Profesionişti din prezent (partea 2): James Dyson, Paul Spinks şi Dr. H K Yeo

De câte ori când am folosit anumite tehnologii care ne uşurează viaţa cotidiană, ne-am gândit că există oameni care efectiv au inventat aceste “maşinării”? De la maşina de spălat şi aspirator  până la wireless şi sisteme de colectare a energiei eoliene – fără ele viaţa noastră ar fi fost mult mai grea şi astăzi nici nu ne putem imagina activităţile cotidiene fără aceste tehnologii.

   Hai să cunoaştem împreună câţiva dintre aceşti profesionişti care ne-au îmbunătăţit viaţa.

1. James Dyson – aspiratorul, mașina de spălat și airblade-ul. Sir James Dyson este un designer britanic industrial și fondator al companiei Dyson He. Este cunoscut ca inventatorul aspiratorului “dual vid” fără sac, care funcționează pe separarea ciclon.

La sfârșitul anilor 1970 Dyson a avut ideea de a folosi separarea ciclonică pentru a crea un aspirator, care nu şi-ar pierde puterea de aspirație şi în plus ar aspira mult mai bine mizeria. Ideea a venit de la cicloanele de  filtrul de aer din camerele de pulverizare din fabrica Ballbarrow pe care o deţinea. După ce a eşuat în vânzarea invenţiei marilor companii, Dyson a înființat compania sa de producție proprie.

În iunie 1993, el a deschis centrul său de cercetare și fabrica în Malmesbury, Wiltshire. Inginerii Dyson au fost determinaţi să creeze aspiratoare mai evoluate în colectarea prafului . Acest lucru a fost realizat prin adăugarea unui ciclon diametru mai mic pentru a da o mai mare forță centrifugă. Acest lucru a condus la o modalitate de a obține o aspirare cu 45% mai mult decât un ciclon dublu și îndepărtarea prafului prin divizarea aerului în 8 cicloane mai mici, de unde şi-a căpătat numele de Root Cyclone.

2. Paul SpinksTehnologii active.

Paul Spinks este Managing Director la Tehnologii active, o companie care oferă soluţii specializate pentru comunitatea de design, inginerie și de fabricație. Compania Tehnologii active a  efectuat cercetări privind modalitatea de a crește eficiența de panouri solare fotovoltaice și a continuat să proiecteze un senzor inovator solar  care monitorizează modificările aduse de un panou și pot spune dacă este murdar sau dacă nu funcționează la capacitate maximă.

 3. Dr. H K Yeo – Link Sonar. Link Sonar a dezvoltat un sistem de comunicare care asigură comunicarea fiabilă wireless pentru industria “offshore” a submarinelor. Cu viteze de transmisie mai mare decât a produselor existente, puterea sa constă în reducerea orelor pe care trebuie să le petreacă un om pe mare, ajutând la economii imense.

                                                                                                                Ana Cârstocea

Surse foto:

shanghaiist.com                      www.norwichadvertiser24.co.uk

www.innovationnorfolk.com          pinterest.com