Ingrediente:
1,5 kg mere curățate și date prin răzătoarea mare,
300 gr biscuiți,
5 ouă,
4 lg ulei,
150 gr făină,
200 gr unt/margarină,
1 lingură de amidon sau 3 linguiri gris,
200 gr zahăr pentru blat + aprox. 5 linguri pentru mere,
100 gr nuci(opțional),
100 gr ciocolată(opțional),
zahăr vanilat(opțional),
coajă de lămâie,
sare,
scorțișoară,
ghimbir(opțional).
Mod de preparare
1. Prăjitura se face în tava mare de aragaz. Se pun 50 gr. unt/margarină la topit, apoi se adaugă merele și zahărul.
2. Merele se călesc cam 4-5 minute, până se înmoaie ușor, apoi se adaugă 2 lingurițe rase de scorțișoară și dacă doriți, puțin ghimbir ras și un pliculeţ de zahăr vanilat. Se amestecă bine și se mai lasă pe foc 3-4 minute.
3. Când se stinge focul se adaugă amidonul sau grisul și se amestecă. Se lasă merele la răcit. Cu restul de unt/margarină(150 gr) se unge tavă. 4. Biscuiții se zdrobesc, și se pun în tavă. Peste biscuiți se pun nucile și ciocolata bucățele. 5. Se face pandișpanul.
4. Pentru sirop se pun pe foc 200 gr zahăr amestecat cu 8 linguri de apă.
5. Albușurile se bat spumă tare cu puțină sare, iar când siropul fierbe se adaugă în fir continuu, bătându-se viguros. Se adaugă apoi gălbenușurile, 4 linguri de ulei, făină și la urmă dacă dorim coajă de lămâie.
6.Merele se pun în tavă peste biscuiți, nuci și ciocolată, iar deasupra se pune pandișpanul.
7. Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 30 minute (se face probă cu scobitoarea în pandișpan). Prăjitura se scoate apoi din cuptor, se lasă să se răcorească și se întoarce pe un platou. Se tăie rece.
Sursă foto: bucatariacaseinoastre.blogspot.ro