Vacanțe de succes și delicii culinare

Amintirile reprezintă acele mici fragmente pe care reuşim să le păstrăm după ce intervine procesul de uitare. Când mergem în vacanţe, încercăm să adunăm cât mai multe, pentru a păstra momentele petrecute în locurile respective. Vedem, fotografiem, filmăm şi…simţim, simţim gusturi, pe care încercăm apoi să ni le reamintim. Ce amintire poate fi mai delicioasă decât una culinară? Niciuna! Pe lângă obiectivele turistice care nu trebuie ratate, o listă a mâncărurilor specifice destinaţiei noastre este binevenită, chiar necesară.

Mâncarea reprezintă poarta prin care pătrunzi în cultura unei civilizaţii. Multitudinea de arome sau lipsa lor, intensitatea condimentelor, diversele tipuri de carne, diferitele combinaţii, spun multe despre poporul respectiv. Se spune că eşti italian cu adevărat când nu dai pe nimic pastele de la prânz, ci le stingi cu un vin bun, urmat de un desert uşor şi răcoritor, gelato. Când mergi în vacanţă, remarci că fiecare ţară e dornică să-şi expună mândră reţetele tradiţionale, spre bucuria papilelor tale gustative.

Franţa                                                                               

Bucătăria franceză este cea mai recunoscută bucătărie a lumii, graţie produselor de înaltă calitate şi bucătarilor, care au transformat gătitul într-o adevărată artă. De la baghete şi croissante, la ierburile de Provence şi diversele tipuri de brânză sau carne, bucătăria franceză cuprinde o varietate de arome, ce dau gusturi inedite mâncărurilor. Când mergi în Franţa trebuie să mânânci ce mănâncă francezii. Nu trebuie să ratezi preparatele cu gust inedit, pe care le poţi încerca doar acolo.

Coq au vin este unul dintre deliciile bucătăriei franceze, o reţetă simplă, dar plină de rafinament. Carnea de cocoş este preparată în vin roşu sau alb la cuptor alături de ciuperci, bucăţi de şuncă sau bacon şi usturoi. Un adevărat deliciu! Cu cât este mai bătrân cocoşul cu atât este mai bun preparatul. Calitatea acestuia depinde, de asemenea, şi de tipul de vin utilizat în funcţie de regiune.

 Thailanda

Cum Thailanda a devenit o ţintă preferată de români, din punct de vedere turistic, trebuie să ştiţi câteva lucruri despre bucătăria minunatei civilizaţii. Bucătăria thailandeză, recunoscută pentru unul dintre cele mai puternice mirosuri, este bogată în fibre, uşoară şi dietetică. Se apropie de cea chinezească prin utilizarea orezului şi a tăiţeilor.

Tom YumGoong, unul dintre cele mai apreciate preparate thailandeze, este perfect pentru gurmanzii care apreciază mâncărurile bogate în arome diferite. Preparatul în sine este o supă iute-acrişoară de creveţi, carne de pui, peşte sau fructe de mare şi ciuperci, asezonată cu frunze de coriandru, lămâi verzi, piper roşu sau sos de peşte. Reţeta reinventată şi modernă a acestui preparat constă în utilizarea laptelui de cocos în care se fierb ingredientele.

 Maroc

Marocul reprezintă o poartă culinară între Africa şi Europa şi este renumit pentru îmbinarea numeroaselor arome, mirodeniilor cu legume, fructe şi carne. Este în topul ţărilor consumatoare de mirodenii. Peştele este foarte des consumat, iar fructele se regăsesc atât în desert cât şi în felul principal.

Tajine, una dintre cele mai apreciate mâncăruri marocane., este un preparat inedit, plin de arome, gătit într-un vas de lut, care-i dă şi numele. Conţine carne de pui sau miel, ceapă, vinete, mazăre, dar şi fructe precum caise, prune sau smochine. Este un fel de ghiveci românesc, dar care conţine şi fructe şi numeroase condimente. Tocmai acestea din urmă reprezintă secretul: paprika, chimen, coriandru, şofran sau amestecul special pentru tajine care conţine 12-14 mirodenii diferite.

Honduras

Bucătăria caraibiană se deosebeşte de celelalte prin folosirea fructelor exotice. Pe lângă acestea, preparatele conţin orez, fructe de mare, porumb, carne de pui sau capră. Accentul este pus pe combinarea fructelor cu carnea de pui sau cu peşte, rezultând astfel preparate bogate în arome.

Cei care adoră gusturile exotice, trebuie să încerce, când ajung în Honduras, Sopa de Caracol. Este un preparat inedit în Caraibe, regăsit doar în această regiune. Este o supă pe bază de melci sau scoici în cochilie, fierte în lapte de cocos. Pe lângă aceste arome, excentrica supă este asezonată cu diferite mirodenii şi cu banane verzi.

Sicilia

Preparatele siciliene au influenţele arabe, spaniole, greceşti şi nord-africane. Aici vă veţi delecta papilele gustative cu fructe de mare, brânză şi ulei de măsline, dar şi cu deserturi, cărora le veţi duce dorul odată ajunşi acasă. Cum în Italia îngheţata este la ea acasă, foarte multe deserturi sunt preparate pe bază de îngheţată. Şi ce poate fi mai bun într-o zi călduroasă decât un astfel de desert?

Cassata este o prăjitură tradiţională asemănătoare unui tort de îngheţată. Reprezintă un amestec de îngheţată, brânză dulce, fructe uscate şi nuci. Un adevărat răsfăţ pentru gurmanzi, dar şi pentru cei mici!

Sursa foto: Pinterest.com

Material realizat de Madalina Misu