Vacanţă, concediu, sejur la mare, plimbare la munte… cum supravieţuim excesului de relaxare?

Vacanţă ne prinde de cele mai multe ori cu o mulţime de proiecte de finalizat, deadline-uri, examene şi întâlniri, iar după o astfel de perioadă extrem de încărcată, un concediu, fie el şi mai scurt, este mai mult decât binemeritat.

Cu toate acestea, concediile care urmează după o perioadă stresantă la serviciu ne fac mai mult rău decât bine!

Explicaţia este simplă: după o perioadă încărcată, avem tendinţa de a face excese multiple, fie că este vorba despre mâncare, distracţie sau pur şi simplu petrecerea unui timp îndelungat la soare!
Vă aflaţi pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru concediu?

În graba de a începe vacanţa nu uitaţi să împachetaţi şi “TRUSA DE SUPRAVIEŢUIRE ÎN CONCEDIU”!

Supravieţuim în concediu sau cădem pradă tentaţiilor?

Fie că alegeţi să petreceţi câteva zile la plajă, să urcaţi pe munte, să vizitaţi o metropolă sau să cutreieraţi Europa cu rucsacul în spate, există câteva produse care nu trebuie să vă lipsească din geantă!
Sfatul nr. 1 Cumpăraţi produse de dimensiune mică – 25, 50 ml. În acest fel nu veţi avea probleme nici la aeroport, nici la depozitarea în bagajul de mână.
Sfatul nr. 2 Nu uitaţi să aveţi 4 -5 pastilute speciale pentru cele mai comune afecţiuni: indigestie, dureri de cap, dureri de dinţi, dureri muscular sau menstruale etc. Nu este nevoie să luaţi întreaga folie cu pastile, ci este suficient să cumpăraţi o cutiuţă de plastic cu mai multe compartimente de depozitare.
Sfatul nr. 3 Nu uitaţi că v-aţi înfometat o lună de zile înainte de concediu! Nu este cazul să puneţi toate kilogramele la loc în doar două zile de relaxare. Există modalităţi de menţinere a greutăţii chiar şi în vacanţă!
Sfatul nr. 4 Nu luaţi tot soarele de pe plajă încă din prima zi de concediu! Dacă faceţi exces în prima zi, s-ar putea că următoarele zile să fiţi nevoiţi să vă trataţi arsurile la umbră!

Trucuri pentru a ne menţine sănătoşi în vacanţă!

Ce trebuie să luaţi în considerare atunci când vă pregătiţi bagajul pentru vacanţă: creme cu SPF, tratament pentru păr, lacrimi artificiale pentru ochi, încălţăminte pentru plaja, medicamente şi o mini trusa de urgenţă în cazul în care suferiţi de o problemă gravă de sănătate.

I. SPF-ul, ales în funcţie de momentul în care ne expunem la soare

Dacă nu aveţi grijă, o zi de stat la soare fără protecţie poate să vă inroaseasca pielea pentru o săptămână întreagă. Există persoane care au nevoie să aplice fie mai multe straturi de protecţie solară fie să folosească cremă cu factor de protecţie mai mare.

Achiziţionaţi creme cu diferite niveluri de protecţie solară.
“Vă puteţi pregăti pentru razele mai slabe ale soarelui din timpul dimineţii cu o cremă cu factor de protecţie 15 şi aplicaţi o cremă cu factor de protecţie 45, în momentul în care puterea soarelui ajunge la maximum”, a explicat dr. Eduard Bolohan, reprezentant al produselor ChilliBurner şi ChilliShape.

Adăugaţi un nou strat de cremă după ce aţi înotat.
Chiar şi cremele de protecţie solară rezistente la apă nu sunt eficiente după perioade lungi de expunere la apă, astfel trebuie să fie aplicate din nou pentru a evita arsurile solare.

Nu uitaţi să daţi cu cremă cu SPF pe urechi, genunchi sau laba piciorului!
Aveţi grijă să aplicaţi crema pe tot corpul, mai ales pe urechi, genunchi şi labele picioarelor. Aceste părţi ale corpului, deoarece deseori sunt uitate, pot fi afectate cel mai rapid.

II. Şi părul are nevoie de produse cu SPF!

Căldura şi razele UV ale soarelui vă pot lăsa părul uscat, fără volum şi cu vârfurile despicate. De aceea trebuie să ştiţi să îl protejaţi, la fel cum faceţi cu pielea voastră.
Cumpăraţi o pălărie bună – eficienţa înaintea modei!
Deşi se poartă pălăriile de paie stil Panama, acestea nu sunt practice atunci când dorim să ne protejăm de razele soarelui. Cumpăraţi o pălărie de paie, care permite părului să “respire” şi care să aibă boruri largi.
Balsamul de păr – bariera împotriva razelor soarelui!
Puteţi alege fie un balsam standard, fie puteţi să folosiţi ulei de cocos. Cel de-al doilea este un ulei foarte hidratant şi protejează părul în profunzime.
Folosiţi produse de păr cu factor de protecţie solară!
Multe produse de stilizare au factori de protecţie, însă conţin şi alcool, care usucă firul de păr. Există însă produse pentru păr care au doar factor de protecţie, nu şi alcool. Ele sunt cele mai recomandate pentru zilele calde de vară.

III. Protejaţi-vă ochii de radiaţiile UV!

Radiaţia UV poate cauza răni pe suprafaţa oculară sau cornee. Deşi ochii tăi sunt expuşi mai tot anul, vara apare adevăratul pericol. Infecţiile, alergiile, sindromul ochiului uscat dar şi durerile oculare pot fi cauzate de soare sau vânt.
Ochelarii sunt esenţiali pentru protecţia importiva razelor soarelui. Absolut toţi, de la bunici la copii trebuie să aibă o pereche bună de ochelari cu protecţie UV.
Lacrimile artificiale ajuta ochii să fie în permanenţă umezi şi ameliorează durerea oculară. Acestea nu trebuie să lipsească din bagajul pentru vacanţă.

IV. Răsfăţaţi-vă cu delicii culinare în timp ce ardeţi calorii

Aţi ţinut până acum regim alimentar pentru a avea un abdomen demn de a fi expus la plajă?

Puteţi să evitaţi să puneţi kilograme în plus şi să vă bucuraţi în acelaşi timp de mâncărurile preferate!

Pentru a evita depunerea de kilograme în plus tocmai când aveţi nevoie de o siluetă de invidiat, se recomandă să luaţi cu voi tablete de slăbit. Ideale sunt tabletele bazate pe extract natural de ardei iute. În momentul de faţă, pe piaţa din România, extractul de ardei iute se găseşte sub formă de comprimate, în produsul Chilliburner.

“Avantajul acestor tablete este unul dublu: nu numai că nu se depun kilogramele ci luarea unei tablete înainte de a înota va ajuta să consumaţi mai multe calorii decât în mod normal”, a explicat reprezentantul ChilliBurner în România, dr. Eduard Bolohan.

V. Spune DA bronzului şi NU celulitei

Chiar dacă ziua vă protejaţi pielea cu ajutorul cremelor cu SPF, la finalul unei zile de plajă trebuie să continuăm să o protejăm, hidratand-o corespunzător.

O hidratare corespunzătoare a pielii, împreună cu o bună circulaţie sangvină, ne ajută să scăpăm de “coajă de portocală” chiar şi în vacanţă!

“Hidratarea este obţinută prin produse sub formă de gel, iar îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, prin folosirea extractului de ardei iute. Însă, cum nu putem să începem să ne masăm cu ardei iute pe picioare, soluţia este să folosim un gel care are la baza ardei iute”, potrivit reprezentantului ChilliBurner şi ChilliShape, produse corporale pe bază de ardei iute.

Aplicat la sfârşit de zi, ChilliShape ameliorează aspectul de “coajă de portocală”, exact atunci când ai nevoie de o piele perfectă. De asemenea datorită ingredientului principal şi anume ardeiul iute, este eficient în ameliorarea senzaţiei de arsură solară.

VI. Şi mâinile şi picioarele au nevoie de atenţia ta!

Exfoliaza-ţi mâinile înainte de a pleca în vacanţă, pentru a te asigura că şi acestea vor fi bronzate frumos şi nu uita de hidratare prin adăugarea de cremă anti-rid la crema cu protecţie solară pe care o foloseşti pentru mâini.

Încălţămintea specială de plajă costa foarte puţin şi e foarte rezistentă. Poţi înota cu ea, astfel reuşind să previi răni cauzate de pietre ascuţite sau de arici de mare.

Nu uitaţi să vă daţi cu cremă cu SPF pe talpă şi între degetele de la picioare.

VII. Nu uitaţi de trusa de prim ajutor dacă aveţi o boală cronică!


“Dacă suferiţi de diabet, epilepsie sau alte afecţiuni grave de sănătate trebuie să aveţi în permanenţă asupra voastră un talon prin care persoanele din jur să afle de afecţiunea de care suferiţi, precum şi câteva indicaţii ca măsuri de prim ajutor. În acest fel, dacă suferiţi o criză sau un accident, cei din jur vor putea lua măsurile necesare pentru a vă ajuta”, a explicat dr. Eduard Bolohan, reprezentant al produselor Chilliburner şi Chillishape.

VIII.Kitul cu pastile trebuie să fie în permanenţă în geantă!

Pentru alergii: spray nazal şi picături pentru ameliorarea senzaţiei de mâncărime a ochilor.

Pentru muşcături sau înţepături de insecte: în cazuri uşoare se recomandă spray-uri de calmare şi dezinfectare a rănii; în cazuri grave se recomandă pastile antialergice.

Pentru probleme de stomac şi greaţă: medicamente antidiareice; medicamente împotriva răului de mişcare.