Sedentarismul – adevarata boala a secolului XXI?

Ne  complacem zi de zi cu un stil de viata modern in care se deplasam din ce in ce mai putin, pentru ca masinile sau alte mijloacele de transport ne stau la dispozitie mereu, stam in fata calculatorului ore in sir si mancam alimente nesanatoase pentru ca suntem mult prea grabiti incat sa gatim ceva sanatos in casa. Dar oare nu riscam astfel sa cadem prada sedentarismului, indreptandu-ne sigur spre boli periculoase, cum ar fi obezitatea? Medicii Spitalului Sfantul Constantin din Brasov, Centru de excelenta in chirurgia obezitatii, ne raspund la intrebari.

 Untitled

Atunci cand avem un stil de viata lipsit de miscare si de efort fizic, prezentam cu siguranta caracteristicile sedentarismului. Pe langa bolile cardiovasculare, depresia sau diabetul, cea mai vizibila afectiune ca urmare a acestui stil de viata este obezitatea, numita si boala societatii moderne, in conditiile in care ea afecteaza peste 4,5 miloane de oameni.

Untitled

“Prima si cea mai importanta urmare a sedentarismului este obezitatea, definita ca un indice de masa corporala (IMC) peste 30, cu o faza intermediara între 25 si 29,9, numita supraponderalitate. Obezitatea la randul ei se mai poate asocia cu tulburari endocrine, apnee de somn, litiaza biliara, patologie a coloanei vertebrale, osteoartroza, hernii, steatoza hepatica, leziuni cutanate si altele”, spune dnul. Dr. Bogdan Moldovan, seful Sectiei de Chirurgie a Spitalului „Sf. Constantin” din Brasov.

Sedentarismul si obezitatea

Ultimele date ridica un semnal de alarma cu privire la riscurile pe care le poate aduce sedentarismul asupra sanatatii, cu atat mai mult cu cat  exista o relatie tot mai vizibila intre excesul de greutate, obezitate si stilul de viata. Numeroase studii indica faptul ca persoanele care petrec timp in exces la televizor sau calculator sunt predispuse ca devina supraponderale si, de asemenea, au un metabolism lent.

In plus, cercetatorii au ajuns la o concluzie cel putin interesanta: fiecare ora suplimentara petrecuta in fata televizorului la copiii in varsta de 5 ani echivaleaza cu o crestere de 7% a riscului de obezitate la 30 de ani. La fel, adultii care petrec prea mult timp in fata televizorului sunt predispusi sa devina supraponderali sau obezi

Recomandari

UntitledMedicii recomanda cel putin 30 de minute pe zi de exercitii, atentionand ca orele petrecute in fata televizorului sunt asociate in mod direct cu cresterea indicelui de masa corporala. Privitul la televizor este mult mai mult asociat cu obezitatea decat alte comportamente sedentare, mai ales ca exista tendinta de a manca snacks-uri sau mancaruri de tip fast-food in timpul vizionare emisiunilor tv preferate.

“Efortul fizic regulat este cu siguranta cea mai sigura si cea mai utila masura de combatere a efectelor negative ale sedentarismului, alaturi de un stil de viata sanatos. Mai exact, 30 de minute de sport zilnic chiar si la adulti, la doua zile cate o ora sau de doua ori pe saptamana cate o ora si jumatate, pot fi de foarte mare ajutor in combaterea sedentarismului si a obezitatii, implicit”, a completat domnul doctor.

O alta viata in cadrul Centrului de excelenta in chirurgia obezitatii

Pentru ca sedentarismul si obezitatea sunt doua afectiuni care aduc suferinte atat pe plan emotional, dar mai ales fizic, medicii  de la Spitalul Sf. Constantin din Brasov pun la dispozitie cel mai inovativ si dinamic program pentru tratarea obezitatii, prin care pacientii se pot recupera eficient.

De asemenea, in cadrul institutiei exista si  ,Clubul bariatric’, unde pacientii care sufera de obezitate sau cei care deja au intervenit chirugical pentru tratarea acestei boli sunt consultati, primind sustinere si indrumare in depasirea problemelor cu care se confrunta.

Contact Spitalul Sf. Constantin

Adresa: Str. Iuliu Maniu, Nr. 49, Brasov

Tel. + 40 0268 300 300

Website: http://spitalulsfconstantin.ro/?id=micro-obezitate

Facebook https://www.facebook.com/BariatricClubBrasov