Florile: arta Agathei Blanck (interviu)

Iubim florile şi ne lăsăm fermecaţi de mirosul lor, fie pentru că le primim cadou sau pentru că dorim să le oferim cuiva. Indiferent de ocazie, trebuie să vă spunem că există persoane care se ocupă cu o îndeletnicire încă prea puţin cunoscută în România: designul floral.

Am discutat mai mult cu Agatha Blanck, o artistă care, după ce a renunţat la cariera în avocatură, a ales să îşi dedice viaţa universului florilor. În prezent, nici nu se mai imaginează făcând altceva.

InStilulMeu: Povestiți-ne despre modul în care v-ați cultivat pasiunea pentru design-ul floral, în timp? Când ați ales această cale?

Agatha Blanck: Încă din copilărie arătam o sensibilitate specială faţă de flori; eram cucerită de culorile lor, de parfum, de toate elementele florale care împreună pot deveni povesti nesfârşite. Adult fiind, după ce am studiat dreptul şi am profesat o vreme, am decis să explorez aceasta pasiune şi să o studiez la nivel tehnic avansat. Am făcut asta la Paris.

ISM: Ce hobby-uri aveați în adolescență și câte dintre acestea s-au păstrat și în prezent?

A.B.: Hobby-urile ţin de starea de bine pe care o deprindem din anumite activităţi. Am fost şi am rămas pasionată de sport, de exemplu. Dacă în adolescenţă mă amuzam jucând volei (am făcut chiar performanţa din asta), astăzi prefer diferite tipuri de yoga sau pilates. Lectura şi călătoriile sunt de asemenea pe lista mea de bucurii aduse inimii.

ISM: În ce fel se schimbă stilul de viață al unui designer floral, atunci când începe să se implice serios în activitățile pe care le are?

A.B.: Viaţa devine în fiecare zi o bucurie. Lucrând cu frumosul, atingând florile, simţindu-le energia, sufletul este foarte fericit şi împlinit. Apoi, la nivel de organizare, solicitarea este mare şi e nevoie de multă rigurozitate şi precizie în execuţie.

ISM: Ce ar trebui să știe omul de rând, neinițiat, despre ce este de fapt designul floral? Cu ce poate să fie confundat și care sunt atribuțiile unui designer?

A.B.: Designul floral este adesea confundat cu pregătirea de aranjamente florale. Putem vorbi despre stilismul floral ca despre un nou design de interior, o artă de a orchestra culori şi forme într-un spaţiu deja creat.

ISM: Ce personalități din sfera dvs. de activitate apreciați, la nivel național și internațional? Se poate vorbi despre o nișă a designerilor florali?

A.B.: Există mulţi oameni care lucrează cu flori şi cu ale căror creaţii am şansa să intru în contact, în mod direct, sau prin intermediul mass-media. La nivel naţional nu am cunoscut pe cineva care să respecte statutul de stilist floral. Internaţional vorbind, îl apreciez pe Christian Tortu, cel care a reinventat arta florală.

Care sunt tendințele în România, ce fel de oameni apelează la serviciile dvs.?

A.B.: Momentat proiectele mele sunt bazate cu precădere la Paris. În Bucureşti vin doar pentru proiecte speciale şi clienţii mei sunt, în general, expaţi sau companii cu capital străin. Am descoperit că stilul meu creativ este uşor neînţeles în România, chiar diferit faţă de nevoile clientului de rând.

Cum ați descrie, în patru cuvinte, brandul dvs. personal?

A.B.: Emoţie. Artă. Iubire. Viziune.

ISM: Care sunt lucrurile, ideile, locurile, sentimentele care vă influențează mai mult sau mai puțin ideile de design? Se poate vorbi despre inspirație atunci când faci design, sau aceasta este o muncă ceva mai tehnică de atât?

A.B.: Inspiraţia este totul; conectarea cu florile, ca material de lucru. Inspiraţia o găsesc în tot ceea ce aleg să mă înconjoare: în cărţile mele, în natură, în cei doi pisoi ai mei, Ortie şi Rudolf.

ISM: Care sunt elementele care fac din design ceva mai mult decât o pasiune de timp liber și anume o profesie, o sursă de venit și, de ce nu, un mod superior de exprimare?

A.B.: E ca o poveste de economie de piaţă: raportul cerere şi ofertă.

ISM: Dacă nu ați fi ales să faceți design floral, ce altă profesie ați fi avut?

A.B.: Consider că alegerea a fost de partea florilor, ele m-au ales ca artist în lumea lor. Îmi e greu să mă gândesc la mine altfel decât înconjurată de flori şi responsabilă cu o scenografie atât de fragilă, magică aproape.

Pentru ISM: Adelina Turcu

Surse foto:

lucianmuntean.ro

123muslim.com

blog.bigappleflorist.com