Metode la îndemână de a combate obezitatea la copii

Deşi guvernul american construieşte programe de prevenirea obezităţii infantile, totuşi există milioane de copii obezi peste ocean. Experţii, au anlizat situaţia şi în urma analizei au concluzionat că prevenirea obezităţii trebuie să înceapă din familie. Centrul Naţional pentru prevenirea bolilor cronice afirmă că obezitatea cauzează şi alte probleme de sănătate precum boli cronice , apnee în somn şi stimă de sine scăzută. În Europa problema obezităţii, deşi nu este la acelaşi nivel ca în America, ne ameninţă totuşi sănătatea, din caza faptului că majoritatea alimentelor din prezent o favorizează.

Cumpărături simple

Primul pas pentru un stil de viaţă sănătos este simplificarea listei de cumpărături. Mary Jones Verbovski, dietetician pediatru la Spitalul de Copii din Seattle, afirmă în legătură cu produsele pe care trebuie să le evităm: “Cu cât este mai conservat un aliment şi cu cât stă mai mult la raft, cu atât este mai probabil să aibă mai o cantitate mai mare de sodiu, grăsimi şi zahăr- trei ingrediente care ar trebui consumate cu moderaţie în dieta zilnica.” Acelaşi nutriţionist recomandă lactate proaspete, carne şi, după cum zice chiar el, “alimente colorate în mod natural, care conţin mai mulţi nutrienţi, vitamine şi minerale”. Mat Malard, antrenor personal la Gainesvile Health and Fitness afirmă că “dacă mâncarea poate sta pe un raft de magazin alimentar nerefrigerat, atunci nu poate face parte din corpul nostru”. Cu alte cuvinte, ceea ce este viu şi organic nu are nici termen de garanţie foarte extins, nici nu poat sta fără să se altereze în afara frigiderului foarte mult timp.

Luaţi-vă copiii cu dvs. în bucătărie

Părinţii pot deveni modele pentru copiii lor, dacă îi iau cu ei în bucătărie. Verbovski a spus “când copiii cresc într-un mediu pozitiv, iubitor în jurul valorii de gătit şi de mâncat împreună cu familia, atunci este tot mai probabil ca şi ei să includă acest obicei în viaţa lor şi în familiile pe care şi le vor întemeia”. Atunci când în bucătărie este o atmosferă liniştită, invitaţi copiii să vă ajute cu sarcini simple. Acest lucru îi va împuternici pe cei mici să-şi asume responsabilitatea pentru propria lor sănătate şi să facă alegeri sănătoase cu privire la alimentele pe care le vor consuma.”

Invitarea copiilor în bucătărie este benefică şi pentru părinţi, deoarece cei mici îi pot scuti de sarcini mărunte, cum ar fi să aleagă legumele, să toace ingredientele, să citească reţeta, etc. “În cazul în care copilul dvs. vă ajută la pregătirea şi gătitul mâncării veţi putea înţelege ceea ce le place şi ceea ce ar fi ei dispuşi să încerce”.

Educaţie în timp ce vă distraţi

Este foarte important ca modul în care le transmiteţi informaţii nutriţionale să îi ajute pe aceştia să şi le amintească. “În bucătărie copiii utilizează o varietate de alimente şi jocuri, ba chiar şi calcule matematice, cum ar fi calcularea numărului de sărituri de care e nevoie să pierdem caloriile dintr-o gogoaşă”, după cum afirmă Alee Gunderson, voluntar în cadrul programului Liga Juniorilor. Aceste activităţi pe care le practică copiii în bucătărie îi va ajuta pe aceştia să reţină sfaturi nutriţionale.

Cel mai important lucru in procesul învăţării de către copii a “lecţiilor de nutriţie” este, cu siguranţă un mod distractiv de încurajare a disciplinei şi moderaţiei.

Anca Antofie

Surse foto:

http://blog.healthkismet.com

http://www.sheknows.com