Pleci prin Europa cu maşina? Avem câteva sfaturi!

Europa poate oferi celor care vor să călătorească şi cu mașina, șansa de a experimenta diferite culturi și tradiții. Dacă te afli printre milioanele de oameni care s-au hotărât să facă o excursie cu mașina prin Europa, trebuie să cunoști regulile de circulație ale țărilor prin care vei călători.

De exemplu, în Franța este o cerința legală ca în mașină să existe un alcooltest. Așa că până să pleci, îți recomandăm să citești și sfaturile noastre.

Înainte de toate, stabilește-ți un itinerar. Astfel, știi exact în ce țări vei călători și poți începe să aduni informații.

Află cât de repede înseamnă repede. Limitele de viteză variază de la o țara la altă, în Europa. Este bine de știut că în unele state precum Franța sau Italia, se impune o altă limită de viteză atunci când plouă. Spre exemplu, pe autostrăzile din Franța poți conduce cu un maxim de 130 km/oră când este uscat, iar când şoseua este udă viteza se limitează la 110 km/oră.

Depășirea acestor viteze îți poate aduce fie o amendă, fie suspendarea permisului de conducere. Dacă ești în Marea Britanie, este bine de știut că viteza este măsurată în mile și nu în kilometri.

Care este alcoolemia permisă? Nu toate țările din Europa au aceeași toleranță față de nivelul de alcool permis. În state precum Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Lituania și Slovacia nu este permis ca alcoolemia să depășească 0 mg. Germania și Franța acceptă o alcoolemie de maxim 0.5 mg în sânge, echivalentul unei beri mici. În Marea Britanie limita permisă este de 0.8 mg.

Ia cu tine toate accesoriile pentru un drum în siguranță. Este recomandat să ai cu tine un triunghi și o vestă reflectorizantă, un extinctor, trusă de prim ajutor și un alcooltest. Este posibil ca absenţa acestora să atragă o amendă.

Verifică asigurarea. Este bine, ca înainte de plecare, să verifici cu asiguratorul care sunt condițiile poliței și pentru ce perioadă se aplică. De asemenea, verifică ce fel de asigurare pentru mașină este necesară pentru țările pe care dorești să le vizitezi.

GPS. Pentru unii oameni, faptul că s-au rătăcit poate duce la aventuri nebănuite. Pentru alții este doar un lucru nedorit. Dacă te încadrezi în cea de-a doua categorie, este recomandat să ai cu tine un GPS.

Stânga sau dreapta? În majoritatea statelor din Europa condusul se face pe partea dreaptă, mai puțin în Marea Britanie și Irlanda, unde se conduce pe partea stânga.

Schimb valutar. Sunt încă multe țări în Europa care nu au adoptat euro ca monedă unică. De aceea este bine de știut care este moneda statului în care călătorești. Altfel, poți întâmpina probleme, de exemplu, în momentul în care trebuie să achiți taxa de drum.

Ai grijă de mediu. De câte ori n-ai oprit la un popas și ai rămas neplăcut surpins de gunoiul care te întâmpina? Ia cu tine pungi menajere și aruncă-le numai în locuri special amenajate.

Distrează-te! La final, succesul unei călătorii cu mașina depinde de starea ta de spirit. Poți face totul ca la carte, dar să ai o experiență urâtă și obositoare dacă te concentrezi doar pe cât de mult conduci și când vei ajunge la destinație.

Poți ține cont doar de sfaturile de bază, și te poți distra chiar și când ești prins în trafic în ora de vârf. Relaxează-te! Zâmbește! Bucură-te de drum!

O călătorie prin Europa poate fi vacanța ideală. Trebuie doar să ții cont de câteva lucruri, mai ales că o mașină cu număr străin sau una închiriată este o provocare pentru autoritățile locale.

Alexandra Păun

Surse foto:

lifehackery.com

whitezine.com

imperamagna.blogspot.ro