Cum să călătorești cu animalul de companie?

Să pleci cu animalul de companie în călătorie este destul de descurajant, ce să mai spunem de călătoriile în alte țări. Cu toate acestea, călătoria cu animalul de companie nu este chiar atât de complicată pe cât cred cei care au deja în grijă unul.

O călătorie liniștită ține de o bună pregătire înainte de traseu, câteva vizite la veterinar pentru a te asigura că starea de sănătatea a animalului de companie este în regulă și de câțiva pași pe care trebuie să-i urmezi, pentru ca totul să decurgă aşa cum ai plănuit.

Sfaturile următoare fac referire la călătoria cu avionul cu pisici și câini, pentru că celelalte animale de companie sunt denumite de către companiile aeriene fauă sălbatică și trebuie supuse altor reglementări.

Fiți foarte atenți la detalii, căci vă puteți afla în situația în care trebuie să renunțați la biletul de avion dacă lăsați la sfărșit să vă ocupați de animalul de companie.

Primul pas pentru o călătorie cu pisica/cățelul este să vă pregătiți animalul de companie pentru drum. Este complicat să vă gândiţi că vă puteţi lua pisica sau cățelul în avion ca să străbateți jumătate de planetă, în condițiile în care prietenul tău patruped nu a mai călătorit nici măcar cu mașina! Călătoriile cât mai frecvente cu mașina și pe distanțe relativ lungi sunt teste bune pentru a vă obișnui animalul de companie să călătorească ulterior şi pe distanțe mari.

Să presupunem că animalul de companie este pregătit pentru zbor. Acum trebuie să se pregătească și posesorul cățelului/pisicii. Indicat ar fi să vă aranjaţi călătoria cu cel puțin două luni înainte, mai ales dacă e prima dată când călătoriți în afara țării cu animalul de companie.

Fiecare țară are reglementările ei cu privire la transportul animalelor de companie și locul cel mai indicat de unde poți afla informațiile este chiar ambasada acelei țări.

Poți găsi informațiile online, iar dacă nu, poți da un telefon. Nu apelați la informații neactualizate, pentru că reglementările privind animalele de companie se schimbă destul de des.

Informații pe care trebuie să le aflați:

– posesorii de câini trebuie să verifice dacă sunt rase care au anumite restricții la intrarea în țara în care se duc.

– multe țări interzic exportul anumitor rase, așa că verificați și acest amănunt.

– multe țări interzic transportul cu animale mai mici de 12 săptămâni.

– asigurați-vă și de criteriile țării din care plecați. Unele țări solicită să fie făcute analize de sânge cu 3 luni înainte de întoarcere, așa că o călătorie de mai puțin de 3 luni este imposibilă.

– vaccinurile trebuie făcute la timp și animalele trebuie să aibă inserate micro-cipuri.

Mergeți la veterinar. Vizitele la veterinar sunt partea cea mai importantă în pregătirea animalului de companie pentru călătorie. Neglijarea acestui aspect poate avea drept consecință trimiterea imediată a animalului în țara din care provine sau băgarea lui în carantină. Mergeți la veterinar de câte ori este necesar, în funcție de cerințele țării în care plecați.

Trebuie să știți faptul că nu toți veterinarii sunt la curent cu reglementările privind transportul animalelor de companie, așa că luați cu voi toate informațiile pe care le-ați obținut de la ambasadă.

Sfaturi:

– fiți la curent cu toate măsurile care au fost luate în trecut și nu mai pot fi verificate.

– unele țări cer mai multe vaccinuri decât altele, așa că asigurați-vă că animalul are toate vaccinurile.

– luați un pașaport pentru animalul de companie – de obicei veterinarii au așa ceva pentru că în el se află tot istoricul animalului.

– păstrați toate hârtiile de la veterinar, precum și pașaportul pentru că veți avea nevoie de ele, când începeți călătoria.

Rezervarea unui zbor cu animalul de companie

Începeți căutarea unui bilet de avion cu aproximativ 3-4 săptămâni înainte, fără a rezerva însă nimic. Vă recomandăm să apelați la un zbor direct, fără coexiuni. Cu toate că este mai scump, e mai puțin stresant pentru animalul de companie.

Odată ce ați găsit zborul potrivit, sunt câțiva pași simplu de urmat:

– informați-vă cu privire la politica liniei aeriene în ceea ce privește zborul cu animale de companie.

– puneți accent pe cerințele referitoare la dimensiunea cuștii, termenele limită pentru a face rezervarea și restricțiile ce se aplică la anumite rase.

– pe baza acestor informații decideți dacă animalul de companie va călători în cabină sau va călători în cală.

– sunați la companie și anunțați că veți călători cu un animal de companie. Dacă veți călători cu el în cabină, sunați înainte de a face orice rezervare. Dacă animalul va călători în cală, atunci faceți rezervare înainte și anunțați compania.

– de obicei, în cabină este permis să călătorească doar două animale, așa că anunțați compania aeriană despre intențiile pe care le aveţi. De asemenea, informați-vă asupra costurilor suplimentare și informați compania aeriană despre dimensiunea cuștii și rasa animalului de companie.

Cu 24 ore înainte de zbor

Fiecare animal este diferit, dar, în principiu, încercați să nu-i mai dați de mâncare cu 12-14 ore înainte de zbor și micșorați cantitatea de apă. Cu siguranță senzația de foame nu e tocmai plăcută, dar este mai bine decât să stea într-o cușcă plină cu excremente.

– luați cu voi suficientă hrană pentru a-i da animalului în următoarele zile, după zbor.

– luați şi o jucărie în preajma căreia animalul se simte bine.

Poate fi destul de greu să găsești un magazin pentru animalul tău de companie, așa că asigurați-vă că aveți la voi tot ce e enecesar.

La aeroport

Atunci când călătoriți cu animalul de companie, operațiunea check-in este puțin diferită. Prezentați toate documentele cerute la ghișeu, plătiți taxele aferente pentru animalul de companie și acesta va fi cântărit.

Dacă animalul de companie va călători în cabină, atunci verificarea va fi riguroasă. Puteți să-l țineți în brațe în timp ce treceți prin dispozitivul de control. Dacă va călători în cală, atunci trebuie să aibă o etichetă specială. Odată ce controlul se sfârșește, animalele sunt înregistrate și le veți mai vedea la finalul zborului, când vor fi aduse la biroul de bagaje, de către personal.

Destinația și controlul vamal

Ca totul să fie simplu, trebuie să aveți la îndemână toate hârtiile și documentele  necesare, iar dacă îndepliniți toate cerințele, controlul vamal va fi doar o simplă formalitate.

Costuri:

– o călătorie pentru un animal de companie în cabină vă costa 100-150 de dolari.

– o călătorie pentru un animal de companie în cală va costa 150-200 de dolari

Valentina Onofriesei

Surse foto:

journeyetc.com

ffadvanced.com

smartwomentravelers.com

dogbedsandcrates.com