Reţetă de supă de fructe

Pe timpul verii, sunt foarte atrasă de tarabele din piață, pline cu fructe de toate felurile. Fructele de vară sunt preferatele mele și mă trezesc deseori atrasă de culorile frumoase și vii ale piersicilor, cireșelor sau caiselor.

De multe ori m-am lăsat dusă de val și am cumpărat kilograme de caise, prune, vișine și câțiva pepeni. Dar apoi am realizat ca nu voi putea să mănânc atâtea fructe, înainte să se strice.

Soluția mea a fost să fac o supă de fructe. Sună ciudat, dar vă garantez că este delicioasă și poate fi servită la începutul mesei, ca aperitiv, sau desigur, ca desert. Poate fi servită între mese, ca o gustare sănătoasă și puțin dulce.

Nutriționiștii sunt de părere că fructele sunt pline cu apă, fibre și aer și sunt considerate alimente de ”volum mare”. Ei au constatat că deseori pacienții care se confruntă cu probleme de greutate, mănâncă zilnic un kilogram și jumătate de mâncare, fie alimente de volum mare ca  pepenele galben sau alimente de volum scăzut ca friptură de vită sau prăjitura cu brânză (multe calorii și puține fibre pentru același gramaj) și apoi se opresc din mâncat.

Așadar, trebuie să consumi alimentele de volum mare dacă dorești să slăbești și poți să cuprinzi multe fructe într-o supă de fructe.

Borsch de cireșe

Cireșele sunt surse bogate de fitonutrienți, quercetină și acid elagic, care sunt antioxidanți și au proprietăți antiinflamatoare. Antocianele care redau culoarea roșie a cireșelor au și ele proprietăți antiinflamatorii.

Ce vă trebuie:

1200 g de cireșe

3 căni cu apă

1 ramură de geranium (opțional)

3 linguri zahăr

2 linguri coajă de lămâie mărunțită

½ linguriță de extract de migdale

un pic de sare

¼ de cană de zeamă de lămâie stoarsă proaspăt

1 și 1/3 căni de de iaurt degresat

Pune deoparte 18 cireșe. Scoate sămânța din cireșele rămase, ținându-le deasupra unui bol, ca să prinzi sucul. Pune cireșele desămânțate în bolul cu sucul și pune sâmburii într-o cratiță mică. Adaugă o cană cu apă, ramura de geranium, zahărul și zeama de lămâie.

Pune la fiert la foc mic, acoperă cratița și lasă 5 minute. Scurge lichidul din cratiță în bolul cu cireșele desămânțate. Scoate sâmburii.

Transferă cireșele și lichidul într-o oală mare și fierbe la foc mic pentru 5 minute. Scoate din căldură și lasă să se răcească ușor.

Lucrează în serii și acoperind capacul mixerului cu un prosop de bucătărie, pisează supa, cam o cană și jumătate deodată. Trece supa printr-o strecurătoare de mărime medie într-un bol, cu ajutorul unui polonic sau o spatulă.

Amestecă în extractul de migdale puțină sare și zeama de lămâie. Poți să transferi bolul într-un bol mai mare plin cu apă gheață sau să pui la frigider, ca să răcești supa.

Când supa s-a răcit, amestecă iaurtul. Gustă și adaugă mai multă zeamă de lămâie dacă este nevoie.

Servește cu cireșele pe care le-ai păstrat.

Astfel ies cam 6 spre 8 porții. Este recomandat să gătești totul cu o zi înainte de servire.

Poftă bună!

Tu ai vreo reţetă de supă de fructe pe care vrei să ne-o împărtăşeşti?

Şeila Memetcea