Leacurile româneşti sunt un o moştenire de la strămoşii noştri, care erau preocupaţi de proprietăţile magice şi curative ale anumitor plante. Majoritatea plantelor au proprietăţi extraordinare de vindecare şi sunt folosite frecvent în medicina modernă.
Lavanda- Am putea spune că lavanda este o plantă cultivată de zâne, deoarece aceasta face minuni în cazul multor afecţiuni, mai ales a celor care ţin de sistemul nervos. Această plantă are proprietăţi terapeutice extraordinare. Ajută la relaxare, înlăturând stările de anxietate şi nervozitate, insomnie, depresie. Este antiseptică şi diuretică, fiind recomandată în tratarea problemelor digestive şi renale. Aceasta poate fi folosită ca ceai, tinctură sau înghiţită sub formă de pulbere.
Altă plantă aducătoare de linişte este rozmarinul– Rozmarinul înlătură stările de nervozitate. Este un sedativ eficient, folosit adesea în cazul persoanelor cu epilepsie. Nu uita să îl adaugi în lista condimentelor.
Gura Leului nu este doar o floare simpatică ci şi o plantă medicinală, ale cărei frunze ajută împotriva durerilor de gât şi a durerilor menstruale.
Iarba vacii este cuprinsă de multe ori în reţele pentru combaterea bronşitei şi a infecţiilor pulmonare.
Coada şoricelului este o plantă foarte populară în cultura românească, creşte prin livezi, la marginea drumurilor şi pe câmp. Este o plantă rezistentă şi des întâlnită. Ceaiul de coada şoricelului are efect calmant la nivelul sistemului digestiv, este un remediu natural în tratarea si vindecarea bolilor aparatului urinar, a constipaţiei, cancerului genital, durerilor menstruale, osteoporozei, gastritei, gingivitei, anorexiei, hemoroizilor, enterocolitei, durerilor renale, chisturilor ovariene, viermilor intestinali, mancarimilor, inflamaţiilor ovarelor, şi starilor de nervozitate.
Teiul este un element folosit ca ingredient în multe tratamente de frumuseţe, datorită efectelor benefice asupra tenului. Este un calmant natural şi este folosit des pentru tratarea răcelii şi gripei. Ceaiul de tei este eficient în eliminarea toxinelor din organism.
Vâscul este adesea utilizat pentru bolnavii de epilepsie. Proprietăţile sale extraordinare erau folosite de strămoşii noştri în timpurile străvechi. Vâscul are o influenţă importantă în reglarea circulaţiei sangvine. Ceaiul de vâsc se face prin maceraţia la rece sau sub formă de pulbere, şi este folosit în special de diabetici.
Măghiranul are calităţi deosebite în cazul tulbărărilor intestinale. La noi în ţară este un simbol al fertilităţii. În cazul durerilor abdominale dar şi al depresiei se recomandă infuzia de măghiran. Uleiul de măghiran este deseori folosit ca sedativ, masajele cu ulei fiind recomandate în cazul durerilor de spate.
Gălbenelele sunt minunate pentru ten. Acestea elimină impurităţile şi hidratează pielea. Sunt plante foarte populare, care se găsesc oriunde. Ceaiul de gălbenele este foarte bun pentru tulburările intestinale.
Busuiocul este folosit ca şi condiment, fiind foarte aromat. Acesta este pentru români un simbol al norocului, dar şi o plantă sacră. Caeiul de busuioc alungă insomnia, migrenele şi anxietatea şi repune în activitate bila leneşă. Acesta menţine şi fumuseţea pielii.
Salvia este una dintre cele mai apreciate plante medicinale din lume. În trecut era considerată o plantă magică, care vindecă orice boală. Este o plantă sensibilă la frig, prin urmare la noi se găseşte doar sub forma cultivată. Este folosită sub diverse forme: ulei, tinctură, infuzie, oţet şi pulbere. Are rol în tratarea pacienţilor ce suferă de Alzheimer, în tratarea tulburărilor digestive, bronşitei cronice, astmului, stărilor de anxietate, cancerului la colon şi cancerului la sân.
Albăstrele sunt folosite pentru tratarea afecţiunilor oculare şi reducerea cearcănelor. Infuzia de albăstrele are rol în diminuarea depunerii de colesterol.
Muşetelul este folosit în cazul insomniei, al intoxicaţiilor alimentare şi al tulbărărilor digestive.
Sunătoarea sub formă de cremă sau unguent este folosită pentru ameliorarea durerilor. Sunătoarea este o plantă cu care se pot trata depresiile în formele uşoare, în special la copii şi adolescenţi.
Roiniţa sau iarba stuparului se recomandă pentru tratarea unor boli de stomac şi ficat, astm, anemie, balonări, indigestie, înţepături de albine sau viespi, slăbirea memoriei, boli de plămîni, maladia Parkinson şi ameţeli.
Cristina Mîrzoi
Surse foto:
www.obirsia-closani.net
www.fotofocus.ro
verdeporquetequieroverde.wordpress.com