Relaţiile ca punte între culturi

Diferenţele rasiale şi culturale sunt un aspect problematic, chiar şi în cazul relaţiilor, care ar trebui să prilejuiască eliberarea de aceste prejudecăţi specifice. Pe termen lung, relaţiile interrasiale pot deveni solicitante.

Din cauza diferenţelor prea mari, a presiunii sau a indisponibilităţii de a se adapta la modul de viaţă al celuilalt, aceste relaţii se menţin cu greu. Chiar şi aşa, relaţiile se pot îndrepta către căsnicii de durată, depăşindu-se astfel presiunea dată de diferenţe.  Oricât de mult s-ar încerca aplicarea toleranţei religioase, atunci când vine vorba despre relaţii, opoziţia este dominantă.

Familia

Poate că cel mai mare obstacol nu este incapacitatea partenerilor de a face compromisuri. Acestea se produc în orice relaţie, fiind desigur mai nuanţate în relaţiile pe care le avem în vedere. Partenerii împărtăşesc în general emoţii plăcute în interiorul relaţiei pe care încearcă să o salveze din faţa dezaprobării celorlalţi.

Din acest motiv, obstacolul principal îl reprezintă familia. Familia este cea care doreşte să păstreze tradiţiile, să conserve credinţele religioase sau alte obiceiuri. De aceea este şi cel mai greu de mulţumit, considerându-se hotărâtoare decizia ei. Există culturi în care puterea aceasta este atât de mare încât pentru a nu păta onoarea familiei, foarte multe relaţii se sfârşesc.

Seal şi Heidi Klum

Respectul

Indiferent de opiniile celorlalţi, este nevoie ca cei din cuplu să respecte tradiţiile moştenite de celălalt. Să înţeleagă diferenţele culturale fără să le condamne, fiindcă ele alcătuiesc felul de a fi al celui de lângă, precum şi o deosebită deschidere către istoria unei culturi. În plus, în cazul înclinaţiilor religioase, este necesar să se discute despre convertirea la religia celuilalt în cazul unei căsătorii.

Astfel vor fi evitate conflictele de mai târziu, în cazul în care credinţele moştenite de la familie sau comunitate sunt foarte puternice şi nu vor putea fi demolate în favoarea relaţiei.

Cultura

Sărbătorile, obiceiurile de botez ale copiilor, superstiţii care se manifestă în cele mai simple activităţi, toate acestea ar putea face o relaţie să devină obositoare. Trebuie studiate obiceiurile de bază, astfel încât partenerii să cunoască ce le este sau nu îngăduit să facă în preajma celor cu o credinţă diferite de ale lor.

O bună educaţie şi o înclinaţie către armonia de orice fel ar putea face mai uşor de depăşit atât întâlnirile de familie cât şi evenimentele obişnuite, alături de partener. Există aşa-zisele reguli de etichetă care pot transforma simple evenimente în momente catastrofale.

India, China, Bangladesh se numără printre ţările care acordă o mare importanţă regulilor de conduită. Popoarele au standarde diferite în ceea ce priveşte aceste obiceiuri aşa că este nevoie de  informare.

David Bowie şi Iman

Religia

Rugăciunea, în orice limbaj religios ar fi rostită, aduce detensionare. Totuşi, religia reprezintă o problemă majoră în relaţiile interreligioase. Sacrificiul impus încă de la început este acela de a alege între relaţie şi credinţele religioase. Dacă se depăşeşte acest aspect, lucrurile se vor petrece mult mai uşor. De multe ori, apartenenţa la o religie nu presupune nimic mai mult decît o moştenire. Importantă este relaţia ta cu divinitatea, raportul pe care îl ai faţă de diferite valori, oricare ar fi religia.

Din păcate, rezultatul acestor dezaprobări cu privire la relaţiile intrerasiale sau interreligioase este unul lipsit de armonie. Nu doar că aşează piedici între oameni, făcând ca aceştia să evite împrietenirea cu cei consideraţi diferiţi, dar opreşte proiectul unei linişti dintre culturi, unde fluxul şi schimbul de tradiţii să se producă nestingherit.

Produce nelinişte şi separare, din teama de a nu atrage dezacordul celorlalţi. Important este totuşi că relaţiile de acest fel reuşesc în multe condiţii să reziste.

Carla Schoppel

Surse foto:

biculturalmom.com

novanews.ro

theredlist.fr