Obiceiurile unei echipe… extraordinare!

Vrei ca munca de echipă să fie cât mai productivă? Ai grijă ca angajaţii tăi să urmeze paşii de mai jos.

Toată lumea este de acord cu faptul că munca în echipă este cheia succesului într-o afacere, dar puţini încearcă să definească acest termen. Paul Geldart, autor al cărţii In Your Hands the Behaviors of a World Class Lider, a explicat un set de principii pe care o echipă trebuie să le respecte pentru a trece cu brio de obstacole.

Echipele extraordinare au un lider

Indiferent dacă membrii echipei provin din aceeaşi organizaţie sau nu, trebuie să existe un lider care să fie recunoscut de către toţi. Liderul are nevoie de echipă pentru a obţine un rezultat, însă el este cel responsabil de natura rezultatului.

Echipele extraordinare au obiective clare

Munca de echipă necesită ca fiecare membru al echipei să înţeleagă exact care sunt scopurile principale. Obiectivele echipei trebuie să fie măsurabile, să conţină date exacte, nu idei vagi.

Echipele extraordinare au roluri bine definite

Fiecare membru al echipei trebuie să ştie exact ce are de făcut în ziua respectivă şi care sunt atribuţiile lui generale. Fără claritate, aceştia îşi vor intersecta activităţile iar rezultatul va fi unul dezastruos.

 Echipele extraordinare au resursele comune

Pentru ca un proiect să aibă succes, membrii echipei trebuie să împartă resursele disponibile pentru atingerea obiectivelor. Asta implică resurse materiale (bani, materiale, tehnologie) cât şi informaţii, idei, păreri, sfaturi şi încurajări. Când membrii sunt pe cont propriu, echipa are de pierdut şi există şanse reale ca proiectul să nu fie realizat.

 Echipele extraodinare comunică în mod eficient

În funcţie de obiective şi de intervalul de timp, ar trebui să aibă loc sedinţe cel puţin o dată pe săptămână. Fiecare membru trebuie să fie la curent cu toate informaţiile şi să vină pregătit la astfel de întâlniri.

 Echipele extraodinare sunt 100% dedicate

Membrii trebuie să dispuşi, dar şi capabili să ajungă la obiectivele stabilite. Asta nu înseamnă că trebuie să îți neglijezi viaţa private. Trebuie să existe un echilibru între cele două.

Echipele extraordinare nu îi încurajează pe cei cu un ego mare

Un ego puternic este benefic în afaceri, dar nu în mod special într-o echipă. În interiorul unei echipe scopurile sunt mult mai importante decât orgoliul angajaţilor.

 Cristina Mîrzoi