Insecte benefice pentru grădină

Dintre cele 7-8 milioane de specii de insecte estimate de specialişti cunoaştem câte ceva cam despre un milion dintre ele. Dacă unii savanţi le văd ca pe o posibilă rezervă de hrană pentru om, nici contribuţia lor la alimentaţia vegetariană nu este de neglijat. Pe lîngă “darurile” naturii cunoscute de mii de ani ca albinele se pot enumera şi alte insecte din categoria “binefăcătorilor” de grădină.

Să facem un mic top!

  1. Chrysopa

  2. În cazul acestor doamne, treaba stă în felul următor: ele, ca orice frumoase doamne, se respectă, îşi lasă copiii pe teritoriu să prăduiască în voie, în timp ce se alintă cu polen, nectar şi miere. Larvele lor în schimb sunt prădători de temut! Numiţi popular şi păduchii lei, săvârşesc o muncă impresionantă prin devorarea păduchilor răi de pe unele plante.

  1. Buburuzele

Toată lumea îndrăgeşte coloratele buburuze, dar grădinarii nu se lasă păcăliţi cu una cu două. Buburuzele se hrănesc cu păduchii de plante, cu insecte cu crustă, cu păduchi de porumb, cu  toţi paraziţii pe care grădinarii îi detestă. Buburuzele sunt mai harnice faţă de chrysopele de mai sus şi muncesc chiar şi la maturitate. Învaţă să le recunoşti ca să nu le confunzi cu paraziţii.

  1. Gândacul asasin

Fiorosul personaj ştie cum să îşi aibe grijă de afacere. Sună poate a poveste pentru copii, dar aceste insecte sunt atât de abile încât recurg la trucuri, deghizări, sau la forţa brută dacă este necesar pentru a-şi atinge obiectivul. Mulţi gândaci asasini sunt specialişti în anumite tipuri de pradă, dar în grup nu iartă nimic. Este amuzant ca spectator să îi admiri la locul de muncă, dar nu riscaţi să îi atingeţi, pentru că muşcă grav.

  1.  Călugăriţa

Contrar credinţei populare, nu este periculos sa răneşti o călugăriţă, Dar de ce ai dori să faci una ca asta ? Călugăriţele se pot descurca chiar şi cu cei mai mari paraziţi din grădină. Dacă ai ochii foarte ageri ai oarecare şanse să o surprinzi, pentru că forma şi culoarea o camuflează perfect în mediul ei favorit. Imparţiale călugăriţele nu fac diferenţe, sunt la fel de dornice să mănânce o amărâtă de buburuză, precum şi să prindă o omidă.

  1.  Gândacul pirat

Este foarte posibil să aveţi gândaci piraţi în grădină şi să nu aveţi habar de ei. Ce-i drept, şi din cauză că aceşti prădători sunt minusculi. Totuşi, ei au puterea să doboare un număr mare de păduchi şi de căpuşe. Data viitoare când veţi lucra în grădină, luaţi o lupă şi mergeţi în expediţie de recunoaştere. Adulţii au corpuri negre cu cunoscutul model (chevron) de dungi în V albe pe spate.

  1.  Gândacul de sol

Şi în acst caz e foarte probabil că aţi trecut cu vederea prezenţa gândacilor de sol în grădina dumneavoastră. Ei bine, ridicaţi o piatră şi veţi găsi unul furişându-se timid sub ea. Adulţii de culoare închisă sunt înzestraţi cu un luciu metalic, dar, surprinzător, larvele sunt cele care îi elimină pe paraziţi. Mici dar fioroase, ele se dezvoltă în sol şi capturează limacşi, rădăcini de larve, viermi şi alte insecte dăunătoare.

Musca de floare

În trend cu paleta coloristică musca de floare capătă adesea nuanţe de portocaliu-orange şi  negru şi aşa poate fi uşor confundată cu viespile. La fel ca majoritatea zburătoarelor, musca de floare are doar două aripi, aşa că fiţi cu băgare de seamă dacă vă vizitează o nouă  „albinuţă”. Ea obişnuieşte să se târască în frunziş, în căutare de hrană.

E destul de abilă să se strecoare şi printre frunzuliţele ghemuite în vârfuri, unde paraziţii, în naivitatea lor, cred că îşi pot găsi refugiul. Aceste musculiţe sunt neînchipuit de darnice. Drept bonus, vă vor poleniza florile. Primesc şi ele ca bonus la schimb denumirea de plutitoare pentru că au tendinţa de a pluti de asupra florilor, precum nişte îngeri păzitori.

  1.  Gândacul cu ochi mari

E probabil că toţi putem să îi distingem pe aceşti ochioşi de rudele lor apropiate, doar privindu-le ochii bulbucaţi şi bombaţi. Ca multe alte specii de gândaci, corpurile lor sunt ovale şi cumva plate. În medie, sunt micuţi, dar iarăşi nu vă lăsaţi păcăliţi de dimensiuni.

Atât adulţii cât şi larvele se hrănesc consistent cu acarieni, păduchi şi ouă de insecte.

Aşa că dacă nu suntem la fel de haini ca vecina furnică să încercăm să îi cunoaştem şi să avem grijă şi de aceşti binefăcători!

Irina Plişcă