Ingrediente:
Pentru aluat:
-200 g unt moale
-150 zahăr pudră
-1 plic Zahăr Vanilinat
-5 gălbenuşuri
-170 g făină
-1 plic budincă cu gust de vanilie
-½ plic Praf de copt
-100 g ciocolată rasă
-100 g nuci măcinate
-5 albuşuri
-50 g zahăr
Pentru cremă:
-500 ml frişcă vegetală
– 2 plicuri Zahăr vanilat
-250 g struguri negri (afine)
-1 linguriţă Esenţă de rom
Pentru ornare:
-Zahăr pudră cu aromă de vanilie (optional)
Se prepara atfel:
– Se amestecă untul cu zahărul pudră, zahărul vanilinat şi gălbenuşurile până se obţine o spumă.
– Se amestecă făina cu praful de budincă şi praful de copt, se amestecă cu spuma de unt şi se adaugă ciocolata şi nucile.
– Se bat spumă albuşurile cu zahărul şi se amestecă în aluatul de mai sus.
– Se toarnă aluatul într-o formă detaşabilă acoperită cu hârtie de copt (cu diametrul de 24 cm- eu am folosit o forma de tort cu diametrul de 26 cm) şi se întinde uniform. Forma se introduce în jumătatea inferioară a cuptorului preîncălzit. (Cuptor electric: 200 ºC(preîncălzit),Cuptor cu aer fierbinte: 180 ºC(preîncălzit),Cuptor cu gaz: treapta 3 (preîncălzit)
– Timp de coacere: cca. 45 de minute (cuptor electric), 60 minute (cuptor cu gaz).
– Cu ajutorul unei linguri se scobeşte uşor tortul răcit şi se lasă o margine cu grosimea de 1,5 cm.
– Bucăţile de aluat scoase se fărâmiţează cu atenţie.
– Se bate frișca și se amestecă cu zahărul vanilat . Se adaugă 2/3 din firimituri, strugurii şi esența de rom și se amestecă încet.
– Crema se aranjează sub forma unei cupole.
– Restul de firimituri se presară deasupra împreună cu zahărul pudră.
– Se dă la rece până la servire.
– Decorati cu un ciorchine de strugure inainte de servire (optional).
Poftă bună!
Blog de sotie fericita