar de aceste operaţiuni, atunci aurul şi argintul sunt investiţii similare.

Cererea şi oferta de achiziţionare a argintului are un potenţial uşor mai profitabil decât aurul, însă livrările de aur la nivel global sunt în continuuă creştere, iar folosirea lui este limitată.

Dacă oferta şi cererea de argint sunt în scădere, valoarea argintului ar trebui să fie peste valoarea aurului.

Factorii cererii şi ai ofertei sugerează că argintul ar trebui să fie o investiţie mult mai bună, pe termen lung decât aurul. Dar factorii de piaţă indică şi riscul pe care ni-l asumăm în cazul unei investiţii în argint.

Acest risc este reprezentat de valoare istorică dintre aur şi valută. În trecut, valorile monetare erau justificate prin aur. Acest mod de evaluare a banilor a durat până în 1970, când Statele Unite au dorit să preia controlul asupra dolarului.

Înainte ca sistemul de valori să fie cel reprezentat de aur, unele ţări au avut ca sistem, argintul sau unul bimetalic. Cu toate acestea, argintul nu a fost niciodată acceptat la nivel internaţional ca un standar de evaluare, aşa cum este aurul.

În cazul unui declin economic, aurul tinde să crească. Valoric vorbind, creşte mai mult argintul. Pe de altă parte, oamenii cred că aurul are o valoare mult mai mare decât argintul, chiar dacă vorbim despre acţiuni non-enonomice ale aurului şi argintului, acţiuni care pot influenţa preţurile.

În 1973 fraţii Nelson Bunker Hunt şi William Bunker Hunt din Texas au început să investească în argint, într-un moment în care cumpărarea aurului era considerate ilegală. În 1979, ei împreună cu alţi investitori au cumpărat mai mult de jumătate din cantitatea de argint, vorbim de cantitatea de argint din întreaga lume.

Cererea lor a crescut enorm valoare stocului existent. Prin manipularea pieţei, au reuşit să se îmbogăţească.

Lucrurile au evoluat în urma schimbării, atât politice, cât şi a legilor de investiţii. Aceste schimbări au dus la prăbuşirea preţului la argint. După prăbuşire, unii investitori au dat faliment, iar fraţii Hunt au fost acuzaţi şi arestaţi de manipulare a pieţei globale.

Pentru că nu se mai doreşte repetarea incidentelor, investitorii se gândesc de două ori înainte de a alege să investească financiar, în argint. Principiile economice arată că investițiile în argint sunt bune, dar nu la fel de bune ca investiţiile în aur. Astfel, investitiile în argint nu sunt prea sigure, iar argintul, ca şi metal preţios, are de suferit.

Alegeţi să faceţi investiţii bune şi pe termen lung.

Laura Apetroaie

Sursa foto:

sellingjewelryonline.org