Nașterea în apă, o alegere avantajoasă?

Oricât de curajoase am fi, ni se spune mereu despre cât de dureroasă este nașterea pe cale naturală, de aceea, ne putem gândi să căutăm alternative. Există şi femei norocoase care nu au disconforturi în cele nouă luni de sarcină, dar şi excepţii. Una dintre variante este  naşterea în apă, care implică o cadă umplută cu apă caldă.

Apa, ca parte terapeutică are rolul de a amorţi uşor nervii şi de a estompa durerile facerii. Te vei simţi mai uşoară, apa te va împinge uşor în sus, vei fi mai relaxată şi contracţiile vor fi controlate, de aceea te vei simţi mai sigură pe tine. Acest lucru te ajută să te relaxezi. Mușchii vor fi mai puţin tensionaţi iar contracţiile, mai puţin dureroase. Travaliul este mai scurt.

Copilul pluteşte în lichidul amniotic, în uter, astfel transferul în apă, va fi mai uşor pentru el. Bebeluşii nu respiră prin nas imediat, astfel încât medicul are timp suficient să-l aducă în aer înainte de a inhala orice gură de apă. Dacă doreşti ca soţul tău, mama sau un prieten apropiat să fie prezente în cadă ca sprijin moral, este, de asemenea, posibil. Desigur, aceștia trebuie să fie atenți să nu stea în calea medicului.

Această metodă crează o atmosfera plină de grijă şi de afecţiune pentru naşterea copilului, atât de aşteptat. Trecerea din uter în apă se va face cursiv pentru bebeluş, de aceea mulţi dintre cei născuţi în apă, sunt mai calmi şi plâng mai puţin decât cei născuţi în stilul clasic.

Cele mai multe naşteri în apă decurg fără probleme, dar în cazul în care o situaţie de urgenţă apare, te pot scoate din cadă, la timp. Chiar si aşa, moaşele sunt instruite pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă.

Avantajele ne fac să ne dorim să naştem într-o cadă cu apă caldă, cu aparatura necesară pe margine, cu soţul şi cu mama lânga noi, dar să nu luăm decizia aceasta, înainte să ştim dezavantajele.

Unul dintre ele s-ar putea petrece, chiar după naştere. Copilul, după ce i se vede capul, este scos la suprafaţă pentru a fi ridicat mai uşor la finalul naşterii. Pentru că mișcările trebuie să fie rapide, au existat cazuri în care cordonul ombilical a fost rupt. Moaşele bine instruite ştiu cum să acţioneze în astfel de cazuri, dar este mai bine să nu se întâmple.

Un alt dezavantaj este acela că apa din cadă nu este curată. Poate conţine urme de sânge sau de resturi din timpul naşterii şi există riscul infectării copilului, după naştere. Cada trebuie curăţată cu rigurozitate şi apa, de asemenea, trebuie analizată pentru a nu exista riscul contactării unor bacterii.

Există posibilitatea ca apa să intre în interiorul plămânilor copilului în cazul în care măsurile de precauţie nu sunt luate corespunzător, iar în timpul naşterii, un medic specialist trebuie să fie de faţă, cu toată aparatura necesară.

Un alt dezavantaj, este acela că există puţine clinici, atât în ţară cât şi în străinătate, la care se poate efectua o naştere sub apă.

Ţi-ai naşte copiii în apă? Femeile care şi-au adus pe lume primul-născut într-o cadă cu apă caldă, nu au mai renunţat la metoda aceasta de naştere uşoară, nici la următorii copii. Tu ai naşte în apă?

Anca Ciobanu

Sursă foto:

moormums.co.uk