Scuba diving – o aventură în adâncuri

Oricine poate învăţa cum se fac scufundările, dar numai dacă înveţi de la un instructor calificat înainte de a testa apa. În plus, nici un magazin de profil sau barcă charter nu te va lua pentru scufundări dacă nu prezinţi dovada unui training bun şi a unei certificări. Prin urmare, primul pas este să înveţi să faci scuba diving.

Înainte să începi antrenamentul, sunt câteva cerinţe de care trebuie să ţii seama. Toate agenţiile certificate vor cere o adeverinţă medicală din care să rezulte că eşti compatibil cu activitatea de scufundări.

Acest lucru presupune o vizită la medicul de familie. Pentru majoritatea, asta nu va fi o problemă, doctorul va da undă verde. Cele câteva excepţii sunt oamenii care au probleme cardiace, ORL sau cu plămânii.

Nu trebuie să fii atlet de talie mondială pentru a face scufundări, însă trebuie să fii în formă. Scuba diving-ul nu este un sport intens, dar sunt momente care cer să fii cât de cât în formă, spre exemplu să ieşi din apă şi să te urci într-o barcă. De asemenea, nu trebuie să fii un înotător grozav, doar să te simţi confortabil în apă.

Atunci când înveţi să faci scufundări, agenţiile certificate îti vor cere să treci un examen simplu de înot, pentru ca instructorul să-şi dea seama cum respiră fiecare om.

Femeile, bărbaţii, copiii peste 10 ani, oamenii în vârstă şi chiar persoanele cu dizabilităţi pot învăţa să facă scufundări. Programele de training au fost adaptate în aşa fel încât oricine să poată practica scuba diving.

Cea mai mare grijă pe care o au oamenii care învaţă să facă scufundări este respiraţia sub apă. Creierul ne spune că n-ar trebui să facem asta, însă dacă poţi respira la suprafaţa apei în timp ce îţi ţii faţa în apă, vei descoperi că respiratul printr-un tub este mult mai uşor.

Fiecare hobby cere o investiţie financiară, iar acest sport nu face excepţie. Costurile variază în funcţie de locul şi de modul în care vei învăţa să practici scufundările.

Unii aleg să facă scufundări în timpul vacanţei. Spre exemplu, pe site-ul www.infoscubadiver.com, un curs de scufundări nivel Open Water Diver costă 750 Ron/curs/persoană, Discovery Scuba Diving – Marea Neagră este 150 Ron/persoană, iar pentru Discovery Scuba Diving – în bazin vei scoate din buzunar 75 Ron/persoană.

Etapele care trebuie parcurse pentru obţinerea brevetului de scufundare sunt simple. În prima fază vor fi prezentate două module teoretice în care vei învăţa detalii legate de utilizarea unui echipament de scufundare, apoi vei continua cu o secţiune de piscină pentru a te acomoda cu mediul acvatic, pentru ca apoi, totul să culmineze cu scufundările propriu-zise, pe parcursul cărora te vei perfecţiona în utilizarea echipamentului, tehnicile flotabilităţii şi a deplasării pe sub apă.

Odată cu terminarea cursului vei intra în posesia brevetului valabil oriunde în lume, cu ajutorul căruia vei face dovada pregătirii tale în domeniul scufundărilor.

Nivelurile de pregătire variază în funcţie de fiecare agenţie de certificare, însă, în general, se face referire la următoarele:

Scuba Diver – acest curs reprezintă primul nivel de certificare NAUI în scuba diving. El furnizează cunoştinţele şi calităţile fundamentale pentru un viitor practicant de scuba diving.

Experienced Scuba Diver – acest curs NAUI este destinat scafandrilor cu experienţă în scuba diving, dar nu posedă certificare. Aceştia trebuie să facă dovada executării unui număr de minim 25 scufundări în ape deschise.

Advanced Scuba Diver – Acest curs NAUI este o continuare a educaţiei şi a pregătirii scafandrilor certificaţi. Este destinat scafandrilor care:

– doresc antrenament suplimentar şi certificarea NAUI ca Advanced Scuba Diver;

– au schimbat zona de scufundare şi doresc acomodare în noua zonă;

– doresc să se specializeze pentru diferite tipuri de scufundări;

– doresc să experimenteze locuri şi condiţii de scufundare variate.

Rescue Scuba Diver – Acest curs NAUI este destinat antrenării scafandrilor în scopul prevenirii accidentelor şi incidentelor de scufundare, precum şi pentru acordarea primului ajutor unui scafandru aflat în dificultate.

Master Scuba Diver – Acest curs NAUI este destinat scafandrilor cu experienţă în scuba diving, în scopul continuării pregătirii şi al aprofundării cunoştinţelor. Este ultima certificare ca scafandru, urmând Leadership-ul (conducerea activităţilor de scufundare).

Assistant instructor – Assistant Instructor-ul este calificat pentru a asista un Instructor NAUI în cadrul cursurilor de scufundare pe care acesta le conduce în condiţii similare pregătirii pe care assistant instructor-ul o posedă. Pentru a participa la acest curs, candidatul trebuie să posede brevet NAUI Master Scuba Diver şi NAUI Scuba Rescue Diver sau echivalent.

Divemaster – Divemaster-ul este cea mai înaltă certificare la nivelul de leadership în cadrul NAUI, cu excepţia Instructorului. Cursul este destinat să antreneze scafandri foarte experimentaţi pentru organizarea şi conducerea activităţilor de scufundare pentru scafandri brevetaţi.

Pentru a participa la acest curs, candidatul trebuie să posede brevet NAUI Master Scuba Diver şi NAUI Scuba Rescue Diver sau echivalent şi să facă dovada a cel puţin 100 de scufundări, în diferite scopuri şi zone.

Atenţie! Scuba Diving-ul creează dependenţă şi te vei întreba cum ai putut supravieţui fără această minunată experienţă!

Laura Săraru

Sursa foto:

iaki.ro