Metode de diagnostic al infertilității feminine

Pentru depistarea infertilității, medicul va recomanda o serie de analize și investigații. Principalele aspecte care vor fi investigate în cazul unui cuplu infertil vor fi legate de sănătatea ovocitelor, numărul, calitatea și mobilitatea spermatozoizilor, factorii care ar putea împiedica întâlnirea ovocitului cu spermatozoidul sau fecundarea și calitatea mediului de dezvoltare a embrionului.

Primii pași în diagnosticare sunt de obicei analizele de sânge pentru dozarea unor hormoni (FSH, LH și estradiol), teste din secreția vaginală (secreție vaginală, culturi cervicale bacteriene, culturi din col pentru Chlamydia, Mycoplasma și Ureaplasma), frotiu cervical Babes Papanicolau, iar în cazul barbatului, spermograma și spermocultura. În cazul femeii, aceste analize sunt însoțite sau urmate de investigații radioimagistice.

1. Metode de diagnostic radioimagistic al infertilității feminine

Ecografia

Pentru depistarea cauzelor infertilității feminine, se recomandă ecografia (abdominală, transvaginala, pelvina, mamară). Ecografia nu are contraindicații sau efecte adverse, aceasta realizându-se cu ajutorul ultrasunetelor, care nu sunt dăunătoare pentru organism.

Ecografia abdominală este indicată pentru depistarea unor chisturi, infecții sau abcese, tumori, anevrisme, tromboze, colecții lichidiene sau hemoragice intraperitoneale. Ecografia transvaginală oferă informații mai clare privitoare la aparatul genital, transductorul fiind introdus în vagin. Ecografia transvaginală, în cazul investigării  infertilității, este foarte importantă în evaluarea ovulației, prin măsurarea dimensiunii foliculilor ovarieni. Aceasta mai este recomandată pentru depistarea cauzelor unor sângerări vaginale anormale sau menstruații neregulate (chisturi ovariene, fibroame uterine etc), diagnosticul unor malformații uterine sau a unor leziuni inflamatorii tubo-ovariene .”, explică Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala si doctor in științe medicale, in cadrul Donna Medical Center.

Informațiile pe care ecografia abdominală și cea transvaginala le ilustrează sunt legate de morfologia organelor și vaselor din zona respectivă, neoferind date privitoare la modul de funcționare a acestora.

Ecografia pelvină se utilizează pentru a vizualiza dimensiunile și structura organelor genitale interne (col, uter, trompe, ovare) și/sau monitorizarea dezvoltării foliculare.

Ecografia glandelor mamare se recomandă pentru a vizualiza țesutul glandelor mamare și a exclude eventualele patologii asociate, în special în vederea unui tratament hormonal recomandat ulterior.

Histerosalpingografia

O metodă de evaluare a permeabilității tubare, mai puțin invazivă fată de laparoscopie, este histerosalpingografia. Aceasta este indicată, de obicei, în diagnosticarea unor modificări la nivelul cavității uterului sau trompelor uterine.

Metoda presupune expunerea la raze X după o injectare a pacientei cu o substanță de constrast în zona care urmează a fi investigată. Riscurile sunt minime, expunerea la radiații fiind mai mică decât în cazul unei investigații asupra rinichilor sau a intestinelor.

Tomografia computerizată (CT)

În cazul studiului infertilității feminine, tomografia computerizată se recomandă pentru depistarea chisturilor, colecțiilor sangvine acute sau cronice, modificărilor vasculare sau a tumorilor.

De asemenea, metoda se dovedește utilă în cazul în care factorii care cauzează infertilitatea sunt localizați în alte zone ale corpului. De exemplu, dacă pacientă este suspectă de a avea prolactinom (tumoră beninga localizată în hipofiză, care secretă prolactina și care afectează fertilitatea), se va investiga zona capului cu ajutorul CT.

Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN)

Testul furnizează informații suplimentare în privința afecțiunilor sistemului reproducător, fiind utilizată în cazuri în care o ecografia sau tomografia computerizată nu a fost concludentă. Investigația este neinvazivata și neiradianta.

RMN-ul se recomandă pentru evaluarea endometriozei, vizualizarea unor malformații sau tumori genitale feminine, vizualizarea hemoragiilor și a hematoamelor, caracterizarea tumorilor și inflamațiilor (cu ajutorul substanței de contrast).

2. Alte metode de diagnostic al infertilității feminine

a. Laparoscopia

Este indicată pentru depistarea chisturilor, infecțiilor, fibroamelor uterine, endometriozei, a bolii inflamatorii pelvine, a unui miom uterin subseros sau a obstruării trompelor uterine. Metoda constă în examinarea organelor abdominale și genitale interne cu ajutorul unui tub subțire (numit laparoscop) introdus în cavitatea abdominală printr-o mică incizie. Intervenția are loc sub anestezie generală a pacientei.

În timpul laparoscopiei se pot și recolta probe biologice pentru analiza în laborator a țesuturilor și se pot efectua proceduri chirurgicale precum tratarea endometriozei, a unei sarcini extrauterine, a bolii inflamatorii pelvine sau îndepărtarea unor tumori.

În cazul dezobstruarii trompelor uterine, laparoscopia are o rată de succes cu atât mai mare cu cat zona „astupată” se află mai aproape de capătul lor. După refacerea trompei, tot în timpul laparoscopiei, se va introduce un lichid de contrast cu ajutorul căruia se va verifica dacă trompele sunt permeabile în totalitate.

b. Biopsia de endometru și/sau raclaj uterin

Investigația permite determinarea gradului de sănătate a mucoasei uterului, înlăturarea hiperplaziei și/sau polipilor de endometru și dacă endometrul (mucoasa uterină) trece prin fazele normale de dezvoltare pe perioada unui ciclu menstrual.

Despre Donna Medical Center

Donna Medical Center este o clinică dedicată sănătății femeilor specializată în depistarea cancerului mamar, precum și în diagnosticarea afecțiunilor ginecologice și endocrinologice.

Pentru mai multe informații vizitați www.donna-medicalcenter.ro, www.facebook.com/donnamedicalcenter  și blogul www.cancersan.blogspot.com.

Donna Medical Center este localizat în clădirea ILION din Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, București. Programări online pe www.donna-medicalcenter.ro  sau telefonic 021/252.32.32, 021/252.32.33, 0374.080.008.