Patinajul, între sport și artă

Tocmai ce s-a încheiat, pe 31 martie, Campionatul Mondial de Patinaj Artistic de anul acesta, ediţie care, la fel ca în fiecare an a fost difuzată pe TVR2. Obișnuiesc să urmăresc toate competițiile de patinaj și mă fascinează suplețea și lejeritatea patinatorilor care, parcă, mai degrabă, zboară pe gheață. Totul pare să fie executat atât de ușor.

Patinajul artistic este un sport olimpic, practicat pe gheaţă, individual, cu partener sau în grupuri şi constă în performarea unor acrobaţii, sărituri sau piruete cu ajutorul patinelor de gheaţă. Există patru tipuri de probe: individuale (feminin sau masculin), pe perechi şi proba de dans. Acest sport combină cu graţie trei elemente: muzica, spectacolul şi mişcarea.

Dacă te gândeşti să te apuci de practicarea patinajului artistic, ar trebui să ţii cont de mai multe lucruri. În primul rând, vârsta nu este un criteriu dacă vrei să participi la competiţii naţionale, însă este un criteriu pentru competiţiile internaţionale.

Uniunea Internaţională de Patinaj a impus vârsta de 15 ani (împliniţi până la data de 1 iulie a anului precedent competiţiei), ca fiind vârsta minimă la care poţi fii acceptat într-o competiţie internaţională. Bineînțeles, fie vorba între noi, dacă vrei să faci performanță, ar trebui să începi să patinezi încă din copilărie, așa că dacă ai trecut de acea etapă și consideri că este deja târziu, poți lua în considerare această variantă pentru copilul tău.

Dacă tot am lămurit problema vârstei, să trecem la echipament.

Patinele sunt extrem de importante, deoarece reprezintă baza acestui sport şi atenţie, sunt diferite de cele pentru hockey. Îmbrăcămintea este de obicei formată din haine strâmte, dar comode, în care te vei putea mişca cu uşurinţă. La competiţii, femeile poartă de obicei sub fustă sau rochie colanţi de culoarea pielii. Bărbaţii au voie să poarte doar pantaloni.

Apoi, trebuie să ţii cont de faptul că patinajul artistic nu este un sport ieftin. Nici premiile în bani nu sunt foarte mari, comparativ cu alte sporturi. Există şi riscul unor accidentări, din cauza căzăturilor, mai ales la probele de perechi, deoarece patinatorii nu poartă cască sau alt echipament de protecţie.

Orice sport cere şi sacrificii. În cazul patinajului, vorbim de zeci de ore pe săptămână petrecute la antrenamente, posibilitatea de deplasare pentru diferite competiţii, schimbarea stilului de viaţă, pe scurt.

Acest sport poate aduce o multitudine de beneficii organismului şi corpului tău. Îmbunătăţirea flexibilităţii încheieturilor poate fi obţinută prin patinaj, deoarece mişcările executate sunt rapide şi astfel încheieturile vor fi obişnuite cu efortul fizic intens.

În acelaşi timp, ca în orice sport de performanţă, creşte rezistenţa organismului şi, treptat, te vei obişnui cu efortul. Partea bună este că, într-o oră, un sportiv poate consuma până la 1000 de calorii.

Patinajul se concentrează pe exerciţiul părţii inferioare a corpului, în special a picioarelor. Aşa că, dacă niciun program de fitness pe care l-ai încercat până acum nu te-a ajutat să ai picioarele pe care ţi le doreai, îţi sugerez să încerci acest sport, care îţi va întări musculatura picioarelor, garantat.

Patinajul este un sport care necesită efort fizic susţinut, astfel că un alt beneficiu pentru sănătate este reprezentat de faptul că sistemul cardiovascular se întăreşte, rezultând o inimă mai sănătoasă şi mai puternică.

Până şi copiii bolnavi de astm pot practica patinajul, fără probleme. Păstrarea sănătăţii mentale prin acest sport este un alt aspect demn de luat în considerare, deoarece necesită concentrare maximă, memorie foarte bună, conştientizarea spaţiului înconjurător, toate aceste aspecte constribuind la o dezvoltare mentală sănătoasă.

Nu în ultimul rând, prin patinaj îţi poţi îmbunătăţi capacitatea de menţinere a echilibrului, gheaţa fiind cel mai bun exerciţiu în acest sens.

Acestea fiind zise, voi face pe scurt o trecere în revistă a unora dintre cei mai importanţi patinatori de până acum.

Rusoaica Irina Rodnina este considerată ca fiind una dintre cele mai de succes patinatoare din proba de perechi. A câştigat între anii 1960-1970, unsprezece titluri europene, zece titluri mondiale consecutive şi trei titluri olimpice.

Oksana Grişciuk şi Evgheni Platov au fost doi patinatori ruşi care au intrat în Cartea Recordurilor în 1998, fiind singura pereche din istoria dansului pe gheaţă care a câştigat de două ori consecutiv medalia olimpică de aur.

Dick Button a fost un patinator american, multiplu campion mondial şi olimpic. A câştigat campionatul american din 1946 la 16 ani, iar apoi a câştigat de două ori la rând titlul olimpic. A fost primul patinator care a reuşit un dublu axel şi o săritură triplă. Tot el este inventatorul piruetei camel.

Cu siguranţă toată lumea a auzit de patinatorul rus Evgeni Plushenko, care a câștigat anul acesta pentru a șaptea oară titlul de campion european la patinaj artistic.

Stéphane Lambiel (foto) este dublu campion mondial (2005, 2006), medaliat cu argint la Olimpiada din 2006 şi de 9 ori campion al Elveţiei. A rămas celebru pentru piruetele sale.

Foarte cunoscut este și rusul Alexei Yagudin, care deși s-a retras devreme din cariera competițională, a reușit să devină de patru ori campion mondial (1998, 1999, 2000, 2002), de trei ori campion european(1998, 1999, 2002) cât și campion olimpic, în 2002.

Aşadar, dacă eşti o persoană ambiţioasă, care ştie ce vrea, pasionată de sport, de artă, dacă eşti perseverentă, competitivă şi nu te laşi bătută uşor, atunci merită să încerci patinajul.

Ana Darstaru

Surse foto:

skatesforless.net

seattletimes.nwsource.com