Fii mai aproape de natură!

Ce alt anotimp este mai potrivit de a te reîntoarce la natură decât vara? Prinși în nebunia și cenușiul orașelor aglomerate simțim nevoia, din când în când, să ne întoarcem puțin privirea spre verdele naturii, spre răcoarea unui copac umbros sau spre liniștea vieții de la țară. Pierdut printre tehnologie și rutina cotidiană a  unui job, omul modern caută prin intermediul mai multor oportunități să se întâlnească cu natura.

Ce poate fi mai ușor de a te întâlni cu natura decât o vacanță petrecută în sânul naturii. Există o multitudine de posibilități de a-ți petrece câteva zile pierdute în natură și departe de oraș.  Poți profita de un weekend și să dai o fugă la câteva stațiuni de ape termale și ape minerale ideale pentru corpul și mintea noastră datorită proprietățiile lor curative. O altă opțiune o constituie dumețiile pe munte și camping-urile în diverse locații precum Delta Dunării sau în zone muntoase cu o climă nu atât de rigidă. În ultimul timp, o foarte multă căutare o au vacanțele de tipul agroturismului. Sătuli de o viață urbană, din ce în ce mai mulți oameni și fac bagajele și se pierd prin sate, dornici de aș aminti sau trăi experiența vieții de la țară, să mânânce legume luate direct din grădină, să audă sursurul unui pârâiași care trece prin spatele casei sau să audă zgomotul greierilor care se întrec în cântat. Dacă totuși râmâi în oraș, te sfătuim să îți petreci măcar câteva ore în micile insule de natură pe care le poți găși în diverse grădini de genul teraselor, adăpostite la umbra copaciilor care se întind în jurul lor. Există o mutitudine de terase de acest gen unde poți să savurezi un ceai sănătos sau o limonadă răcoroasă.

Și pentru că din ce în ce avem mai puțin timp pentru noi, poți profita de această perioadă și să încerci diverse tehnici de meditație precum yoga sau să te îți lărgești puțin orizontul prin activități de dezvoltare personală.  O vacanță petrecută la țară reprezintă ocazia ideală de a vedea ce înseamă olăritul sau poți merge puțin mai departe și să îți exersezi talentul în pictură sau muzică prin participarea la diverse seminarii și workshopuri. Dacă ești puțin  norocos și ai o leacă de spațiu pe balconul apartamentului tău, ce ai zice ai zice dacă ai încerca grădinăritul? Este activitatea ideală pentru iubitorii de natură și de produse organice. Poți avea propriile verdețuri pe care să le folosești la mâncăruri, busuioc, pătrunjel, rozmarin. Tot ce îți trebuie sunt câteva ghivece, puțin pământ și semințe. Desigur, alături de acestea pot avea loc și câteva ghivece de flori care să îți încânte vederea și să te facă să te simți mai aproape de natură.

 

Vara este anotimpul în care natura ne oferă o gamă impresionantă de legume și fructe, ideale pentru niște mese ușoare și sănătoase. Fie că ești acasă, la birou sau în vacanță, trebuie să profiți de salatele și mâncărurile făcute din legume fierte, crude sau băgate la cuptor. Într-o clipită te vei trezi în plină iarnă și vei râvni după acestea. Te poți juca cu fructele și să faci o mulțime de deserturi reci care să abundă a miros de pepene galben, căpșuni, afine, mure și alte fructe preferate. În această perioadă a anului, rafturile magazinelor abundă de produse bio și ecologice. Și dacă tot am ajuns în zona acestui subiect, te-a gândit vreodată cât de mult ai grijă de natură prin opțiuniile pe care le faci atunci când te-ai decis să cumperi o pungă cu care să mergi la cumpăraturi, când ai uitat becul aprins în baie toată ziua sau când trebuie să cumperi o nouă mașină de spălat? Conștienți sau mai puțin conștienți,  oamenii au un impact impresionant asupra naturii prin decizii pe care le iau zi de zi. Printre lucrurile care ne ajută să păstrăm natura mai aproape de noi se găsesc becurile economice în detrimentul becurilor normale, alegera electrocasnicelor de calitate A care nu consumă atât de multă energie, alegerea unei pungi biodegradabile în schimbul unei pungi de plastic. Pentru cei care locuiesc la casă, panourile solare sunt o alegere ideală pentru obținerea altei forme de energie decât ce electrică. Este vorba despre lucruri mărunte, dar esențiale pentru natură și în mod implicit pentru natură. Natura este mai mult decât binevoitoare cu noi, important este să conștientizăm acest lucru și să profităm la maxim de lucrurile pe care acesta ni le oferă.

Dacă tot am vorbit de mâncare, ar fi îndicat să vorbim puțin și despre sport. Nu credeți?! Dacă ești în oraș, parcurile te primesc cu brațele deschise pentru o tură de jogging dimineața sau seara, o plimbare cu bicicleta sau rolele, însă dacă atunci când citești acest articol te afli la munte sau la mare și ești iubitor de adrenalină sau nu tocmai,  iată o serie de sporturi care te-ar putea încânta: bungee jumping, tirolină, cățărări, navigație, pescuit.

Soare, soare și iar soare! În cazul unei asemeni vremi este important să știm că hainele lejere și un machiaj cât mai simplu este necesar pentru a ne bucura de vară. De aceea, pentru o asemenea perioadă se recomandă hainele lejere și din material cât mai puțin elastic. Hainele lejere de bumbac și in sunt ideale în lupta cu căldura de afară. De asemena, machiajul trebuie să fie cât mai natural și cât mai puțin evident. Haideți să ne bucuram de puțină naturalețe.

Material realizat de Ionela Vacaru

Sursa foto: pinterest.com