Amenajează-ţi casa în stilul suedez de design

Bazele stilului suedez de design au fost puse prin conceptul deceniului trecut “de a crea lucruri noi pentru lume” şi “lucruri mai frumoase pentru uzul zilnic”.

Designul suedez are doi ani legendari:

Exhibiţia din Stockholm din anul 1930, care a marcat trecerea la funcţionalism în Suedia.

S-a făcut trecerea de la vechi la nou. Arhitectura şi decorul interior au ajuns în prim plan, la acel moment. Bruno Mathsson, unul dintre cei mai seminificativi designeri internaţionali de mobilă, a fost recunoscut pentru utilizarea lemnului şi a oţelului curbat.

H55 Home Exhibition în 1955. În acest moment, Stig Lindberg şi-a făcut simţită prezenţa reprezentativă în designul din 1950.

Particularităţile stilului suedez

Acest stil este foarte influenţat în mare măsură de vremea şi de lumina din Scandinavia. Iernile lungi şi lipsa luminii naturale au dus la nevoia de a aduce lumina în casă. Orice lucru pal, luminos, aerisit, este popular în decorurile suedeze. Cum pereţii şi mobila în culori deschise reflectă lumina naturală, stilul acesta de decor devine vesel şi calm, chiar în cele mai întunecoase zile de iarnă.

Pereţii, podelele, accesoriile, mobila, sunt vopsite în tonuri pale de alb, crem, galben pal, roz pal, verde pal, gri deschis.

După alb, albastrul este culoarea cel mai des folosită în decorul suedez, deoarece reflectă sau emite un sentiment clar, proaspăt şi se asortează uşor cu paleta de culori suedeze.

În contrast cu podeaua albă, accentele de roşu animă decorul suedez. Această culoare este găsită pe pereţi, materiale, imprimeuri florale. Liniile drepte şi curbele subtile se combină în alegerile de mobilier.

Lemnul simplu şi deschis la culoare este comun la paturile suedeze. Paturile  de tip canapea sunt populare şi folosesc material alb, montat pe un suport sau care atârnă din tavan, fiind aşezat pe inele. Picioarele delicate şi curbate sunt comune la mobila suedeză.

Imprimeurile folosite în decoraţiuni sunt realizate, de obicei, pe un fundal alb.

Cum aduceţi stilul suedez în casele voastre? Puteţi începe prin a vopsi pereţii albi, crem sau gri deschis. Mobila ar trebui să fie albă, sau gri pal. Alegeţi mobilă tradiţională din lemn, scaune cu spatele curbat, mese cu picioarele uşor întoarse, ceasuri vintage.

Păstraţi designul cât mai simplu şi concentraţi-vă pe formele frumoase şi pe curbele unduitoare, în special la scaune.

Finisajele din lemn natural, în tonuri pale, neutre, sunt lucruri clasice în stilul suedez, pe care ar trebui să le căutaţi. Ferestrele sunt cât mai simple, crem sau albe, cu perdele în partea de sus.

Căutaţi podele din pin, pentru un stil suedez autentic. Pentru cel mai frumos aspect, vopsiţi-le albe, crem sau gri. Nu pot lipsi nici carpetele sau covoarele din lână, care sunt esenţiale în iernile suedeze.

Materialele sunt rustice sau cu imprimeuri vintage, inspirate din natură, având frunze, flori sau trandafiri. Aceasta este o modalitate perfectă prin care puteţi adăuga puţină culoare în cameră.

Alegeţi lucruri inspirate din arta suedeză pentru pereţii voştri. Imprimeuri, poze sau scene de iarnă, peisajele de tundră. În final, în stil suedez, aduceţi natura în casă!

Andreea Nicoleta Alistar

Surse foto:

freshome.com

interiors-and-design.blogspot.ro