Știai că viața ta socială are un mare impact asupra sănătății?

Potrivit experților, oamenii care sunt în permanență înconjurați de prieteni trăiesc mai mult decât cei care nu au o viață socială atât de bogată. Citește în continuare și vei afla care sunt căile prin intermediul cărora te poți bucura de o viață socială plină de evenimente și lucruri plăcute.

Potrivit lui Elizabeth Lombardo, autoarea cărții „A Happy You: Your Ultimate Prescription for Happiness”, prietenii constituie un foarte bun remediu în lupta cu boliile și depresiile și încurajează obiceiurile sănătoase. Iată câteva dintre sfaturile oferite de către ea atunci când vine vorba despre căutarea și menținerea prietenilor aproape de tine, pentru întreaga viață.

Fii deschis față de oamenii noi

Când ești tânăr, să îți faci noi prieteni este pe atât de ușor pe cât este să împărți un sandwich la prânz cu un necunoscut, însă pe măsură ce înaintezi în vârstă, lucrurile nu mai sunt atât de simple. Odată cu trecerea timpului, vei avea parte de mai puține experiențe în care să cunoști oameni noi și cu care să legi o relație de prietenie.

O cale de a cunoaște noi oameni și de a-ți face prieteni noi, o poate reprezenta alăturarea  în diverse grupuri și  organizații de volunatriat care să se plieze pe profilul pasiuniilor și al preferințelor tale.

Prioritizarea relațiilor de prietenie

Fiecare este prins în multe activități, de la grija pentru copii până la activitățiile solicitante de la locul de muncă. Lombardo subliniază importanța transformării relațiilor de prietenie într-o prioritate în viața ta „Există o mulțime de beneficii ale prieteniei, pentru că oamenii de lângă tine te ajute să apeși butonul de resetare atunci când nivelul tău de stres ajunge la cote maxime. O cină distractivă cu aceștia te poate ajuta să te simți mai bine și mai plin de energie.”

Fii un bun prieten

Este pe atât de simplu să îi tratezi pe cei din jurul tău  așa cum vrei să te trateze. Dacă vrei să ai parte de relații de prietenie putenice, trebuie să înveți să fii un bun prieten „Să ai prieteni înseamnă să primești, dar în același timp și să dai”, spune Lombardo. Prietenia este o stradă cu două sensuri, fie că este vorba despre un telefon sau un e-mail, trebuie să îți faci timp să-i mulțumești prietenului tău pentru cadoul primit de ziua de naștere.

Fii asertiv

Este important să fii deschis cu grupul tău de prieteni și să spui, atunci când ai nevoie de ajutor. De exemplu, Elizabeth Lombardo spune că atunci când copiii tăi sunt supărați că îți petreci timpul cu prietenii, înseamnă că timpul petrecut cu aceștia te ajută să fii o mamă mai bună. „Nu te aștepta ca ei să înțeleagă ce este în minte ta, fii empatică.”

 Evaluează-ți relațiile sociale

Grupul de prieteni din care faci parte îți dă impresia că te simți stresat și inadecvat? Dacă lucrurile stau așa, poate că este timpul să îți reevaluezi prietenii. „Scopul unor relații de prietenie este să te facă fericit și să te scape de stresul acumulat, nu cel de a-ți da o stare de anxietate, copleșindu-te cu diverse obligații”, spune Lombardo. Renunță la energia negativă și lasă-te înconjurat de oameni care îți transmit o energie  pozitivă,  oameni care scot ce este mai bun din tine.

Ionela Văcaru

Sursa foto:

futurity.org