Ne-am putea oare imagina zborul dacă nu ni s-a întâmplat niciodată măcar să visăm că zburăm?
Eram copii și adesea aveam astfel de vise aventuroase, în care fie cădeam de undeva și ne trezeam puțin speriați, fie săream de la sol și urcam din ce în ce mai sus, mai repede, apoi puteam să zburăm oriunde vedeam cu ochii, iar peisajul, de acolo de sus, era ceva nemaiîntâlnit.
Dimineața anunța totuși, dezamăgire serioasă, aceea a realității, fiindcă, de fapt, noi chiar nu aveam aripi personale și nu ne putem ridica din pat, direct printre nori.
Astfel de gânduri visătoare sunt cât se poate de răspândite atunci când implică zborul. Poate tocmai de aceea există oameni care au curaj să se desprindă de pământ, de fiecare dată când simt asta, oameni pentru care zborul este un mod de viață, o condiție și un sens al fiecărei zile.
Un astfel de pasionat este și Eugen Avădanei, pilot și instructor la Extremewings, din Brașov.
InStilulMeu: Câteva lucruri despre şcoală Extremewings, când s-a înfiinţat, cui aparţine iniţiativa şi prin ce abordare, sau metode de învăţară a zborului cu parapanta, se remarcă, faţă de şcolile concurente?
Eugen Avadanei: Extremwings este o asociaţie specializată în zbor cu parapanta ce îşi are sediul în oraşul Braşov. Aceasta a fost înfiinţată în 2007 ca asociaţie non-profit, neguvernamentală, independentă. Asociaţia a luat fiinţă prin pasiunea pentru zbor a mai multor parapantiști (Adrian Balaş, Avadanei Eugen, Dobrea Ioan, Pişcoci Sorin). Am vrut ca, prin această asociaţie, să facem ca zborul cu parapanta să fie accesibil tuturor doritorilor de senzații tari.
ISM: Care este echipamentul de care un amator are nevoie, la început, atunci când îşi propune să practice parapantism?
E.A.: Pentru cursul de iniţiere nu este nevoie de echipament de parapanta propriu, deoarece acesta este asigurat de către şcoala de zbor. Este necesară doar o costumaţie adecvată, care să cuprindă următoarele: pantaloni lungi, geacă de vânt, bocanci de munte.
ISM: Există situaţii sau, poate, condiţii medicale, în care anumitor persoane nu le este recomandat să practice acest sport?
E.A.: În ceea ce priveşte zborul cu parapanta în tandem, este necesară doar o declaraţie pe proprie răspundere, iar în cazul începerii cursului se necesită o declaraţie medicală tip, din care să reiasă că viitorul cursant este apt.
ISM: Cum puteţi descrie, în câteva fraze, senzaţiile trăite în zbor, unei persoane care nu a zburat niciodată?
E.A.: Senzaţiile trăite în timpul zborului cu parapanta nu se pot descrie în cuvinte, singura modalitate de a le experimenta este prin zborul în sine, iar cei interesaţi pot avea parte de zborul în tandem. Acesta reprezintă o alternativă sigură şi plăcută pentru ca toţi cei ce doresc, să aibă emoţiile şi senzaţiile zborului liber, fără a parcurge un proces lung de învăţare şi antrenamente.
ISM: Care sunt locurile unde se zboară cel mai bine cu parapantă? Există şi zone unde nu este recomandat să se facă zboruri?
E.A.: Zborul cu parapanta se practică adesea în zonele muntoase. În zona Brasovului există numeroase locuri de decolare propice pentru parapantă, dintre care se remarcă, cel mai mult, zonele Bunloc (Săcele) şi Masivul Postăvarul (Poiana Braşov).
ISM: Ce exerciţii, sau antrenamente fac participanţii în cadrul unei şcoli de parapantism, precum este Extremewings şi după cât timp sunt capabili să zboare singuri, cu parapantă?
E.A.: Cursanţii şcolii Extremwings trebuie să parcurgă următorii paşi:
Zborul de iniţiere cu parapanta, care are scopul de a deprinde elevul cu toate comenzile necesare decolării şi aterizării corecte, cât şi cu cele ale zborului în linie dreaptă.
Zborul planat: se execută de către sportivii parapantiști trecuţi de prima etapă, de sportivii avansaţi care exersează decolarea şi aterizarea, cât şi de către paraşutiştii de aeronavă care exersează unele teme cerute de instructorul de paraşutism.
Zborul dinamic la panta: efectuat atât de zburătorii care au trecut de primele două etape de pregătire, cât şi de cei de performanţă în scopul perfecţionării, prin antrenament.
Zborul termodinamic: se execută la panta însorită, cu un vânt de 3-5 m/s şi constă într-un câştig de înălţime folosind dinamica pantei în zonele cu ascendente mari alimentate şi de aerul cald ascendent.
Zborul termic: se efectuează de către piloţii de performanţă ce au minim două ore de zbor termodinamic.
Zborul de durată: este practicat de către piloţii de performanţă. Acest zbor se poate realiza la panta în condiţii dinamice sau termodinamice, sau la şes în urma unui remorcaj.
Zborul pentru câştig de înălţime: se efectuează de către piloţii de performanţă, de obicei, concomitent cu zborul de durată.
Zborul de distanţă: se realizează în cazul în care condiţiile meteorologice permit acest lucru şi numai de către piloţii de performanţă care, în prealabil, au efectuat primele două probe, câştig de înălţime (1500 m), de durată (5 ore) şi constă din tentative de a păşi cel puţin 50 km.
Zbor în dubla comandă, instruire şi agrement: această activitate o poate efectua un instructor de zbor, în cazul instruirii. În cazul zborului de agrement, activitatea se poate realiza atât cu instructorii cât şi cu sportivii de performanţă care îşi asumă conştient responsabilitatea.
Eugen Avădanei
Pentru instilulmeu.ro: Adelina Turcu
Sursa foto: