Știați că…

Instilulmeu.ro a strâns pentru voi cele mai interesante curiozități de pe întreg mapamondul.

Bricheta a apărut înaintea chibritului.

Prima brichetă a fost inventată în 1823 de către chimistul german Johann Wolfgang Döbereiner. Însă această brichetă a fost foarte mare și extrem de periculoasă, astfel că, la sfârșitul secolului XIX-lea, nu a mai fost produsă.

Chibritul a fost inventat trei ani mai târziu, în 1826. Erau la fel de periculoase, în primii doi ani s-au vândut doar 168 de bucăți. Într-un singur pachet era suficient fosfor alb pentru a omorî o persoană.

Hârtia a fost inventată în China Antică

Hârtia, așa cum o cunoaștem în prezent, a fost inventată de către Cai Lun, care era un demnitar la curtea imperială Han de Est, aproximativ în anul 105.

El a avut numeroase tentative de a scrie pe diferite materiale fabricate de-a lungul timpului. Drept urmare, a sintetizat cunoștiintele acumulate în acea perioadă și a fabricat hârtia.

Aceasta era făcută din coajă de arbore, reziduuri de cânepă, resturi de pânză și de năvod.

Sughițul trece dacă vă țineti mâinile în apă foarte rece sau dacă vă înțepați lobul urechilor cu unghia

Act involuntar care apare din cauza unor iritații nervoase provenite din mediul aparatului digestiv, sughițul apare, dar și dispare subit. De regulă, o repriză durează doar câteva minute, însă dacă acesta nu dispare, puteți încerca aceste metode.

Dacă sughițul persistă și după 24 de ore, este recomandat să consultați un doctor, deoarece un sughiț poate ascunde alte tulburări ale aparatului digestiv.

Luna august este luna bebelușilor

19,5% dintre nou născuți se nasc în august, în India şi 11,6% în China, respectiv de șase și de patru ori mai mulți decât în Statele Unite:  aproximativ 2,2 milioane şi 1.3 milioane față de 0.4 milioane.

Ceea ce înseamnă că, doi copii se nasc în fiecare secunda din India şi China, faţă de un nou născut la fiecare 8 secunde în Statele Unite. La nivel mondial, cinci copii se nasc în fiecare secundă.

Rata de fertilitate, la nivel mondial, este de 2.61, în timp ce Statele Unite au o rată de fertilitate de 2,05 copii născuți de o femeie.

Alexandra Ghiță