Visezi să ai propria ta grădină romantică în stil toscan?

Toscana este o regiune din Italia, unde omul și natura par să fie în armonie perfectă. Ca urmare, decorul îmbrățișează elemente bogate în culori aprinse și materiale naturale.

Grădinile toscane sunt o imagini de neuitat, elegante şi care îți oferă o invitație nescrisă și extrem de romantică.

Aceste grădini îți dau senzația unui timp și unui spațiu anume. Dar nu ai nevoie să mergi în Italia pentru a cumpăra accesoriile care îţi trebuie pentru un decor de inspiraţie toscană. Noi îți arătăm mai jos cum poți să ai și tu o astfel de grădină, chiar în propria ta curte fără prea mult efort.

Decorul în stil toscan implică încorporarea elementelor naturale în case ta. Piatra, lemnul și cărămida sunt elemente care nu ar trebui să lipsească. De asemenea, Urnele, statuile sau ghivecele de ceramică sunt elemente des întâlnite într-o grădină toscană.

Culori: verdele, roșu burgund, albastru cobalt și nuanţele închise de galben sunt culorile ideale.

Gresie și cărămidă: gresia pictată manual creează un ambient toscan valoros. Pereții sau aleile din cărămidă îl completează.

Combinând elementele de mai sus, iată cu ce îți poți decora grădină:

– o fântână pentru perete, cu apa prelingându-se încet;

– ghivece sau urne din piatră cu aspect învechit;

– flori și iarbă pitică, mușchi care se ivește dintre cărămizi, copaci acoperiți cu viță sălbatică, stâlpi de piatră;

– statui grecești și urne pentru plante;

– un cuptor vechi de pizza, un șemineu de exterior, o sobă de teracotă, un covor de inspirație toscană;

– o masă cu scaune din fier forjat, luate parcă dintr-un bistro italian. O bancă venețiană lângă un mic lămâi în ghiveci și o poartă de fier;

– un dulap de vin atins de patina timpului, o sticlă de vin și pahare cu picior, pe mijlocul mesei;

– un borcan cu floarea soarelui sau un obiect de artă plin de nuanțe de galben care să te ducă cu gândul la apusurile toscane.

Vrei să ai și o grădină toscană propriu-zisă, în care să plantezi fructele și legumele specifice acelei regiuni, dar care să fie compatibile cu clima de aici?

Ierburi proaspete și aromate: nu numai că sunt foarte bune atunci când gătești, pentru savoarea italiană, dar umplu și aerul cu arome care mângâie simțurile. Rozmarinul, busuiocul şi oregano sunt ușor de cultivat și miros minunat.

Dacă vrei să plantezi legume şi fructe, atunci îţi spunem că roșiile, vinetele, salata, castraveții, fasolea, viţa de vie, merele şi zmeura arată minunat într-o grădină toscană. Cât despre flori, trandafirii senzuali în nuanțe aprinse sunt  o alegere la îndemândă.

Nu uită că simţul estetic, mâncarea și familia trebuie să se îmbine armonios în momentul în care creezi un stil toscan. O astfel de grădină este locul unde prietenii și familia se pot strânge împreună pentru a se bucura de cină sau doar pentru a se relaxa după o zi plină.

Grădina toscană a a viselor tale cum arată?

Alexandra Păun

Surse foto:

conservationgardenpark.org

lifeinitaly.com

sitesystems-landscape.com