Jocuri care antrenează mintea

Iubim să ne menţinem în formă de zile mari, să ne păstrăm silueta şi să mergem la sala în mod constant, pentru a fi tonifiaţi şi în complet echilibru fizic. Dar cum rămâne cu echilibrul psihic? Cu mintea noastră suprasolicitată? Şi avem nevoie de relaxare psihică mai mult ca oricând, în vremurile actuale, când stresul şi oboseala sunt la ordinea zilei. Hai să ne jucăm inteligent!

Stare de bine de care are nevoie creierul, mintea, mai ales în momentele de stres, se corelează atât cu mărirea capacităţii de atenţie şi de memorie, cât şi cu dezvoltarea inteligenţei şi a receptivităţii rapide faţă de stimulii mediului. În mod ironic, modul de relaxare al creierului se referă tot la diferite activităţi cerebrale.

Memorie, percepţie şi atenţie – noţiunile de bază care se ivesc, când vine vorba de spre activitatea cerebrală, ne anunţă National Geographic. Memoria, mai mult decât oricare altă funcţie a creierului, ne defineşte ca indivizi. Pentru că suntem ceea ce ne amintim, ne definesc experienţele, atuurile, emoţiile şi cunoştinţele.

Memoria se referă la un proces extrem de selectiv de primire, reţinere şi amintire a informaţiilor. Şi ce este mai interesant: lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce păr. Putem să ne creăm iluzii despre amintiri netrăite sau să le exagerăm pe cele avute.

Atenţia – este cea mai puternică unealtă a creierului. Ea ne ţine activ firul miilor de gânduri zilnice, în acord cu timpul şi energia. De vreme ce nu putem fi atenţi la orice, creierul îşi stabileşte anumite priorităţi. Atenţia se referă la lucrurile asupra cărora ne focusam în mediul vizual şi ne permite să vedem lucruri pe care alţii nu le văd sau le ignoră.

Percepţia – o frumoasă noţiune cu care ne jucăm! Simţurile, în special văzul şi auzul, creează o reprezentare a lumii exterioare tridimensională, în creierul nostru. Aceste experienţe se construiesc pe iluzii formate de milioane de ani de evoluţie. Fără să ne dăm seama, tindem să percepem lumea care ne este utilă, nu neapărat lumea adevărată.

Dar să revenim la cum ne relaxăm şi ne stimulam în acelaşi timp, mintea şi creierul. Aici intervin jocurile care stimulează capacităţile cerebrale prin exerciţii mentale şi provocări inteligente!

Avem o multitudine de jocuri online pentru stimularea creierului la dispoziţie – te provoacă să îţi pui la încercare puterea de concentrare, să rezolvi puzzle-uri, să te foloseşti de logică şi de abilităţile de analiza. De asemenea, jocurile de rol sau RPG-urile sunt foarte populare. Şi cu cât te “încălzeşti” cu un joc, cu atât abia aştepţi să începi altul şi te simţi mai bine.

Jocurile acestea te ajută să îţi reactivezi acele zone cerebrale care s-au relaxat pentru a rămâne ager şi atent şi îţi împrospătează gândirea.

Jocurile de strategie – aici trecem la un nivel avansat de gândire. Nu se bazează pe noroc sau pe abilităţi fizice, ci pe planificare, analiză şi strategie, pentru a câştiga. Ele există de mult timp, începând cu şahul – jocul celor inteligenţi. Se foloseşte doar de 6 tipuri de piese de joc sau de 8 cu 8 pe tabla de şah, regulile de bază se pot învăţa rapid, iar complexitatea nu are limite. Se pare că numărul de poziţii posibile în şah, după 7 mişcări, este de peste 3 miliarde!

Strategia nu se referă doar la numere. Şahul pune faţă în faţă două minţi, două tipuri de inteligenţă, total diferite în strategie. Şi regula de bază este să intuieşti strategia adversarului, în timp ce o urmezi pe a ta. Şahul se poate juca şi online. Go este un alt joc de strategie care pune mintea la treabă ce se foloseşte de un dispozitiv mecanic pentru joc.

Jocurile digitale – marea pasiune modernă a celor mici, dar şi a celor mari! Se pot juca fie pe Nintendo, Xbox sau PlayStation – eu una prefer Xbox şi PS, sunt foarte distractive.

Din seria jocurilor de societate, board games-urile sunt la mare căutare printre tineri şi adulţi – Scrabble, Monopoly, sunt numai câteva pe care le amintim.

Monopoly – poate dura câteva ore bune, îmbină strategie, planificare, atenţie şi tact. Câştigă cine deţine monopolul asupra jocului, bineînţeles. Jocul se bazează pe 40 de spaţii cu 28 de proprietăţi (străzi, gări, utilităţi), spaţii speciale şi altele. Trebuie să fii diplomat şi atent la regulile jocului, este foarte entertaining să spunem aşa.

Scrabble – în fiecare duminică, obişnuiam să mă joc cu părinţii mei Scrabble. Era amuzant, era incitant şi revelator, să spunem aşa. Ideea este să formezi cuvinte încrucişate pe o tablă de 15×15 pătratele. Punctajul este cu atât mai mare cu cât cuvintele formate sunt mai rare şi deosebite şi aşezate pe anumite pătratele colorate. Ajută foarte mult la dezvoltarea vocabularului.

Lumosity – este o platformă dedicată îmbunatăţirii atenţiei, flexibilităţii în gândire, memoriei şi atenţiei. Este formată dintr-un pachet de jocuri mentale antrenante destinate fiecărui aspect menţionat.

Jocurile tradiţionale – Sudoku şi Tetris sunt arhicunoscute şi clasice. Sudoku se foloseşte de calcule matematice: există 9 căsuţe a câte 9 pătratele cu cifre diferite, care trebuie completate fără a repeta cifrele existente pe rând sau coloana.

Tetris este unul dintre primele jocuri cu care un copil a intrat în contact şi oferă mereu o pauză de relaxare şi de interactivitate – trebuie să aşezi diferite forme astfel încât să umpli spaţii orizontale care dispar, odată completate, câştigând în punctaj.

Cu cât mai multe linii completate, cu atât mai mare punctajul.

Internetul oferă mii de jocuri care să activeze creierul, trebuie doar să îl găseşti pe cel care te atrage cel mai mult. În plus, poţi juca singur sau cu prietenii şi familia. Ca să încheiem într-o notă şi mai pozitivă, studiile au găsit o legătură între practicarea acestor jocuri şi un risc scăzut de a dezvolta boli mentale. Jocurile sunt un exerciţiu frumos pentru minte şi spirit!

Andreea Enea