Mănâncă îngheţată. Chiar este sănătoasă!

Dacă ne întoarcem în timp, aproximativ prin secolul al IV-lea î.Hr vom găsi primele referinţe despre desertul care ne încântă vara papilele gustative: înghețata. Împăratul roman Nero a fost cel care a ordonat să fie adusă gheață din munți şi să fie combinată cu bucățele de fructe, iar regele Tang din Shang, China, a elaborat o metodă de a prepara gheață cu lapte.

De-a lungul timpului, rețetele pentru îngheţată și șerbeturi au evoluat şi au fost servite în casele de lux regale din Italia şi Franţa.

Azi, multe persoane sunt reticente atunci când vine vorba să aleagă ca desert înghețata, deoarece le este frică să nu acumuleze kilograme în plus. Înghețata conţine calorii, proteine şi grăsimi saturate dar este întotdeauna acuzată ca principal vinovat al obezității. De fapt, compoziţia de calorii a înghețatei este de doar 10% din totalul de grăsimi necesare zilnic, aşadar mitul este greşit, atunci când înghețata este considerată  o cauză a obezității.

Înghețata se încadrează în produsele alimentare congelate și are o textură semisolidă şi o valoare nutritivă ridicată. Ingredientele utilizate la fabricarea îngheţatei includ: grăsime din lapte, particule solide de lapte (degresat), smântână, zahăr, stabilizatori, emulgatori, arome. 100 de grame de înghețată din lapte are 110-130 de calorii, cu conţinut de proteine ​​de 2,5 – 3 grame.

În mod ironic, înghețata este privită ca o cauză a răcelii și a tusei. De fapt, atunci când mancăm înghețată, odată ajunsă în cavitatea bucală, ea se topește cu ușurință iar temperatura ei nu mai este ridicată.

Când suntem bolnavi, corpurile noastre au nevoie de multe lichide pentru a evita deshidratarea. Inghețata este un aliment care poate oferi suficient lichid pentru corpurile noastre.

Beneficiile înghețatei:

1. Conţinutul de calciu din înghețată este util pentru menținerea densității osoase, prevenind osteoporoza, cancerul și hipertensiunea arterială.

2. Inghețata nu conține grăsimi saturate. De fapt, aportul energetic al îngheţatei pe porţie (o cană) este de numai 10% din cererea totală de energie.

3. Efect antitumoral şi anti-HIV. 25% -30% din conţinutul  înghețatei este lapte. Laptele este compus din lactoferină, care are un rol de apărare împotriva agenților patogeni. Lactoferina are o activitate antivirală, luptând împotriva  gripei şi a virusului HIV.

Este vară și ce poate fi mai răcoritor într-o după-amiază toridă decât o înghețată? Aromele sunt pentru toate gusturile: vanilie, ciocolată, fructe de pădure, pepene galben, un adevărat amalgam de gusturi și  de culori.

Ce părere ai de un profiterol? Sau de melon glace? Un coupe jack? Le poți servi la o terasă sau le poți prepara acasă. Înghețata este desertul ideal, oriunde și oricând.

Iată o rețetă foarte simplă de preparat acasă într-un timp record.

Ai nevoie de:

– 300 de grame fructe de pădure  congelate

– 120 de ml lapte condensat

Se pun ingredientele într-un robot și se mixează aproximativ 1 minut și jumătate. Pentru a căpăta textura dorită, o poți păstra 20-25 de minute la congelator. O servești la alegere în cupe sau în cornete ( le găsești în hypermarket).

Poftă bună!

Ianula Gioga

Surse foto:

creamchargers.org.uk

yummyfoodfactory.info