Câteodată somnul vine greu, chiar și atunci când oboseala se resimte foarte puternic. În loc să apelezi la clasicele somnifere ca remediu pentru această problemă, îndreaptă-ți atenția către o soluție naturală: schimbarea obiceiurilor alimentare.
Primul pas ar fi să renunți la alimentele bogate în zahăr și cofeină. În concentrație mare, acestea au un efect negativ asupra bioritmului. Timpul în care cofeina este elimininată din corp variază de la o persoană la alta. Unele au nevoie de 24 de ore, caz în care este recomandat să se bea o singura ceașcă de cafea sau ceai de dimineață.
Alte persoane pot bea un espresso după cină și să adoarmă fără probleme apoi. De fapt, depinde de modul în care ficatul nostru gestionează cofeina. Zahărul, pe de altă parte, îți dă energie pentru scurt timp, după care apare senzația de oboseală. Chiar dacă reușești să adormi, există posibilitatea să te trezești peste câteva ore din cauza hipoglicemiei.
Introduce în dietă cât mai multe alimente sănătoase care contribuie la un somn bun.
Carnea de curcan este bogată în aminoacidul triptofan, un precursor al serotoninei si al melatoninei, substanțe care induc somnul. Triptofanul este materia primă pe care creierul o folosește pentru a fabrica acești neurotransmițători, inducând relaxare.
Piureul de cartofi, preparat cu lapte sau cu unt degresat reprezintă o gustare ideală pentru cină. Deși cartofii sunt blamați pentru numărul mare de carbohidrați, ei au un indice glicemic foarte mic, iar consumarea lor are un efect pozitiv asupra nivelului glucozei din sânge. Cartofii dulci, albi sau roșii ajută chiar la eliminarea acizilor care pot bloca triptofanul.
Bananele sunt un supliment natural care te ajută să dormi bine. Conțin melatonină și triptofan (care se transformă în serotonină). Melatonina este hormonul care îi transmite creierului informația că trupul tău are nevoie de o pauză. Mai mult, aceste fructe cremoase și parfumate conțin magneziu, mineral care ajută mușchii să se relaxeze și să te scape astfel de tensiunea fizică și de stres.
Laptele călduț este și el o sursă de triptofan. Băut înainte de culcare, are un efect liniștitor și îți ajută corpul să se relaxeze. Atenție mare în cazul în care ai consumat carne de curcan înainte deoarece aceste două alimente combinate pot provoca senzația de balonare.
Terciul de ovăz este plin de fibre și conferă rapid o senzație de sațietate, astfel că vei merge la culcare fără să resimți foame. Poți adăuga terciului puțin lapte cald, pentru a-ți garanta un somn plăcut după o cină delicioasă.
Suplimente care te ajută să dormi
Dacă totuși schimbarea obiceiurilor alimentare nu funcționează, ia suplimente precum calciu sau magneziu. Acestea te vor ajuta să dormi, fără efectele negative care însoțesc de obicei somniferele.
Poți încerca și o baie cu sulfat de magneziu înainte de culcare. Pune două căni cu sulfat de magneziu în cadă și stai în apă aproximativ 15 minute. Nu numai că te vei relaxa și îți vei lua doza de magneziu pe care corpul o absoarbe din apa, dar și pielea ta va arată mai bine.
Schimbări în dietă, suplimente și băi calde sunt mijloace naturale prin intermediul cărora poți avea parte de un somn cu adevărat bun.
Cătălina Ţurlan
Surse foto: