Chiar dacă lucrează într-un birou sau în aer liber, depun efort intelectual sau fizic şi bărbaţii trebuie să îşi îngrijească tenul. Rutina de îngrijire, ca şi în cazul femeilor, are drept scop menţinerea unui ten tânăr, ferm şi strălucitor.
Vremea în care doar femeile erau adeptele tratamentelor cosmetice de înfrumuseţare a trecut, în zilele noastre bărbaţii devenind conştienţi că un aspect întreţinut al tenului te face mai prezentabil, îţi conferă siguranţă şi încredere.
Ca şi în cazul femeilor, rutina de îngrijire a tenului bărbaţilor, presupune paşi de bază, precum curăţarea şi hidratarea.
Dacă în cazul sexului frumos, există şi persoane care se pot lăuda cu un ten curat, fără tendinţe acneice sau luciu inestetic, în ceea ce priveşte pielea bărbaţilor, se ştie că aceasta este în general mai uleioasă, caracteristică care poate genera acnee, în lipsa unei îngrijiri corespunzătoare.
Aşadar, punctul de plecare în ceea ce priveşte rutina de îngrijire a tenului în cazul bărbaţilor, îl constituie curăţarea. Aceasta trebuie făcută de două ori pe zi, cu produse special create în acest scop. Astfel, se vor folosi loţiuni, geluri, creme, pentru curăţarea feţei, special destinate îngrijirii tenului bărbătesc. Nu se vor utiliza săpunuri sau alte produse dure, care pot irita sau usca excesiv pielea.
De preferat sunt produsele care conţin acid salicilic, cunoscut fiind faptul că acesta contribuie la eliminarea celulelor moarte, curăţarea profundă a porilor şi diminuarea acestora. De asemenea, se vor folosi exclusiv produse din gamele special destinate bărbaţilor., care din fericire se găsesc în mai toate magazinele de profil.
Pentru cei care doresc să folosească şi produse sau metode mai „casnice”, aflate la îndemâna tuturor, recomandăm o mască de faţă cu aspirină, banalul medicament, care se regăseşte probabil în locuinţele tuturor. Această masca se recomandă tenurilor terne, lipsite de strălucire şi ajuta la exfolierea delicată a pielii precum şi în tratarea micilor imperfecţiuni.
Pentru prepararea acesteia avem nevoie de trei tablete de aspirină obişnuită şi nu tamponată, precum şi de un sfert de cană cu apă clocotită. Cele trei pastile se dizolvă în apă şi se lasă la răcit. Apoi, o dischetă de bumbac se înmoaie în amestec şi se şterge uşor faţă. După 10 minute, în care lăsăm masca să acţioneze, clătim tenul cu apă călduţă. Acest procedeu se poate repeta de două ori pe săptămână.
Dacă curăţarea tenului se face zilnic, există şi o etapă care se face ocazional, în funcţie de nevoile pielii. Aceasta este exfolierea, care ajută la menţinerea unui aspect curat şi sănătos. Prin exfoliere se curăţa porii în profunzime şi se îndepărtează celulule moarte de la nivelul pielii. Se vor folosi produse special create pentru această procedură, de obicei fiind vorba despre scruburi faciale sau alte produse uşor abrazive.
Folosirea acestora se va face cu blândeţe, prin mişcări circulare, fără a agresa tenul. Un lucru important de reţinut, în acest caz, este acela că utilizarea excesivă a produselor de exfoliere, poate avea un efect invers şi anume, mărirea porilor, creşterea secreţiei de sebum sau uscarea pielii.
Tonifierea tenului este, de asemenea, un „must” zilnic, care se realizează după curăţarea fetei şi are drept scop eliminarea ultimelor impurităţi care pot rămâne după curăţare, restabilirea ph-ului pielii, micşorarea porilor şi pregătirea tenului pentru etapa următoare.
Iar etapa următoare o constituie hidratarea. Aceasta este bază pentru un ten ferm şi tânăr, vreme îndelungată. Hidratarea se realizează zilnic cu creme special concepute în acest scop şi ajuta la menţinerea nivelului hidrolipic al pielii. Chiar dacă menţionăm mai devreme că pielea bărbatului este mai uleioasă şi secretă în general, mai mult sebum, secreţia excesivă nu este suficientă pentru a preveni deshidratarea pielii.
De aceea folosirea produselor hidratante este absolut necesară, indiferent de tipul de piele, uscat, mixt sau gras.
Este deja bine cunoscut faptul că, soarele exercita asupra pielii o acţiune nocivă, fiind cauza majoră a îmbătrânirii pielii, a ridurilor, melasmei, decolorării sau chiar a cancerului de piele.
Pe lângă efectele benefice, soarele ne poate aduce şi un arsenal întreg de probleme, în lipsa unei pregătiri adecvate a pielii. Da, şi bărbaţii trebuie să îşi protejeze pielea de razele nocive ale soarelui! Aceasta presupune, ca şi în cazul femeilor, folosirea unei creme de protecţie solară cu SPF 50+, cu cel puţin 15 minute înainte de ieşirea din casă. În cazul în care se va petrece mai mult timp în exterior, este necesară o reaplicare, cam la 3-4 ore.
Dacă până acum am menţionat cele mai importante etape în procesul de îngrijire a tenului, valabile în general în cazul ambelor sexe, ne îndreptăm acum atenţia către un pas valabil doar în cazul bărbaţilor.
Este vorba despre bărbierit. Acest procedeu deshidratează în general pielea, motiv pentru care sunt necesare câteva măsuri suplimentare, şi anume: înaintea folosirii spumei de bărbierit, pielea se va umezi cu apă caldă; spuma se va repartiza cu o perie moale, urmând apoi a se folosi delicat aparatul de râs.
Pentru evitarea sângerărilor şi a altor accidente neplăcute, specialiştii americani recomanda ca bărbieritul să se facă doar în sensul creşterii firelor de păr. După eliminarea părului nedorit se clăteşte fata cu apă rece şi se foloseşte obligatoriu un after-shave sau un balsam pentru hidratarea pielii.
Bineînţeles că, în afară de factorii externi, de care se pot folosi pentru a avea un ten tânăr şi ferm, atât femeile cât şi bărbaţii trebuie să adopte un stil de viaţă sănătos, acesta reflectându-se şi în calitatea pielii.
Astfel, se va limita consumul de alcool, se va renunţa la fumat, se va asigura o hidratare corespunzătoare prin consumul a cel puţin 2 litri de apă zilnic, alimentaţia va fi una sănătoasă, evitându-se grăsimile, prăjelile, dulciurile procesate şi se vor efectua exerciţii fizice regulate, menite a îmbunătăţi circulaţia sângelui şi pentru a ne induce o stare de bine, care se va vedea pe chipul fiecăruia!
Iuliana Alina Chiriac