Richard Branson despre regulile sportive aplicate în afaceri

Pentru cei care nu ştiu, Richard Branson este un om de afaceri din Marea Britanie care deține casa de muzică Virgin Records și compania aeriană Virgin Atlantic Airways. În anul 2011, Branson era desemnat drept al cincilea cel mai bogat om din Regatul Unit, cu o avere de aproximativ 4,2 miliarde de dolari. Mai jos, puteţi să citiţi câteva lucruri despre modurile în care Branson corelează lecţiile pe care o viaţă sportivă ţi le dă, cu mediul de afaceri.

„Am fost şi un sportiv pasionat încă din primele zile de şcoală. Îmi plăceau culoarea şi vibraţia evenimentelor sportive importante. De-a lungul ultimelor câteva săptămâni, au fost atât de multe evenimente sportive de vizionat: Wimbledon, Tour de France şi acum Jocurile Olimpice de la Londra. Urmărind evenimentele, mi-am amintit multe lecţii utile pentru mediul de afaceri.

Atent coordonată, munca în echipă este la fel de importantă în afaceri, așa cum este și în sport. Beneficiile muncii în echipele de fotbal, handbal şi baschet sunt clare dar aceleaşi metode de planificare există şi în spatele muncii unor sportivi din nataţie sau ciclism, sporturi în care este nevoie de strategie şi de coordonare între toţi membrii echipei.

În acest an la Turul Franţei, succesul Sky Team-ului, care a fost sponsorizat de către reţeaua de difuzare Sky, a arătat cât de importantă este munca în echipă la ciclism. În timp ce Bradley Wiggins a fost primul britanic care a câştigat vreodată turul, victoria lui depindea de planificarea celor șapte coechipieri meticuloși pe care i-a avut, oferind un sprijin de neclintit.

Ca fondator al propriei companii, ai putea să vorbeşti lumii despre produsul tău nou şi incredibil, l-ai putea prezenta în cadrul evenimentelor de profil, dar acest lucru nu ar fi posibil fără toți coechipierii care muncesc din greu, în culisele prezentării, acei oameni care au făcut totul, de la testarea produselor şi cercetarea pieţei, până la stimularea interesului jurnaliştilor.

Un eveniment de lansare de succes este punctul culminant a mii de sarcini efectuate de către echipa ta. Fie că îți dorești să câştigi o medalie de aur sau să îți construiești o afacere profitabilă, nu poți avea totul din prima.

Sportivii poartă în ei determinarea și perseverența, care sunt necesare şi pentru un antreprenor, în meseria lui. Drumul poate fi foarte lung și obstacolele pot părea uneori de netrecut, dar nu trebuie să te opreşti. Mai multe cești de ceai te pot ajuta, mergând pe ideea că sportul şi afacerile se aseamănă: un antreprenor trebuie să fie mereu în cea mai bună formă.

Cât despre mine, am fost căpitanul echipei de fotbal și cricket de la şcoală, dar o accidentare la genunchi a redus aspiraţiile mele atletice şi aşa m-am concentrat pe afaceri. Curând am înfiinţat revista Student, apoi Virgin Records, iar restul este istorie.

Dar sportul a continuat să aibă un impact profund asupra Virgin Group. În calitate de lider al companiei, am încercat să dobor o serie de recorduri sportive, în special în balon şi kite-surfing. Cu doar câteva săptămâni în urmă, împreună cu familia şi cu alţi câțiva prieteni buni am încercat să doborâm nişte recorduri în kite-surfing şi chiar am reuşit!

La Virgin Group, vom folosi sportul ca parte a eforturilor noastre de zi cu zi în promovarea  unui stil de viaţă sănătos, atât pentru angajaţii noştri cât şi pentru clienți. Recent, echipa de la birourile noastre de management din Londra s-a bucurat de o zi întreagă de sport deoarece am sărbătorit Jocurile Olimpice prin a lua parte la curse distractive. Am dovedit angajaţilor mei ca este în regulă să te mai şi distrezi uneori, chiar şi la locul de muncă!

Evenimente ca acestea pot ajuta la eficientizarea muncii în echipă, deoarece angajaţii se cunosc mai bine, într-un mediu informal. Pe de altă parte, timpul pe care îl dedici activităţilor atletice poate să reamintească oamenilor că nu trebuie să concurezi doar la un nivel foarte înalt ca sa ai beneficii de pe urma muncii tale. Pe de altă parte, în mediul de afaceri, puţină competiţie nu strică!”

Ianula Gioga

Sursa articol: entrepreneur.com

Surse foto:

jaunted.com

barrett.com.au