Plantele fac parte din viaţa noastră, mai mult decât ne aşteptam. Începând de la respiraţie, hrană şi relaxare, plantele sunt cele care ne asigură că toate cele enumerate se întâmplă constant şi într-un sens bun.
Dacă vă întrebaţi cum ar fi o zi fără plante, fără vegetaţie, cred că deja aveţi o tresărire neplăcută. Plantele ne asigură oxigen, hrană, combustibili, mediu de viaţă şi de relaxare.
Cleve Backster, cel care a inventat şi a pus în practică detectorul de minciuni, a avut o experienţă extraordinară cu o plantă. Au urmat, apoi, mai multe experimente făcute de acesta şi în final concluzia lui a fost că plantele au memorie, au propriul fel de a comunica, că reacţionează la diverse probleme și pot anticipa pericole, însă semnalele emise de ele nu sunt încă perceptibile pentru oameni.
Există o carte dedicată acestor aspecte ale vieţii plantelor, scrisă de Peter Tompkins şi Cristopher Bird, “Viaţă secretă a plantelor” în care sunt relatate şi experimente făcute de oameni de ştiinţă asupra plantelor, cât şi diverse alte întâmplări care, în final, confirmă că plantele percep comunicarea noastră, a oamenilor şi că reacţionează.
Astfel, nu mai pare anormal de ce salata creşte mai bine dacă are muzică, de ce florile se ofilesc mai repede în casă atunci când ne certam, de faţă cu ele, sau de ce o plantă rezistă mai mult, dacă îi vorbim frumos.
Până şi Aristotel spunea că plantele au suflet, iar apoi diverşi oameni de ştiinţă începând cu Cari von Linne, considerat părintele botanicii moderne, Charles Darwin, cunoscut pentru atâtea teorii legate de apariţia omului şi apoi Raoul France, toţi au demonstrat că plantele sunt organisme dotate cu o inteligenţă şi o sensibilitate aparte, că ele comunica cu oamenii sau cu restul fiinţelor, însă mai lent, din acest motiv nu sunt percepute, au alt ritm biologic.
Este extraordinar cum lucerna, o plantă nu atât de nobilă, are capacitatea să ajungă la 12 metri în pământ pentru a găsi sursa de apă, pe timp de secetă. Ea ştie să îţi întindă rădăcinile şi să ajungă exact unde trebuie ca să îşi poată menţine viaţa ei şi automat şi viaţa animalelor care depind de ea.
Se poate spune că plantele dau dovadă de un altruism maxim, comparativ cu celelalte organisme vii şi poate că au cel mai bine conturată, conştiinţa unui univers natural, în care fiecare viaţă este legată de o alta, fiecare organism poate transmite ceva bun, celorlalte.
Plecând de la aceste teorii şi nu numai, cei care se ocupă de decoraţiuni interioare şi specialiştii în feng shui îşi bazează activităţile şi pe influența plantelor. Dacă vă întrebaţi de ce anumite plante sunt mai indicate pentru casă decât altele, iată că acum lucrurile devin mai clare.
Specialiştii spun că nu este bine să ţinem în casă sau la birou plante cu ţepi, gen cactuşi sau trandafiri, cactuşii, însă, este indicat să îi ţinem lângă computer sau laptop pentru că preiau energia magnetică degajată de aceste obiecte. Alt sfat este să nu ţinem nici bonsai în casă, deşi în ultima vreme aceşti copăcei sunt la modă.
Despre bonsai, specialiştii în feng-shui, spun că au fost obţinuţi printr-o stopare a dezvoltării lor fireşti şi au o energie negativă pe care o pot transmite în casă, deci, cu atât mai mult, nu este în regulă să fie ţinuţi în case unde sunt copii.
Ideal este că în spaţiile interioare să avem plante cu flori mari, colorate, sănătoase şi de îndată se ce ofilesc să le îndepărtăm, să nu lăsăm o plantă să se stingă în casa noastră.
Pentru orice grădină, următorii arbori sunt consideraţi norocoşi şi aducători de prosperitate: pinul, mărul, bambusul, bradul, piersicul, lămâiul şi portocalul.
Acestea sunt doar câteva principii care privesc plantele ca şi elemente mai mult decorative din spaţiul nostru, însă plantele trebuie să fie tratate cu dragoste, cu răbdare, ca nişte prieteni aparent tăcuţi, să fie îngrijite şi să încercăm să le detectăm mesajele trimise către noi.
Surse foto: