Pentru bărbaţi: cum împaci și cariera și viața de familie?

Simți că ambițiile carierei stau în calea timpului pe care ar trebui să îl petreci cu familia? Atenția acordată familiei te impiedică să îți atingi obiectivele la serviciu.

Jonglatul cu obligațiile asociate carierei și cu plăcerile vieții de familie poate fi un drum anevoios și obositor. Găsirea echilibrului perfect între succesul carierei pentru a asigura familiei un trai decent și timpul petrecut cu aceasta este un obiectiv destul de greu de atins.

La baza soluționarii conflictului dintre carieră și familie stau priorități ce trebuie stabilite, nu numai pentru a satisface nevoile financiare ale familiei, dar şi pentru a-ţi permite să faci parte din viața zilnică a celor dragi.

In plus, este necesară setarea unor reguli atât în plan profesional, cât și în plan familial.

Regulile de acasă pot fi foarte simple. Nu răspunde la telefon în timpul meselor, lasă laptop-ul închis în timpul filmului, nu suna la serviciu mai mult de două ori când ești în vacanță cu familia.

Chiar dacă job-ul este foarte solicitant și aici ai nevoie de reguli. Spune-i șefului tău că nu poți rămâne peste program în seara serbării de la grădiniță. Și nici nu poți veni la muncă în week-end-ul aniversării căsătoriei.

Regulile încep cu tine. Ai dreptul la succes profesional, dar ai și responsabilitatea de a acorda familiei atenția necesară. A avea succes nu este o scuză pentru a fi dependent de muncă. Păstreaza-ți jobul, dar fă niște sacrificii: trezește-te cu o oră mai devreme sau renunță la o seară cu băieții. Mai bine așa, decât să lucrezi sâmbătă după-amiază, atunci când toată familia se duce la piscină sau în parc.

Nestabilirea unor reguli simple poate duce la eșec pe toate planurile.

Nu înseamnă mult timp, dar rezervă-ți o seară în cursul săptămânii și o zi din week-end pe care să le petreci cu familia. În fiecare săptămână încearcă ceva nou. De exemplu, în prima seara ieși la o cină cu soția, iar în week-end ia toată familia și mergeți într-un parc de distracții.

Următorul week-end, lasă-i soției o zi numai pentru ea, și scoate tu copiii în parc. Tu vei avea șansa de a-i descoperi pe cei mici, iar soția ta va aprecia momentele de respiro pe care le are.

Dacă ai un job care implică multe călătorii, încearcă în călătoriile mai lejere să iei din când în când și familia cu tine, mai ales dacă este o destinație frumoasă. Astfel tu poți merge la întâlniri, iar cei dragi pot vizita împrejurimile, iar după-amiază sau seara puteți merge împreună la cină și la plimbare.

Deciziile legate de carieră și de familie nu te afectează doar pe tine. De aceea, în momentul în care iei o decizie, ține cont în special de nevoile și de părerea familiei, dar și de cele ale colegilor și superiorilor.

Rezultatul final va fi unul satisfăcător pentru toată lumea. Beneficiile eliminării conflictelor dintre carieră și familie îți vor permite o viață mult mai productivă și cu mai puțin stres,  obiective îndeplinite la muncă şi o familie liniștită și fericită.

Alexandra Păun

dailylifesinspiration.com

almightydad.com