Mananca fara sa te ingrasi! Calculeaza-ti necesarul zilnic de calorii!

Fiecare persoana are nevoie zilnic un numar minin de calorii pentru o functionare echilibrata a organismului si pentru a preveni aparitia bolilor, insa atunci cand importul caloric depaseste limita normala, isi face aparitia surplusul de greutate, supraponderabilitatea, chiar si obezitatea in cazurile cele mai grave. Caloria este, in acest caz, unitatea de masura folosita pentru a calcula energia continuta in mancaruri si bauturi; mai exact, valoarea energetica a unui aliment corespunde cantitatii de caldura degajate prin arderea sa.

Domnul doctor Bogdan Moldovan, medic chirurg la Spitalul Sfantul Constantin din Brasov, Centru de excelenta in chirurgia bariatrica, ne vorbeste despre necesarul zilnic de calorii si felul in care il putem calcula, astfel incat sa asiguram buna functionare a organismului, fara a ne expune riscului acumularii unor kilograme suplimentare.article_295415_1

„Organismul uman necesita zilnic o anumita cantitate de calorii pentru a functiona corect, iar acest necesar zilnic de calorii difera de la o persoana la alta in functie de varsta – copiii si adolescentii aflati in crestere avand nevoie de mai multa energie – sau in functie de cat de activa fizic este o persoana. De asemenea, inaltimea si greutatea influenteaza cat de repede consumam energia, la fel ca anumiti hormoni, cum ar fi cei tiroidieni si unele medicamente, de exemplu glucocorticoizii, un tip de steroizi utilizati in tratamentul inflamatiilor”, spune domnul doctor Bogdan Moldovan.

Calcularea necesarului zilnic de calorii

Aportul caloric necesar al unui individ este cantitatea de energie necesara compensarii consumului si asigurarii unei greutati si a unei compozitii corporale compatibile cu mentinerea pe termen lung a unei bune stari de sanatate si a unei activitati fizice adaptate contextului economic si social. Pentru ca acest indice sa fie calculat, trebuie sa se tina cont de urmatorii trei factori:

–       metabolismul bazal, adica energia utilizata pentru functionarea normala a organismului (respiratie, functionarea organelor si a celulelor etc), si care reprezinta 60 – 70% din totalul necesarului de energie.

–       termogeneza alimentara sau energia utilizata pentru: digestie, absorbtie intestinala, stocare a alimentelor. Ea nu reprezinta decat 10% totalul necesarului de energie.

–       activitatea fizica, deci energia utilizata pentru deplasare, activitati menajere, profesionale sau sportive. Activitatea fizica reprezinta Intre 20 si 30% din totalul necesarului de energie, iar acesta este nivelul la care trebuie actionat pentru a echilibra balanta energetica.

„Pentru a mentine o greutate sanatoasa, trebuie gasit un echilibru intre cantitatea de calorii care sunt consumate prin alimentatie si cantitatea de calorii care vor fi arse ca urmare a activitatii fizice. De asemenea, aportul energetic trebuie repartizat in mod echilibrat pe toata durata zilei astfel: intre 20 si 25 % la micul dejun, intre 25 si 30 % la prânz, intre 15 si 20 % la gustari si intre 25 si 30 % la cina”, a completat domnul dr. Bogdan Moldovan.

Iata necesarul caloric zilnic indicat in functie de sex, varsta si stil de viata:

Untitled

O alimentatie echilibrata cu ajutorul chirurgiei bariatrice

In cazul persoanelor care sufera de obezitate, chirurgia obezitatii contribuie prin operatia de micsorare a stomacului la constrangerea pacientului de a adopta o dieta mai sanatoasa si in general un stil de viata mai sanatos.

„Metoda Gastric sleeve nu limiteaza doar cantitatea de alimente ingerate, ci schimba radical obiceiurile alimentare; de exemplu, in urma interventiei pacientii nu mai pot tolera bauturi carbo-gazoase, alimente prajite in exces, mancaruri nesanatoase de tip fast food si renunta treptat la acestea in favoarea consumului de lichide si mancaruri sanatoase”, spune domnul doctor Bogdan Moldovan.

In acest sens, Clubul Bariatric Brasov, unicul proiect gratuit de consiliere pe probleme de obezitate din Romania, s-a dovedit a fi un real ajutor pentru pacienti inainte de operatie, in pregatirea moralului pentru interventia de micsorare a stomacului, dar si ulterior, in adoptarea unui stil de viata sanatos si pierderea kilogramelor in plus. Acesta este singurul loc in care pacientii operati de obezitate se pot intalni cu medici si nutritionisti, iar cei care nu s-au operat inca pot vedea “pe viu” rezultatele chirurgiei, intalnind echipa medicala si colegii operati, beneficiind de sustinere morala si sfaturi venite direct de la specialisti.

Contact Spitalul Sf. Constantin

Adresa: Str. Iuliu Maniu, Nr. 49, Brasov

Tel. + 40 0268 300 300

Website: http://spitalulsfconstantin.ro/?id=micro-obezitate

Facebook https://www.facebook.com/BariatricClubBrasov