Tort cu ciocolata si struguri

Ingrediente:
Pentru aluat:

-200 g unt moale

-150 zahăr pudră

-1 plic Zahăr Vanilinat

-5 gălbenuşuri

-170 g făină

-1 plic budincă cu gust de vanilie

-½ plic Praf de copt

-100 g ciocolată rasă

-100 g nuci măcinate

-5 albuşuri

-50 g zahăr

 

Pentru cremă:

-500 ml frişcă vegetală

– 2 plicuri Zahăr vanilat

-250 g struguri negri (afine)

-1 linguriţă Esenţă de rom
Pentru ornare:

-Zahăr pudră cu aromă de vanilie (optional)

Se prepara atfel:

– Se amestecă untul cu zahărul pudră, zahărul vanilinat şi gălbenuşurile până se obţine o spumă.

– Se amestecă făina cu praful de budincă şi praful de copt, se amestecă cu spuma de unt şi se adaugă ciocolata şi nucile.

– Se bat spumă albuşurile cu zahărul şi se amestecă în aluatul de mai sus.

 

– Se toarnă aluatul într-o formă detaşabilă acoperită cu hârtie de copt (cu diametrul de 24 cm- eu am folosit o forma de tort cu diametrul de 26 cm) şi se întinde uniform. Forma se introduce în jumătatea inferioară a cuptorului preîncălzit. (Cuptor electric: 200 ºC(preîncălzit),Cuptor cu aer fierbinte: 180 ºC(preîncălzit),Cuptor cu gaz: treapta 3 (preîncălzit)

– Timp de coacere: cca. 45 de minute (cuptor electric), 60 minute (cuptor cu gaz).

– Cu ajutorul unei linguri se scobeşte uşor tortul răcit şi se lasă o margine cu grosimea de 1,5 cm.

– Bucăţile de aluat scoase se fărâmiţează cu atenţie.

 

– Se bate frișca și se amestecă cu zahărul vanilat . Se adaugă 2/3 din firimituri, strugurii şi esența de rom și se amestecă încet.

 

– Crema se aranjează sub forma unei cupole.

– Restul de firimituri se presară deasupra împreună cu zahărul pudră.

– Se dă la rece până la servire.

– Decorati cu un ciorchine de strugure inainte de servire (optional).

Poftă bună!

Blog de sotie fericita

http://sotiefericita.blogspot.ro/