Poți să previi riscurile unei investiții?

Nu poți să faci o investiție dacă înainte de orice nu înțelegi riscurile pe care investiția respectivă le implică. Majoritatea oamenilor, atunci când aud cuvântul „risc” se gândesc, în mod automat, la șansa de a fi fraudați sau de a nu obține profit din investiția făcută. Riscul de capital este cel mai important, dar nu este singurul asupra căruia trebuie să îți concentrezi întreaga atenție.

Riscuri pot fi și incertitudinea și imprevizibilitatea. Când faci o investiție este destul de dificil să precizezi concret cât profit vei avea atunci când vei trage linie. Prețurile fluctuează în mod permanent, dobânzile ratelor variază și pe zi ce trece inflația devine un risc din ce în ce mai mare.

Doar să te concentrezi asupra riscului de capital și să ignori alte riscuri precum cele menționate anterior, nu este cea mai bună abordare când vine vorba despre propria investiție.

Să înțelegi riscurile investiției înseamnă să îți identifici poziția față de ideea de risc, dar și diferitele tipuri de risc. Apoi poți să încerci diferite metode prin care să schimbi ceea ce nu funcționează așa cum ar trebui. Iată câteva reguli simple de care trebuie să ții seama, dacă vrei să înțelegi și să gestionezi riscurile propriei investiții.

1. Cu cât vrei să ai parte de un profit mai mare, cu atât trebuie să îți asumi mai multe riscuri.

2. Cu cât vrei să ai parte de un profit mai mare, cu atât există riscul de a pierde o parte din investiție, sau chiar mai rău, întrega investiție.

3. Dacă ai investit pe o perioadă de timp mai lungă, atunci investiția ta este predispusă la mai multe riscuri.

4. Investițiile în acțiuni și titluri de participare sunt cele mai bune, iar prin intermediul lor poți obține un profit prin care să depășești inflația. Desigur că există și aici un risc, dar atunci când investești pe o perioadă mai îndelungată, ai mai multe șanse să recuperezi eventualele pierderi.

Atitudinea față de riscuri

Propria atitudine față de riscurile unei investiții este crucială în domeniul economiei. Unii oameni se rezumă la simpla monitorizare a riscului de capital, mai ales atunci când au șansa de a avea un profit onorabil. Alții nu sunt dispuși să își riște capitalul sub nicio formă.

Depinde doar de tine ce fel de riscuri vrei să îți asumi atunci când vine vorba despre propria investiție și scopul pe care ți l-ai propus prin aceasta.

Un bun consilier financiar te poate ajuta în stabilirea unei atitudini adecvate față de riscurile investiției tale, mai ales dacă nu ai experiență sau nu ești înconjurat de oameni care te pot sfătui cu privire la acestă problemă. Este important să găsești un consilier specializat pe investiții, care te poate ajuta în luare deziciilor celor mai potrivite pentru investiția ta.

Cel mai important, trebuie să te întrebi dacă poți face față riscului de a-ți pierde întreaga investiție. Sau ai intra în panică dacă piața de capital scade? În condițiile în care la ultima întrebare răspunsul este afirmativ, atunci investițiile la bursa de valori nu sunt pentru tine, indiferent cât de mult ești dispus să investești.

Ionela Văcaru

Sursa foto:

torontosun.com