Recomandare de lectură: „Mami, tati, mă auziți?” de Jacques Salomé

O carte care ne invită să descoperim incredibila bogăţie a limbajelor prin care copilul încearcă să se dezvăluie şi să se familiarizeze cu o lume plină de neprevăzut şi de pericole.

În perioada primei copilării, părinţii şi educatorii sunt puşi în faţa unei varietăţi de limbaje nonverbale pe care trebuie să le asculte, să le recunoască şi să încerce să le înţeleagă: gesturile, somatizările sau simbolizările.

Când copilul are acces la exprimarea verbală, începe minunatul joc al transpunerii în cuvinte a trăirilor şi a emoţiilor, al ascultării şi al recunoaşterii copilului ca individualitate. Copilul are puterea magică de a se face auzit, de a ne înţelege fără cuvinte, de a ne permite să ne întoarcem la propria copilărie pentru a umple golurile de tristeţe şi angoasă. Trebuie doar să îl ascultăm.

Jacques Salomé este psihosociolog, formator, scriitor şi poet. Şi-a obţinut licenţa în psihiatrie socială la École Pratique des Hautes Études en Sciences Sociales (Paris). Este fondatorul Centrului de formare în relaţii interumane „Le Regard fertile“ de la Roussillon-en-Provence, unde predă bună parte dintre cursu­rile de formare. A predat timp de 15 ani la Université de Lille III.

Este autor a peste 30 de cărţi, coautor al unor lucrări de refe­rin­ţă despre comunicare şi cuplu, teoretician în cadrul Aso­cia­ţiei pentru Comunicare Relaţională prin Ascultare Activă.

Fragment:

„Privirea e un limbaj nonverbal de o importanță extremă. Copii ne privesc chiar și atunci când par să nu ne vadă, iar noi – noi îi privim prea puțin, după părerea mea. Noi îi vedem, ceea ce nu este același lucru. Noi îi supraveghem sau le urmărim comportamentele, uitând că  a privi e o activitate dinamică, stimulativă. Atunci când o mamă sau o educatoare de la grădiniță se oprește din ceea ce face pentru a privi, pentru a-l însoți cu privirea pe copilul care coboară o treaptă, se cațără pe un scaun, mânuiește un obiect, copilul poate primi din privire o confirmare. Se simte purtat, legat, poate că simte o mai mare putere de a înfrunta viața.”

Titlu original: Papa, Maman, ecoutez-moi vraiment 
Anul apariţiei: 2012
Număr pagini: 256 / Format: 13 x 20 cm
Traducător: Cătălin Constantin
Copertă: Griffon and Swans (www.griffon.ro)
Preț: 20 lei

Sursa: curteaveche.ro