Profesionistul de miercuri: Irina Schrotter

Născută la Iaşi la data de 5 mai 1965, Irina Schrotter este de departe una dintre cele mai cunoascute creatoarede modă de la noi din ţară. Cu o specializare universitară la Facultatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi, secţia de Medicină Generală, creatoarea de modă a fost în timpul facultăţii şi membra brigăzii “Seringa”, cunoscută înainte de 1989 pentru momentele umoristice care persiflau regimul Ceauşescu.

Creaţia vestimentară, pasiune moştenită de la mama sa, începe să o preocupe încă din timpul facultăţii, iar înainte de 1989 lucrează deja la primele colecţii pentru fabrici din Iaşi precum “Tomiris” şi “Cooperativa Sporul”. După ce în 1990 activează pentru un an ca medic stagiar la Spitalul de Urgenţe “Sf. Ioan” Iaşi, în acelaşi an îşi deschide primul magazin dedicat confecţiilor şi primul salon de înfrumuseţare din Iaşi. După un an, în 1991, are prima prezentare de modă la Teatrul Naţional din Iaşi. La Bucureşti ajunge să aibă prima prezentare de modă în 1995, iar începând cu 1996 îşi începe prezentările bisezoniere în Bucureşti, unde îşi deschide şi primul magazin propriu pe Calea Victoriei. După trei ani organizează şi Festivalul Interaţional de Modă din Iaşi, care până în 2007 a fost cel mai important eveniment din moda românească, transformându-se în săptămâna modei româneşti- Iaşi (marcă înregistrată). După ce în 2003 devine primul designer român acceptat cu o colecţie la salonul  „Prêt-à-Porter” din Paris (la care participă de atunci în fiecare an), brandul Irina Schrotter este azi vândut pe 4 continente, clienții principali fiind în Anglia, Elveția, Italia, Japonia, Brazilia, Liban, Arabia Saudită, Kuweit.

Cu numeroase premii obţinute şi multe alte proiecte în derulare, Irina Schrotter merită titlul de profesionistul de miercuri datorită implicării şi perseverenţei sale, cu ajutorul cărora, colecţiile sale au ajuns pe cele mai importante podiumuri din lume.

Surse foto:

ro.wikipedia.org

www.capital.ro