Terapia cu flori Bach: sănătatea sufletului

Sănătatea este cea mai de preţ comoară. Existenţa tuturor celorlalte stări este anulată de lipsa acesteia. De cele mai multe ori, nu avem grijă de acest bun de preţ. Bolile trupului sunt rezultatul dezarmoniilor de la un nivel mai profund, rezultatul nefericirii sufletului. Pentru a ajunge la frumuseţea exterioară trebuie să ne îngrijim mai întâi de cea interioară. Nu vrem să fim ca un măr cu coajă frumoasă, dar stricat înăuntru, nu?

Medicina naturistă este din ce în ce mai răspândită, mai ales în Occident. După încercări grele şi dureroase de a se vindeca prin procedee medicale, dar care nu au avut rezultate bune, oamenilor le mai rămâne o încercare: medicina naturistă, pe cât de simplă pe atât de utilă. Natura ne ajută să ne vindecăm mai repede, mai uşor şi mai frumos.

Una dintre cele mai cunoscute terapii naturiste este cea cu esenţe florale Bach. Este foarte răspândită în Occident, mai ales în ţara de provenienţă, Anglia, iar în ultimul timp este din ce în ce mai apreciată şi în România. Părintele terapiei cu flori Bach, medicul Edward Bach, considera că atitudinea mentală joacă un rol extrem de important în menţinerea sănătăţii şi în recuperarea din boală. Atunci când şi-a dat seama că medicina tradiţională nu vindecă aşa cum ar trebui, iar pacienţii sunt nevoiţi să suporte suferinţe grele, doctorul Bach a căutat alte soluţii. Era conştient că boala este un efect al dezechilibrului dintre trup şi suflet. Astfel, a început să găsească diferite legături între diverse tipuri de oameni şi speciile de plante care îi pot ajuta în momentele lor de dezechilibru emoţional, remedii florale. A descoperit 38 de astfel de remedii, plus o combinaţie de cinci esenţe, pentru situaţii dificile. Primele remedii florale au fost preparate din roua colectată dimineaţa, doctor Bach fiind de părere că roua adună întreaga energie pură, nealterată, vindecătoare a florii datorită radiaţiei electromagnetice a soarelui.

Terapia Bach se ocupă de tratarea dezechilibrelor emoţionale, de la fobia de avion la panica de dinaintea unui examen, la teama de singurătate, anxietate, neglijenţa faţă de cei din jur sau grija excesivă purtată. Tratându-le pe acestea se evită apariţia bolilor fizice şi se ajută la vindecarea celor existente. Fericirea sufletului este cheia sănătăţii fizice. Acest remediu naturist se adresează individului, nu unei anumite boli. Echilibrul interior al acestuia trebuie îngrijit, deci terapia se poate face în orice moment, nu doar în perioadele grele. Aceasta constă în transformarea stării negative într-o stare pozitivă, ajutând corpul să se vindece singur, după cum considera doctor Bach, că vindecarea bolii poate fi aflată prin descoperirea a ceea ce este rău în noi înşine şi eradicarea acestui defect, prin dezvoltarea calităţii care îl va distruge, nu prin lupta împotriva răului. Fiecare floare creşte vibraţiile pozitive şi ne deschide canalele energetice. Acţiunea florilor nu este chimică sau farmacologică, de aceea substanţa activă florală şi acţiunea sa nu pot fi demonstrate ştiinţific.

Remediile sunt preparate după metodele doctorului Bach. Cea a soarelui presupune culegerea florilor dimineaţa, când încă mai au rouă şi lăsarea acestora în vase cu apă de izvor, la soare, până ce se ofilesc. Un singur remediu este preparat prin metoda fierberii.

Această terapie nu necesită vizite la medic şi poate fi urmată în paralel cu alte tratamente ale medicinei tradiţionale. Dacă prin substraturile pe care le atinge terapia nu sunt vindecate bolile fizice, cel puţin infleunţa acestora asupra vieţii individului este diminuată, ajungându-se la un echilibru, la o avalanşă de sentimente pozitive. Fiecărei probleme îi este atribuit un remediu. Se pot face diferite combinaţii pentru dezechilibre multiple, dar maxim 6, 7.

Există şapte categorii, şapte stări sau dezechilibre, după care au fost grupate remediile:

1. Fricii îi corespund următoarele esenţe florale: plop tremurător, corcoduş, creţişoară, castan roşu, trandafir sălbatic.

2. Incertitudinea se tratează cu porumbar sălbatic, ovăz sălbatic, cerato, carpen, genţiana de toamnă, orz sălbatic.

3. Cei care suferă de preocupare excesivă pentru bunăstarea celorlalţi se tratează cu verbină, viţă de vie, apă de izvor, fag comun, cicoare.

4. Dacă sunteţi lipsit de o preocupare insuficientă pentru prezent utilizaţi următoarele remedii: aprifoi, viţă albă, măceş, mugure de castan sălbatic, măslin, muştar sălbatic, castan alb.

5. Starea de singurătate se tratează cu iarbă neagră, slăbănog, viorea de baltă.

6. Peroanele care au o sensibilitate excesivă la influenţe şi idei se pot vindeca prin: nuc, tintaură, agrimonie, ilice.

7. Dezamăgirea sau disperarea necesită următoarele remedii: larită,ulm, stejar, măr pădureţ, pin, salcie galbenă, castan comestibil, Steaua din Bethleem.

O combinaţie de remedii este “Remediul Salvator”, un amestec de slăbănog, stea din Bethleem, corcoduş, trandafir sălbatic şi Viţă albă. Acesta este utilizat în cazuri de urgenţă, când starea individului este de un dezechilibru emoţional accentuat, când emoţiile sunt profunde, în caz de accidente, panică, pericol sau înainte de un examen, de un interviu, după o operaţie.

Odată început tratamentul, se bea zilnic o cană de apă cu două picături din remediul folosit, timp de 3-4 săptămâni până la reevaluarea pacientului. “Remediul Salvator” se utilizează în situaţii extreme şi se pun patru picături într-o cană de apă care se bea până la liniştirea individului.

Pentru rezultate bune, remediile naturale cu flori Bach nu trebuie confundate cu alte esenţe florale, sticluţele originale având ştampila Centrului Bach.

Noi recomandam terapia cu flori Bach la Centrul Shakti din Str. Nicolae Beldiceanu nr. 7 (intrarea din Stanislav Cihoschi), Sector 1, Bucuresti.

O sedinţă costă 60 de lei si durează 30 de minute.

Material realizat de Madalina Misu