Înainte să îți alegi destinația de vacanţă, trebuie să cunoști şi riscurile care implică această călătorie. Trebuie să te informezi în privinţa posibilelor boli existente şi să iei măsuri astfel încât să te aperi de ele.
Malaria este cea mai cunoscută boală. Este transmisă prin țânțari și dacă nu este tratată rapid, poate fi fatală. Există și alte boli ciudate, de care este posibil să nu fi auzit, dar este bine să le știi.
Lepra (boala lui Hansen) este o boală cronică infecțioasă, cauzată de o bacterie. Este o boală a mucoasei tractului respirator superior, provocând şi leziuni ale pielii. Netratată, lepra poate fi progresivă, îmbolnăvind atât pielea cât şi ochii și nervi. Mai multe țări sunt vizate cu astfel de boli cum ar fi Brazilia, Columbia, Malawi, Mozambic.
Onchocerciasis: o boală destul de periculoasă, care te poate lăsa fără vedere, cauzată de un vierme parăzit. Acesta este extrem de periculos, provoacă mâncărimi intense și slăbeşte sistemul imunitar. Aproximativ 18 milioane de persoane sunt, în prezent, infectate cu acest parazit .
Schistosomiasis boală parazitară care este cauzată de melci. I se mai spune şi febra melcului. Sunt extrem de periculoase zonele cu apă, unde se află astfel de melci. Poate afecta organele interne, mai grav se poate manifesta la copii. Această boală este întâlnită în special în Africa și în America de Sud.
Schimbările climatice şi încălzirea globală, provocate de efectul de seră duc la apariţia unor astfel de boli tropicale. Factorii socio-economici, pot fi şi ei un alt impediment, deoarece cele mai sărace țări se află în zonele tropicale.
Există şi ţări precum Brazilia, care și-a îmbunătățit situația socio-economică și a investit mai mult în igienă, sănătate publică și în metode de combatere a bolilor transmisibile.
Diana Tocilă