Obezitatea morbida, tratata cu succes la Spitalul Sf. Constantin din Brasov

Obezitatea este o afectiune care rezulta din acumularea excesiva de grasime si devine morbida atunci cand afecteaza functionarea corecta a organelor din cauza depozitele de grasime si provoaca sau agraveaza bolile ce pun in pericol viata, numite „co-morbiditati.” Medicii Spitalului Sf. Constantin din Brasov, Centru de excelenta in chirurgia obezitatii, au acceptat provocarea de a lupta impotriva acestei afectiuni si ofera o noua sansa la viata pacientilor care incearca sa depaseasca aceasta problema.

Unul dintre ei este chiar Marian, din Brasov, care a inceput o noua viata dupa ce in numai un an si jumatate a reusit sa slabeasca 100 de kg, ca urmare a interventiei Gastric Sleeve efectuata in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov.1

Interventia chirurgicala s-a desfasurat fara incidente timp de doua ore si a reprezentat o premiera in Brasov la momentul respectiv, fiind pentru prima data cand medicii au operat un pacient cu o asemenea greutate. „Este cel mai voluminos om pe care l-am operat pana acum, cu o greutate de 200 de kilograme, la 1,70 m inaltime, reprezentand un Indice de Masa Corporala de 63, normalul fiind sub 25″, a declarat seful Sectiei de Chirurgie de la Spitalul „Sf. Constantin” Brasov, dr. Bogdan Moldovan.

Medicul a mai adaugat si ca interventia a fost vitala pentru pacient. „In acest caz, vorbim de un pacient de  31 de ani, cu o speranta de viata de 10-15 ani, daca nu se intervenea chirurgical”, a mai explicat dr. Bogdan Moldovan.

2

In 2013, Marian a continuat drumul catre o viata normala cu ajutorul d-lui Dr. Marcel Albean, chirurg plastician la Spitalul Sf. Constantin, care a efectuat operatiile de indepartare a excesului de piele ramas in zona abdominala in urma slabirii.

Marian  fusese diagnosticat cu obezitate morbida inca din adolescenta si a apelat de-a lungul timpului la tot felul de tratamente medicale si naturiste si exercitii fizice, care nu au dat rezultate. Astfel, la varsta de 31 de ani, el ajusese sa cantareasca 200 de kilograme. Astazi, cand este cu 100 de kilograme mai slab, spune ca

„M-am nascut a doua oara si astept sa ma recuperez cat mai repede dupa cele doua interventii si sper sa fie bine”.

„Aveam un complex si chestia asta m-a impiedicat sa am curajul sa fac ceea ce vreau. O sa o fac de acum incolo, cu mai multa incredere bineinteles”, spune Marian.

Despre obezitatea morbida

Obezitatea morbida este o afectiune cronica ce poate afecta functiile fizice de baza, cum ar fi respiratia sau mersul pe jos. De asemenea, cei care sunt sufera de obezitate morbida prezinta un risc mai mare de a dezvolta afectiuni precum diabet, hipertensiune arteriala, apnee, calculi biliari, osteoartrita, boli de inima si cancer.

Obezitatea este diagnostica prin calcularea indicelui de masa corporala, indicator definit prin raportul dintre inaltimea pe care o are un individ si greutatea sa. Ea este catalogata ca fiind morbida atunci cand indicele de masa corporala depaseste 40 sau atunci cand greutatea corpului este cu 100 de kilograme peste greutatea ideala.

Tratament

La Spitalul Sf. Constantin din Brasov a fost a initiat  cu succes in anul 2011 un program de chirurgie bariatrica, care reuneste intreaga gama de interventii pentru tratarea acestor afectiuni si se numara printre cele mai bune din tara in domeniu, fiind totodata prima unitate privata din provincie care ofera asemenea prestatie medicala.

In cazul pacientilor care sufera de obezitate morbida, tratamentul modern cu rezultate sigure si de durata este reprezentat tocmai de chirurgia bariatrica: interventiile chirurgicale de tip inel gastric, laparoscopic, gastrectomia in manson sau bypass-ul gastric aduc cele mai mari avantaje persoanelor care sufera de aceasta afectiune.

Contact Spitalul Sf. Constantin

Adresa: Str. Iuliu Maniu, Nr. 49, Brasov

Tel. + 40 0268 300 300

Website: http://spitalulsfconstantin.ro/?id=micro-obezitate

Facebook https://www.facebook.com/BariatricClubBrasov