Scapa de metabolismul lent si obtine o silueta de invidiat!

Este un lucru bine stiut ca scaderea in greutate incepe in primul rand cu adoptarea unui stil de viata sanatos, bazat pe o dieta variata, legume, fructe si sport. Insa ce ne facem atunci cand in ciuda tuturor acestor masuri, nu reusim sa ajungem la silueta dorita sau kilogramele in plus oscileaza de la o luna la alta?

Cauzele cresterii in greutate sau a fluctuatiilor kilogramelor pot ascunde cel mai adesea anumite probleme medicale sau dezechilibre metabolice ce impiedica functionarea corecta a organismului.

Dr. Popa Liliana, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice atrage atentia asupra celor mai comune greseli, care realizate in mod involuntar, pot influenta metabolismul si implicit fluctuatiile in greutate: „Metabolismul consta in ritmul in care organismul  nostru converteste in energie tot ceea ce mancam si bem.  Acesta difera de la o persoana la alta si poate fi unul mai accelerat sau unul mai lent. Metabolismul lent este o entitate rara si de obicei se ascunde in spatele unor boli endocrine care necesita tratament specific, cum ar fi hipotiroidismul sau sindromul Cushing. Cu toate acestea, activitatea metabolica lenta poate fi cauzata si de mici greseli zilnice, insa multe dintre acestea pot fi indreptate cu usurinta. In primul rand, organismul nostru are nevoie de odihna. Daca alocam somnului mai putin de 5-6 ore pe noapte, organismul nu mai transforma hrana in energie, ci in depozite de grasime. O alta greseala importanta este neglijarea meselor, din cauza stilului de viata haotic si stresant. Organismul nostru functioneaza la parametri normali doar atunci cand frecventa meselor este una corecta, adica trei mese principale si doua gustari (de preferat fructe, sucuri naturale, iaurt, sana sau lapte).”

Desi mesele regulate au o importanta deosebita, un rol la fel de insemnat il au si alimentele pe care le incorporam zilnic in dieta, astfel unele dintre acestea pot ameliora si combate insuficientele cauzate de metabolismul lent.

Cerealele integrale pot deveni cei mai buni prieteni ai metabolismului lent, deoarece acestea au un continut bogat in carbohidrati complecsi ce stimuleaza cresterile metabolice prin stabilizarea nivelului de insulina. Mai mult, cerealele foarte bogate in fibre, precum orezul brun sau ovazul determina organismul sa arda mai multe grasimi, deoarece acestea necesita mai mult efort pentru a fi procesate.

Ceaiul verde este o alta sursa esentiala imbunatatirii proceselor metabolice. Datorita continutului bogat in antioxidanti, planta de ceai verde stimuleaza arderile calorice si conform studiilor, accelereaza procesarea grasimilor cu 4%.

O alta masura pentru combaterea oscilatiilor in greutate si pentru imbunatatirea proceselor metabolice, o reprezinta sportul: „Activitatea fizica nu trebuie deloc neglijata, fiind un factor extrem de important in procesul de slabire. Este recomandat sa facem exercitiu fizic cel putin 30 de minute in fiecare zi. Atunci cand o persoana care se confrunta cu cresterea in greutate experimenteaza un esec in acest proces deloc facil, alaturi de exercitiul fizic, poate veni in ajutor terapia medicala nutritionala individualizata, care este recomandata in favoarea dietelor nedocumentate in prealabil. Cuvantul “dieta” este intens folosit, este la moda si nu este inteles corect. In  primul rand, nu dureaza o saptamana, o luna sau o anumita perioada aleasa fara nici o logica. Exceptie fac numai anumite conditii medicale (de exemplu postoperator), dar atunci sunteti monitorizati de catre medici.  In al doilea rand, nu exista “dieta de slabit fara miscare”- se  numeste infometare. Sunt persoane care au slabit in acest mod asumandu-si riscurile, dar pentru a se mentine au apelat  pana la urma  tot la exercitiul fizic! De asemenea, in afara de faptul ca aceste “diete hipocalorice”  au efecte negative asupra organismului (carente de vitamine si nutrienti, caderea parului, fragilitatea unghiilor, depresie, infertilitate, insomnii), produc o scadere ponderala rapida pe baza masei musculare determinand tulburari de comportament alimentar, cu perioade de “overeating”(supraalimentare), care duc in final la crestera exagerata a procentului de tesut adipos, cel muscular ramanand proportional redus”, spune Dr. Popa Liliana specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pagosten, suplimentul Ropharma pe baza de inulina – o fibra solubila ce ajuta la mentinerea echilibrului metabolic si controlul eficient al greutatii, are proprietati energizante, scade apetitul culinar in exces si prelungeste  senzatia de satietate fara a creste nivelul de zahar din sange sau a mari numarul de calorii. Lipsit de toxicitate, acest supliment alimentar reduce apetitul  si stimuleaza absorbtia calciului, prevenind astfel si fluctuatiile in greutate.

Pagosten este disponibil in farmaciile Ropharma din toata tara, dar si online pe www.ropharma-healthcare.ro, la pretul de 32,96 lei.  Mai multe informatii  gasiti pe www.controlulgreutatii.ro.