Cu siguranță și ție ți-au trecut pe la ureche o groază de mituri și legende urbane despre practicarea exercițiilor fizice, mituri false care ți-au creat teamă și disconfort. Poate chiar ai renunțat la mișcare sau nu ai început un atrenament fizic din cauza unor astfel de informații greșite, spuse de persoane neavizate.
În continuare, ți-am pregătit patru mituri combătute de Brian Udermann, cercetător la Departamentul de Științe Sportive la Universitatea Wisconsin-La Crosse din Statele Unite ale Americii.
1.Mușchiul se transformă în grăsime dacă nu mai practici sport. FALS!
Brian Udermann a ajuns la concluzia că una dintre ideile greșite cele mai răspândite este aceea că atunci când renunți la antrenament mușchiul se transformă în grăsime.
Ceea ce face exercițiul fizic regulat este să transporte celulele mamă în os în loc să formeze grăsime, conform unui studiu recent de la Universitatea McMaster. Întrucât celulele sanguine se formează în măduva oaselor, practicând exerciții fizice nu faci altceva decât să creștei numărul de globule roșii care circulă prin artere, trasportând oxigen si nutrienți în toate țesuturile.
În mod contrar, dacă obișnuiești să duci o viață sedentară, măduva osoasă se umple de grăsime și ești mult mai predispus la anemie.
2.Diminețile sunt cel mai bune momente pentru a face exerciții deoarece arzi mai multe calorii. FALS!
Conform Undermann, arzi exact același număr de calorii la 5 dimineața și la 5 după amiaza. Mai mult, performanța fizică de obicei este mai redusă dimineața deoarece nivélul temperaturii corporale este cel mai scăzut in momentele acelea, la fel ca și nivelele de vitalitate și energie.
3.Practicarea sportului îți mărește apetitul. FALS!
Din contră, practicarea sportului îți reduce apetitul. Studii recenté au arătat că alergatul mărește sensibilitatea la leptină, un hormon care îți inhibă pofta de mâncare.
4. Durerile musculare dispar dacă bei apă cu zahăr. FALS!
Așa cum explică Udermann, “durerile musculare care apar după ce faci sport se datorează unei vătămări musculare la nivel microscopic și nu formării acidului lactic, așa cum multă lume crede, întrucât nu este adevărat nici că dispar bând apă cu zahăr”.
După cum a demonstrat cercetătorul, sunt doar două lucruri care se pare că previn cât de cât durerile musculare: întinderile ușoare și practicarea activității fizice lejere după un exercițiu intens, spre exemplu o plimbare.
Sursă foto: Google