Peştişorii din acvariu, companionii tăi multifuncţionali

Pisica zgârie canapeaua, câinele roade pantofii, papagalii devin prea gălăgioşi din te miri ce, iar peştişorii… stau în acvariu! Şi pe lângă asta, sunt nişte animale destul de uşor de întreţinut. Pentru aceia dintre noi care avem un job solicitant, ce nu ne permite îngrijirea unui animal, sau pentru aceia care vor să-i înveţe pe cei mici ce este responsabilitatea, acvariul cu peşti este o soluţie.

 

 

 

Poate că peştişorii noştri de la piaţă nu îndeplinesc trei dorinţe precum peştişorul auriu din poveste, însă au şi ei avantajele lor.

Îngrijirea lor nu costă mult

Dacă Mitzi are nevoie de vitamine pentru blăniţă şi lui Rex îi trebuie cam des şampon, peştişorii nu sunt chiar aşa de pretenţioşi. Ba mai mult, nu au nevoie nici de vizită la veterinar. Tot ce au nevoie este mâncare şi un spaţiu amenajat pe măsura lor.

Sunt terapeuţi tăcuţi

Dacă peştele nu e de aur, tăcerea tot e! Peştii din acvariu nu scot sunete şi nici nu plonjează, aşa că vei putea dormi liniştit oricând, numai timp să ai! Pe deasupra, au şi efect benefic asupra sănătăţii. Dacă suferi de insomnie, tensiune arterială sau dacă, pur şi simplu, eşti stresat, un simplu acvariu cu peşti poate aduce o schimbare în bine în viaţa ta. Cum se întâmplă asta?

Cercetătorii au realizat un studiu comparativ între hipnoză şi privitul la un acvariu şi au ajuns la concluzia că, într-un fel sau altul, cele două metode au în comun capacitatea de a reduce presiunea sangvină şi de  crea o stare de linişte în tot corpul. Tocmai de aceea  atunci când mergi la dentist s-a întâmplat să vezi în sala de aşteptare un acvariu cu peşti. 

Nu interacţionează şi nici nu se aşteaptă ca tu să o faci

Atunci când ai un câine trebuie să-l scoţi afară, chiar şi pe vreme de ploaie, pentru a-şi face nevoile, altfel îţi dă de lucru la curăţat covorul. Peştii îşi fac nevoile în acvariu. Câinele vrea să se joace când tu te afli la birou şi încerci să dai de cap la un teanc de hârtii, pe când peştii nu vor să se joace.

Pisica se linguşeşte pe lângă musafiri, peştii tot în acvariu rămân! Ei au nevoie de tine doar să le dai mâncare şi fireşte, să le cureţi acvariul! Nu aleargă după minge, însă se pricep foarte bine la înotat!

 

Nu ocupă mult spaţiu

Peştii au nevoie doar de un acvariu pe măsura dimensiunii şi numărului lor. Ei nu au nevoie de jucării, pătuţuri sau cuşti. Pe deasupra, mâncarea pentru peşti poate fi depozitată mult mai uşor faţă de cea pentru câini sau pisici.

Dacă te-am convins că merită să ai un acvariu cu peşti, iată câteva specii care s-ar putea să te intereseze.

Peştele clovn: probabil l-ai recunoscut deja de pe marile ecrane. Da, e un star: “În căutarea lui Nemo” şi cu siguranţă va fi pe placul micuţului tău. Acest peşte prezintă o caracteristică foarte bizară: atunci când femela dominantă moare, unul dintre partenerii acesteia, mascul fiind, îşi preschimbă sexul în femelă pentru a o înlocui pe aceasta.

Este omnivor, aşadar mănâncă atât alge, cât şi carne. Este ceva mai pretenţios la mâncare faţă de ceilalţi peşti, aşa că necesită hrană proaspătă, de calitate. În lume există 30 de specii diferite de peşti clovn. Se adaptează repede în acavriu şi este foarte popular datorită coloritului său.

 

Peştele Beta: În ciuda numelui său, acesta este făcut de la natură să fie masculul alpha dintr-un acvariu. Este foarte agresiv şi posesiv cu domeniul său, prin urmare este recomandat să nu fie pus în acelaşi acvariu cu un alt peşte mascul, indiferent de specia acestuia.

Dacă o femelă îl enervează foarte tare, nu va ezita să o atace, provocându-i chiar moartea; aşa că, dacă îţi doreşti un astfel de exemplar, ai nevoie de un acvariu încăpător, deoarece este un peşte foarte irascibil. Temperatura ideală pentru acesta este de 27º C.

Blue diamond: nu, nu este vorba despre o bijuterie scumpă, ci despre un peşte alb, cu nuanţe de albastru. Are corpul mai flexibil ca alţi peşti şi înotătoare mai scurte. Unele exemplare au ochii şi înotătoarele galbene.

Albino: după cum îi spune şi numele, este un albinos. Este o descoperire relativ nouă, mai exact din 2000. Are corpul de un alb transparent şi ochii roşii.

Leopard snakeskin: este un peşte albastru acoperit pe întreg corpul cu striaţii roşii. Dacă nu se simte în siguranţă, suferă atacuri de panică. Alimentaţia este alcătuită, în principal, din carne.

Turquoise: contrar aşteptărilor, este disponibil în două culori: atât albastru, cât şi roşu. Cel roşu are corpul alb acoperit de dungi orizontale cu diferite nuanţe de roşu, iar cel albastru, ceva mai popular, are corpul acoperit de dungi negre verticale şi pete roşii.

Pigeon blood: este un peşte de un alb strălucitor, cu şiruri roşii, luminoase pe corp. A fost descoperit în 1991. Hrana lui este alcătuită din alimente liofilizate, tubifex şi fulgi de calitate superioară.

Mădălina Adriana Cristea

Surse foto:

wallpapergate.com

booksicals.com

pbase.com

dreamstime.com

switchedonset.com

enter.beepsend.com