Jocul de golf, o metodă elegantă de relaxare

Este posibil ca multă lume să judece jocul de golf ca fiind cel mai plictisitor sport. În ciuda aparenţelor, golful este un sport de precizie, în care jucătorii trebuie să lovească o minge cu o crosă metalică şi trebuie să o introducă în găurile de pe teren din cât mai puţine lovituri. Un teren are între 9 sau 18 găuri şi se poate întinde pe o distanţă de până la 15 km.

Jocul modern de golf s-a născut în secolul XV, în Scoţia. Originile sale străvechi însă, sunt intens dezbătute. Unii istorici susţin că acest joc vine de pe vremea romanilor, când se numea panganica.

Jucătorii foloseau un băţ îndoit şi loveau o minge din piele umplută cu pene. Teoria spune că jocul s-a răspândit din ce în ce mai mult în Europa, pe măsură ce romanii au început să cucerească teritoriile de pe continent.

Acest sport nu are vârstă minimă pentru practicare, dar nici maximă. Nu este uşor de practicat, dar nici foarte dificil, îţi trebuie doar puţină determinare pentru a ajunge la un nivel performant. Să vedem, mai întâi, cum se joacă. În primul rând, în fiecare rundă se va juca un anumit număr de găuri.

Mingea se poziţionează în zona de start şi va fi aşezată pe un suport, numit tee. De obicei, prima lovitură va fi una lungă.

Apoi, jucătorul va lovi mingea de câte ori este nevoie pentru a o introduce în gaură. Aceasta va fi marcată de la început cu un steguleţ. De asemenea, mingea nu se poate muta în altă zonă decât cea a tee-ului. Jocul se poate juca individual sau în grup, iar participanţii se pot deplasa pe teren, mergând, sau cu ajutorul maşinuţelor de golf.

În ciuda părerii generale a lumii, golful nu este un sport scump. Dacă eşti începător, nu trebuie să îţi achiziţionezi neapărat un echipament. Poţi închiria crosele de pe teren sau le poţi cumpăra second-hand.

Chiar dacă decizi să îţi cumperi un echipament sau doar crose, preţul va fi accesibil, mai ales că te vor ţine ani buni.

Aşa cum spuneam, pentru a lovi mingea se folosesc crosele de golf. Acestea pot fi mai mari sau mai mici, în funcţie de distanţa la care vrem să lovim mingea. Bilele de golf au formă sferică, de obicei au culoarea albă şi au pe suprafaţa lor gropiţe ce permit mingii să zboare pe distanţe cât mai mari.

Există şi pantofi de golf, care nu sunt obligatorii, dar te pot ajuta să loveşti cât mai precis. Nu în ultimul rând, geanta este foarte importantă, deoarece în ea îţi cari crosele de golf şi restul lucrurilor, precum tee-urile, mingii, mănuşi sau alt echipament personal.

Dacă v-am stârnit curiozitatea în legătură cu acest sport, care judecând după auzite ar fi numai pentru oamenii bogaţi, am să vă spun unde puteţi juca în Bucureşti, dar şi în ţară. Cel mai bun teren de golf din România (spun specialiştii), se află în Pianu de Jos, judeţul Alba, iar clubul se numeşte Clubul de Golf Paul Tomiţă.

În alte localităţi ar mai fi: Tite Golf Resort, din Recaș, judeţul Timiș; Lac de Verde, din Breaza, judeţul Prahova; Kingsland, din Ineu, judeţul Bihor; Selas Golf & Polo Club, din Potigrafu, judeţul Prahova; Transilvania Golf Club, din Cluj-Napoca şi Golf and Country Club Bucharest, care în ciuda numelui s-a mutat în Zurbaua, judeţul Ilfov.

În Bucureşti, aveţi la dispoziţie Clubul Diplomatic, din parcul Herăstrău. Tot în parc, aproape de intrarea Charles de Gaulle, este un teren de mini golf, perfect pentru a-i iniţia pe cei mici în tainele acestui sport.

Ana Darstaru

Sursa foto:

fitnesstrainingtips.org

wulingauto.en.made-in-china.com